blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Știri din zonă » Ziua Națională sărbătorită la Școala Gimnazială din Șona: Cântecele și poeziile patriotice interpretate de elevi în straie tradiționale au răsunat în școală

Ziua Națională sărbătorită la Școala Gimnazială din Șona: Cântecele și poeziile patriotice interpretate de elevi în straie tradiționale au răsunat în școală

Publicat în 29.11.2019 la ora 17:16

Înainte cu câteva zile de debutul lunii decembrie, elevii Școlii Gimnaziale din Șona au desfășurat activități dedicate zilei de 1 Decembrie, Ziua Națională a României.

Unirea a fost un deziderat relativ recent pe aceste meleaguri. Secolul al XIX-lea, secolul naţiunilor, a promovat intens, în teoriile politice ale vremii, ideologia statului-naţiune, a statului bazat pe unitatea lingvistică, etnică, eventual istorică, sigur a obiceiurilor şi tradiţiilor care alcătuiesc ethosul, specificul comun al unei comunităţi umane.

Această ideologie a unirii a fost însuşită şi promovată intens de elitele intelectuale ale vremii. Istoria românilor este marcată, periodic, de ideea de unire, fie ea accidentală şi vremelnică, la un moment dat, mereu însă dorită, la nivel cultural, politic sau strict declarativ.

Activitatea cultural-educativă a debutat cu intonarea imnului de stat al României, după care elevii clasei a VIII-a (Muscă Miruna, Paicu Bianca, Murvai Andreea, Bărbat Alexandru, Doroga Denisa și Poșa Sebastian), coordonați de directorul școlii Rovin Matei – prof. de istorie, au evidențiat importanța zilei într-o prezentare. Pentru a celebra Ziua Națională a României, au fost pregătite momente artistice, cântecele și poeziile patriotice au răsunat în școală și au fost îmbrăcate haine tradiționale.

Pe lângă activitățile organizate în comun,la C.D.I., importanța zilei naționale a fost discutată și separat, în clasă, profesorii și învățătoarele abordând, fiecare în manieră proprie, această temă. În clase, elevii au desfășurat activități creative, au dansat, au desenat, au confecționat steaguri.

„1 Decembrie 1918 este ziua în care s-a vestit lumii, prin hotărârea Adunării Naționale de la Alba Iulia, Unirea tuturor românilor sub sceptrul Regelui Ferdinand I. Această zi poate fi considerată ca fiind cea mai importantă zi din istoria poporului roman.

Dacă secole de-a rândul românii au fost nevoiţi să trăiască, politic, în regiuni separate, componenta lingvistică i-a unit permanent, indiferent de trecătoarele bariere geografice şi politice. Astfel că, la 1 decembrie 1918, România îşi afla în graniţele sale, extinse peste provinciile istorice locuite preponderent de români, unirea românilor în teritoriul propriului stat, suveran şi independent, cu limba română, liantul de peste veacuri al românilor, recunoscută drept limbă oficială unică.”, spune Szasz Emilia, profesor documentarist.

Acest articol a fost citit de: 179 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.