blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Din Județ » Start semiratat pentru reţeta electronică in județul Alba.

Start semiratat pentru reţeta electronică in județul Alba.

Publicat în 05.01.2013 la ora 0:00

Începând de la 1 ianuarie 2013, singura modalitate de eliberare a prescripţiilor medicale este reţeta electronică. Debutul a adus mari bătăi de cap pentru toţi cei implicaţi în circuitul pe care reţeta electronică îl are de la cabinetul medicului de familie, până la momentul în care pacientul se vede cu medicamentele în mână.

În judeţul Alba au fost semnalate dificultăţi întâmpinate de medicii de familie care s-au lovit de diferite probleme legate de sistemul naţional de introducere a prescripţiilor, de farmaciştii care nu ştiau exact la cine trebuie să apeleze pentru rezolvarea sincopelor din sistem, dar şi de pacienţii care au avut de aşteptat la cozi pentru a intra în posesia medicaţiei.

Circuitul ar trebui să fie unul foarte simplu. Varianta scurtă, pe înţelesul tuturor: medicul de familie introduce în sistem datele pacientului, tratamentul prescris şi comanda către farmacie. La capătul opus, farmacistul extrage datele şi oferă pacientului medicamentele. Aceasta este şi varianta fericită, însă, aşa cum mulţi se temeau, sistemul naţional de introducere a reţetelor în format electronic clachează de multe ori, lucru care duce la neplăceri pentru pacienţi.

Un asemenea caz a avut loc ieri, când sistemul nu a funcţionat pentru o perioadă de timp, iar telefoanele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Alba au fost înroşite de farmaciştii care nu ştiau ce e de făcut. Problema era însă a sistemului naţional, iar singura soluţie a fost aşteptarea momentului în care sistemul avea să îşi revină.

O soluţie pentru această problemă o reprezintă Prescripţiile Electronice ”offline la cabinet” şi/sau ”offline la domiciliu”. Astfel, în momentul în care există o pană de curent, o disfuncţionalitate a sistemului, dar şi în cazul consultaţiilor la domiciliu, există varianta prescrierii electronice pe formulare pretipărite, care mai apoi sunt transcrise de farmacii în sistem. În cazul situaţiei de ieri, acest lucru înseamnă încă o vizită la cabinetul medicului de familie.

Preşedintele Colegiului Medicilor de Familie Alba, spră ca, în cel mai scurt timp, aceste disfuncţionalităţi să fie rezolvate. Marea temere a medicilor de familie este vizavi de ceea ce se va întâmpla în momentul în care vor intra în sistemul de eliberare a reţetelor electronice, toate spitalele şi ambulatoriile. Acest lucru va fi absolut necesar ţinând cont de faptul că anumite medicamente pot fi prescrise doar de către medicii specialişti, iar pacienţii se vor lovi de situaţia în care nimeni nu le poate prescrie “leacurile” absolut necesare.

În momntul de faţă, farmaciile nu mai au posibilitatea, din punct de vedere tehnic, să elibereze reţete pe format clasic. ”Termenul de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr.1.389/2012 pentru aprobarea Contractului-cadru s-a prelungit până la data de 28 februarie 2013 (H.G. nr 1275 din 18 decembrie 2012, publicată în Monitorul Oficial nr. 882 din 22 decembrie 2012). Acest lucru nu împietează utilizarea în exclusivitate a PE (»online« sau »offline«) de la 1 ianuarie 2013″.

Prescripţia electronică a fost introdusă de o jumătate de an, însă, de la 1 iulie şi până la sfârşitul lui 2012, prescrierea medicamentelor s-a putut face în paralel, respectiv electronic şi clasic.

Adriana Avram

Acest articol a fost citit de: 295 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.