blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Știri din zonă » Primul abum al Inei Todoran “Mult mă-ntreabă iedera” a fost lansat la Festivalului Naţional de Folclor “Strugurele de aur” 2013

Primul abum al Inei Todoran “Mult mă-ntreabă iedera” a fost lansat la Festivalului Naţional de Folclor “Strugurele de aur” 2013

Publicat în 15.09.2013 la ora 16:10

ina-todoran-strugurele-de-aur-2013Solista de muzică populară, Ina Todoran, una dintre cele mai promiţătoare voci ale cântecului popular transilvănean, şi-a lansat sâmbătă, 14 septembrie 2013, primul album de folclor  – “Mult mă-ntreabă iedera”, în faţa “celui mai călduros public din întreaga Românie”, la Festivalul Naţional de Folclor “Strugurele de Aur” de la Alba Iulia. “Am strâns copilăria, tinereţea, cântecul şi frumuseţea şi le-am împletit în acest dar muzical pe care vi-l ofer din suflet pentru suflet”, le-a spus artista sutelor de iubitori ai cântecului popular prezenţi în sală.

Câştigătoare a marelui trofeu al Festivalului de Folclor “Strugurele de Aur” 2012, Ina a urcat pe scena festivalului pentru a înmâna trofeul câştigătoarei de anul acesta Alexandra Băcilă, tot din judeţul Alba şi pentru a susţine un recital cu melodii de pe primul ei album de folclor, pe care l-a lansat aici.

 ”Bun găsit dragii mei albaiulieni, cel mai călduros public din întreaga Românie! Mă bucur să fiu acasă! Mult m-a întrebat iedera şi iată că a venit momentul să îi răspund prin acest prim album de folclor. Am strâns copilăria, tinereţea, cântecul şi frumuseţea şi le-am împletit în acest dar muzical pe care vi-l ofer din suflet pentru suflet. Alături de cele 17 mândre cântece ardeleneşti, veţi găsi o cărticică în care mi-au scris gândurile lor mari artişti ai ţării precum Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriş, Sava Negrean Brudascu, Traian Jalbum ina coperta fataurchela , Ionuţ Fulea, cea care s-a îngrijit de viaţa cântecului meu – doamna prof. Leontina Fărcaş şi nu în ultimul  rând omul care a scris cu litere de aur o importanţă filă a vieţii mele, doamna Mărioara Murărescu. Le mulţumesc tuturor, mulţumesc Televiziunii Române şi doamnei Gheorghiţă Nicolae şi bineînţeles familiei Necşulescu, deoarece ei sunt cei care mi-au oferit sprijinul , încrederea lor şi această unică ocazia de a îmi lansa albumul într-un spectacol de o asemenea calitate! Iar dumneavoastră, oamenilor din public, cred că a sosit momentul să vă returnez aplauzele pe care mi le-aţi oferit la fiecare concurs care a avut loc pe această scenă, iar aceste aplauze se vor face auzite prin cântec!”, sunt cuvintele pe care le-a rostit Ina în faţa publicului.

Deşi Ina promitea la începutul anului un spectacol de lansare doar al ei, a considerat că “această ocazie de a face lansarea în cadrul celui mai elegant festival de folclor din ţară, a fost cea mai bună oportunitate” pentru ea.

Încântată de această realizare, Ina ne-a declarat că “a fost o seară de poveste, că a trăit fiecare clipă la o intensitate maximă şi crede că asta a transmis şi publicului. “Mulţumesc lui Dumnezeu că m-a ajutat să îmi îndeplinesc şi acesta dorinţă. Sunt un om fericit!”, a spus Ina.

Albumul conţine 17 cântece ardeleneşti, din zona judeţului Alba şi în special de pe Valea Târnavelor. CD-ul este  produs de către Uniunea Artiştilor Interpreţi de Folclor Muzical din România, a cărui conducere îi aparţine domnului Ionuţ Fulea, conjudeţeanul nostru, cel care s-a ocupat în special de producţie. Majoritatea dintre cântecele de pe acest CD sunt culese de la bunicul ei, Ionel Todoran, ceteraş din Biia- Şona, rapsod popular şi sunt trecute prin filtrul experienţei şi al cunoştinţelor profesoarei de canto, Leontina Fărcaş. Orchestraţia aparţine unui violonist de excepţie al judeţului nostru, şi al ţării,  Daniel Iancu, acesta împreună cu grupul instrumental “Crai Nou” din Alba Iulia şi alţi colaboratori asigurând acompaniamentul muzical.

De ce acest titlu?

,,Mult mă-ntreabă iedera” este doina pe care am preluat-o din repertoriul doamnei Raveca Săndulescu, cu acordul dânsei, am cântat-o la foarte multe festivaluri şi consider că este principalul cântec care mi-a adus succesul, încrederea şi aprecierea juriului şi un loc în sufletul oamenilor iubitori de cântec românesc adevărat”, ne-a declarat Ina.

 Acest prim CD al Inei este deocamdată, aşa după cum spune ea, cartea ei de vizită, alături de toate realizările. Îşi doreşte, ca prin aceste cântece, să ajungă la sufletul fiecărui român cu sentimente de iubire pentru neam şi rădăcinile sale şi speră să reuşească să le cânte pe cele mai mari scene ale ţării.

 Toţi cei prezenţi în ultima seară de festival în sala Casei de Cultură a Sindicatelor au avut bucuria de a primi câte un album cadou chiar din mâna artistei şi a Mugurilor de Tezaur ai Leontinei Fărcaş.

Acest articol a fost citit de: 431 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.