Rămâi conectat

Învățământ-Cultură

Activități dedicate Zilei Naționale a României și Sfântului Apostol Andrei, desfășurate la Școala Gimnazială Șona

Publicat

în

Elevii și preșcolarii din comuna Șona, aparținând Școlii Gimnaziale Șona și structurilor acesteia – Școala Gimnazială „Gheorghe Dancu” din Biia, Școala Gimnazială Sânmiclăuș, precum și grădinițele din comună – au desfășurat o serie de activități educative și culturale pentru a marca semnificația zilelor de 30 noiembrie (Sfântul Apostol Andrei) și 1 decembrie (Ziua Națională a României).

Activități educative și culturale

Printre activitățile educative și culturale desfășurate, s-au numărat o serbare tematică, ateliere și prezentări creative, îmbrăcați fiind în costume populare, pentru a sublinia respectul pentru obiceiurile și valorile străbune. Astfel, copiii au interpretat cântece patriotice și au recitat poezii dedicate iubirii de țară și valorilor naționale. De asemenea, sub îndrumarea cadrelor didactice, elevii au confecționat steaguri, brățări tricolore și desene, completând și fișe de lucru tematice, toate purtând simbolistica specifică acestor zile. Nu în ultimul rând, tinerii au vizionat materiale despre semnificația Zilei Naționale și importanța Sfântului Apostol Andrei în istoria și cultura românească, înțelegând, astfel, rolul acestora în identitatea națională.

Îndemnuri spirituale și istorice

Preoții din comună au încurajat elevii și familiile acestora să participe la slujba în cinstea Sfântului Apostol Andrei, precum și la slujba de Te-Deum care va fi oficiată duminică, cu prilejul Zilei Naționale. Profesorul de istorie le-a rostit elevilor o alocuțiune despre evenimentele istorice care au dus la Marea Unire de la 1918, evidențiind sacrificiul și unitatea de care au dat dovadă românii în construirea statului național.

Implicarea cadrelor didactice

Educatoarele, învățătoarele și profesorii care predau la ciclul gimnazial au colaborat pentru organizarea activităților, contribuind la crearea unui program divers și atractiv pentru copii. Astfel, au reușit să îmbine aspectele istorice și tradiționale, cu cele educative și artistice. Prin aceste activități, elevii au fost încurajați să își cunoască și respecte valorile naționale, să aprecieze tradițiile strămoșești și să participe activ la viața spirituală și culturală a comunității.

Prof. Simona Matei

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Învățământ-Cultură

Liceenii din Blaj, implicați într-un proiect artistic ce are ca scop aducerea bucuriei și zâmbetului pe chipurile celor încercați de boală

Publicat

în

În contextul anului 2024, declarat în Patriarhia Română drept „Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor”, aproximativ 40 de elevi din cele trei licee blăjene, Colegiul Național „Inochentie Micu Clain”, Liceul Tehnologic „Ștefan Manciulea” și Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu”, sunt implicați într-un proiect artistic, cu scopul de a aduce bucurie și zâmbete pe chipurile celor încercați de boală.

Astfel, odată cu începutul Postului Crăciunului, tinerii blăjeni, coordonați de doamna artist iconograf Ioana Aruști, au realizat mai multe picturi, pe care le vor dona spre folosul unor persoane bolnave, identificate de coordonatorii acestui proiect.

Atelierele de pictură s-au desfășurat în incinta Liceului Tehnologic „Ștefan Manciulea”, doamna director Cristina Tomotaș salutând cu brațele deschise această frumoasă inițiativă. Tematica tablourilor a urmărit să pună în valoare frumusețea sărbătorii pentru care ne pregătim, și anume Nașterea Pruncului Mântuitor, precum și a anotimpului pe care urmează să îl traversăm. Desfășurarea acestui proiect a fost posibilă prin implicarea subsemnatului, a doamnei profesoare Alexandra Băcilă-Boboia și a directorilor celor trei instituții de învățământ. De asemenea, toate materialele necesare au fost suportate de Protopopiatul Ortodox Blaj.

Înainte ca picturile să fie oferite celor încercați de boală, acestea vor fi expuse în cadrul Târgului de Crăciun ce se va desfășura la Colegiul Național „Inochentie Micu Clain”, în ultima săptămână de școală, înainte de vacanța de Crăciun. Doamnele directoare ale colegiului, prof. Ioana Breazu, prof. Ana Marcu și prof. Daiana Seicean, și-au exprimat deja toată implicarea pentru ca obiectivele acestui proiect – pe de o parte dezvoltarea sentimentului de empatie în sufletele elevilor, și, pe de altă parte, materializarea muncii lor în ajutorarea celor suferinzi – să fie realizate.

Proiectul de față, organizat în contextul Anului omagial 2024, a fost conceput ca o continuare firească a unor alte activități, desfășurate de un grup numeros de elevi blăjeni, în cadrul Concursului Național Catehetic intitulat „Hristos, Cuvântul Care vindecă”, tinerii reușind să își exprime altruismul și generozitatea față de mai mulți semeni aflați în suferințe sufletești și trupești. De data aceasta, alți liceeni, înzestrați de Dumnezeu cu daruri deosebite, au posibilitatea de a se apropia cu sufletul și cu rodul actului lor artistic spre oameni cu anumite probleme de sănătate. Dorim ca, pe această cale, să adresăm mulțumiri părintelui protopop Ovidiu Pop pentru disponibilitatea și implicarea devedite în sprijinirea acestor activități de suflet.

Pr. prof. Ștefan Cătăuță,
Liceul Tehnologic „Ștefan Manciulea” din Blaj

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Revedere emoţionantă după 50 de ani de la absolvirea liceului, pentru promoția 1974 a Liceului Industrial Nr. 1 Blaj

Publicat

în

Absolvenţii promoţiei din 1974 de la Liceul Industrial Nr. 1 Blaj, actualmente Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu”, s-au revăzut recent, unii dintre ei pentru prima dată în ultimii 50 de ani, în cadrul unei întâlniri, cum altfel, decât emoţionante. A mai existat o singură întâlnire, la 10 ani de la finalizarea studiilor liceale, la care nu au fost însă mulţi dintre cei prezenţi acum, toţi promiţându-şi că se vor revedea anual de acum înainte.

Întâlnirea a avut loc în sala profesorală, unde “elevii de ieri” au fost primiţi cu multă căldură de către actuala conducere a liceului, director Augustin Damian şi director adjunct Lucian Horaţiu Blaga. Cuvântul de deschidere a aparţinut prof. Augustin Damian, care a subliniat aportul liceului la formarea profesională a venerabililor, acum, absolvenţi.

Din cei 72 de absolvenţi ai promoţiei 1974, s-au întors pentru a răspunde “prezent” 29 dintre aceştia, mai exact 13 doamne şi 16 domni, veniţi la Blaj unii chiar din Germania şi Italia, din Buzău, Caransebeş, Braşov, Şercaia, Târnăveni, Târgu Mureş, Alba Iulia, Sebeş, Sibiu etc.

Unii dintre colegi nu mai sunt, alţii nu au putut veni din motive obiective, dar cei care au ajuns la Blaj au fost extrem de emoţionaţi atunci când a fost răsfoit catalogul şi şi-au auzit numele strigat de către profesorii Ion Buzaşi şi Valeriu Stânea.

Au mai fost de faţă şi alţi câţiva profesori care le-au călăuzit paşii în anii de liceu: Aurora Buzaşi, A. Stânea, Simon Iosif, Rodica Băcilă şi Iacob Sanda.

Iniţiativa organizării întâlnirii de 50 de ani a aparţinut Vioricăi Irimie, stabilită în Caransebeş. Ea a fost sprijinită de către foştii colegi Rozalia Şipoş, Anuţa Puşcă şi Teodor Mureşan.

După revederea de la liceu a urmat întâlnirea mai puţin protocolară, găzduită de restaurantul Montana Popa, unde, de această dată, alături de soţi şi soţii, absolvenţii de-acum o jumătate de secol au petrecut împreună momente magice.

Între şcolile Blajului, liceul fost nr.1 are o veche tradiţie, în clădiri construite între 1928-1931, în care au funcţionat iniţial Şcoala Normală de Învăţători, Liceul Comercial de Băieţi şi Şcoala de Arte şi Meserii.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Învățământ-Cultură

La Colegiul Național „Inochentie Micu Clain” Blaj, o notă de ZECE la Evaluarea Națională și 12 la examenul de Bacalaureat

Publicat

în

Absolvenții Colegiului Național „Inochentie Micu Clain”, Blaj au obținut rezultate remarcabile atât la Evaluarea Națională, cât și la examenul de Bacalaureat 2024.

Săptămâna aceasta au fost comunicate rezultatele finale din cadrul Evaluării Naționale și din cadrul primei sesiuni a examenului național de bacalaureat. Rezultatele elevilor noștri dovedesc că au tratat cu seriozitate aceste etape ale vieții școlare, cu mare impact asupra drumului lor viitor.

La bacalaureat, rata de promovare a fost de 93,29%, iar la Evaluarea Națională 98,27% dintre elevi au obținut medii peste 5.00.

Felicitări tuturor pentru progresele pe care le-ați făcut și pentru cum ați ales să gestionați aceste momente importante ale evoluției voastre!

Nu au lipsit nici rezultatele de înaltă performanță, ce reflectă calitatea muncii celor care le-au obținut:
Evaluarea Națională – nota 10

Aida-Sara Dehelean – Limba și literatura română
Bacalaureat – nota 10

Tudor-Lucian Antoniade – Matematică; Informatică
Bogdan-Teofil Barta – Istorie
George-Alexandru Biriș – Matematică
Daria-Elena Chirilă – Logică, argumentare și comunicare
Anamaria-Elena Comșa – Anatomie și fiziologie umană, genetică și ecologie umană
Tudor-Ciprian Corbean – Matematică
Denisa-Maria Doroga – Anatomie și fiziologie umană, genetică și ecologie umană
Dragoș-Gheorghe Hațegan – Matematică
Erik-Tobias Nagy – Informatică
Sara-Daniela Nicușan – Matematică
Fabian Rus – Informatică
Dorina-Leona Velicea – Chimie organică

”Mulțumiri cadrelor didactice care i-au îndrumat pe elevii noștri și mulțumiri familiilor care le-au fost alături la fiecare pas!

Succes și împliniri, dragi copii!”, au transmis reprezentanții școlii.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din Zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea Ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

blajinfo, stiri blaj, informatii blaj