blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Societate » Învățământ-Cultură » Poezii, cântece și scenetă cu conținut educațional la Școala Gimnazială din Șona, cu prilejul „Zilei Internaționale a Educației”

Poezii, cântece și scenetă cu conținut educațional la Școala Gimnazială din Șona, cu prilejul „Zilei Internaționale a Educației”

Publicat în 04.10.2019 la ora 18:36

În anul 1994, UNESCO a inaugurat prima Zi Mondială a Educației, pentru a comemora semnarea, în 1966, a recomandării făcute de UNESCO şi ORGANIZAŢIA INTERNAŢIONALĂ A MUNCII privind condiţiile de muncă ale personalului didactic.

Această zi se sărbătoreşte în data de 5 octombrie în peste 200 de ţări şi este dedicată tuturor cadrelor didactice. Această zi reprezintă un moment de evidențiere a rolului cadrului didactic în societate, lucru care ține să ne reamintească faptul că o educație de calitate reprezintă cheia unei reuşite profesionale.

Elevii de la Şcoala Gimnazială Șona coordonați de către dascălii din școală (ciclul primar – Budiu Mihaela, Folea Ana Maria, Răcuci Daniela, ciclul gimnazial – Ghejan Ana-Maria, Aldea Rocsana, Szasz Emilia Luciana, Dan Anca) au organizat diverse activități în aceasta zi specială.

Cu toții îşi doresc să întărească ideea că educatorul, învățătorul, profesorul contribuie în mod esenţial la dezvoltarea unei ţări, asigurând transmiterea de cunoştinţe şi au expus în diverse moduri rolul dascalilor în formarea valorilor. Astfel au prins contur activități variate şi atractive: vizionarea unei prezentari PPT – prezentarea pe scurt a istoricului acestei zile, recitarea unor poezii, intonarea unor cantece, realizarea unor compozitii plastice sau literare, prezentarea unor opere literare (poezii, povestiri) in care sunt elogiati invatatori, evocati elevi in diferite ipostaze sau situatii raportate la realitate, iar elevii clasei a VIII-a, îndrumați de profesoara de limba română Ghejan Ana-Maria, au pregatit o scenetă cu profund continut educational – ”Educația ne schimbă!”(creație proprie).

Activitățile au avut ca scop familiarizarea elevilor cu semnificația zilei de 5 octombrie, evidenţierea rolului dascălilor în dezvoltarea noilor generaţii şi recunoaşterea meritelor acestora în formarea culturii, valorilor şi moralei unei societăţi.

Elevii au fost puși în situația de a defini educația din punctul lor de vedere. Iată câteva răspunsuri: ”Educația este importantă și crucială pentru dezvoltarea noastră personală”- Muscă Miruna clasa a VIII-a; ”Educația înseamnă: viitor, comportament adecvat, vocabular bine format” – elev clasa a VIII-a; ”Educația este un drept al fiecărui om. Un om educat știe când să vorbească și când să asculte.” – elevi ciclul primar.

”Sărbătorind anual educația, me amintim permanent că aceasta ne definește ca oameni, ne formează – uman, profesional, social. Educaţia face parte din viaţa de zi cu zi a fiecărui om, de aceea ca şi cadre didactice trebuie să insuflăm celor mici dragostea pentru cunoaştere, educaţie, autoeducaţie, cultivarea respectului pentru cei care oferă educaţia, adică dascălii, fie ei educatori, învăţători sau profesori” – a transmis Emilia Luciana Szasz, profesor documentarist.

Acest articol a fost citit de: 94 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.