blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Societate » Blăjeni » O fată de nota 10: Ina Ioana Todoran îşi lansează primul album de folclor – “Mult mă-ntreabă iedera”

O fată de nota 10: Ina Ioana Todoran îşi lansează primul album de folclor – “Mult mă-ntreabă iedera”

Publicat în 12.01.2013 la ora 20:25

Tânăra solistă de muzică populară – Ina Ioana Todoran a scos primul său album de folclor. Lansarea va avea loc în primăvara acestui an. Ina este singura elevă din judeţul Alba care a obţinut, în anul 2012, media generală 10.00 la examenul de Bacalaureat. În prezent ea este studentă în anul I la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş.

„După o muncă de aproximativ un an, am reuşit să finalizez primul meu album de muzică populară „Mult mă-ntreabă iedera”. De ce acest titlu? Pentru că

,,Mult mă-ntreabă iedera” este doina pe care am preluat-o din repertoriul doamnei Raveca Sandulescu, cu acordul dânsei, am cântat-o la foarte multe festivaluri şi consider că este principalul cântec care mi-a adus succesul, încrederea şi aprecierea juriului şi un loc în sufletul oamenilor iubitori de cântec românesc adevărat”, ne-a declarat Ina.

Albumul conţine 17 cântece ardeleneşti, din zona judeţului Alba şi în special de pe Valea Târnavelor. Aşa după cum ne-a informat Ina, CD-ul este  produs de către Uniunea Artiştilor Interpreţi de Folclor Muzical din România, a cărui conducere îi aparţine domnului Ionuţ Fulea, conjudeţeanul nostru, cel care s-a ocupat în special de producţie. Majoritatea dintre cântecele de pe acest CD sunt culese de la bunicul ei, Ionel Todoran, ceteraş din Biia- Şona, rapsod popular şi sunt trecute prin filtrul experienţei şi al cunoştinţelor profesoarei de canto, Leontina Fărcaş. Orchestraţia aparţine unui violonist de excepţie al judeţului nostru, şi al ţării,  Daniel Iancu, acesta împreună cu grupul instrumental “Crai Nou” din Alba Iulia şi alţi colaboratori asigurând acompaniamentul muzical. Materialul audio a fost finanţat integral de familia inginerului silvic Cahnita Gheorghe, din Caraş Severin, care îndrăgeşte tinerele talente şi doreşte să le promoveze.

“Acest prim CD este deocamdată cartea mea de vizită, alături de toate realizările şi având în vedere că a fost finalizat de Crăciun, a fost cadoul meu pentru mine şi pentru cei care mă iubesc”, a precizat Ina. Îşi doreşte, ca prin aceste cântece, să ajungă la sufletul fiecărui român cu sentimente de iubire pentru neam şi rădăcinile sale şi speră să reuşească să cânte aceste melodii pe cele mai mari scene ale ţării. Ina promite să se ocupe de  distribuirea acestui prim material audio, astfel încât să ajungă în toate magazinele de specialitate, iar toţi cei interesaţi să îl poată obţine. Albumul a fost scos deja în câteva exemplare însă,  lansarea acestuia va avea loc undeva în primăvara acestui an.

“Bineînţeles că această muncă a mea va avea parte şi de o încoronare şi anume un spectacol de lansare de excepţie pentru publicul albaiulian şi câteva emisiuni la televiziunile naţionale care promovează folclorul românesc. Spectacolul va fi în primăvară pentru că deocamdată trebuie să mă ocup minuţios de cealaltă valenţă a mea, aceea de studentă.”

Ina are 19 ani şi cântă de la vârsta de 8 ani. Este absolventă cu media 10 a Colegiului Naţional “I.M. Clain” din Blaj, profil matematică-informatică, intensiv limba engleză, iar în prezent urmează cursurile Facultăţii de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș. Pe lângă faptul că este o elevă eminentă, Ina Todoran este şi solistă de muzică populară ardelenească, remarcându-se prin vocea sa deosebită, prin numeroasele premii obţinute la festivaluri de folclor din întreaga ţară. Locuieşte la ţară, în comuna Crăciunelu de Jos, satul cu nume de sărbătoare”, aşa cum îl numeşte ea în cântecele ei. Este născută în zodia fecioară şi se declară perfecţionistă înrăită, meticuloasă şi cu un aspru simţ critic. A urmat 4 ani Şcoala Populară de Artă, Centrul de Cultură “Augustin Bena” Alba, cu prof. de canto popular Leontina Fărcaş. Solista a moştenit talentul artistic din familie, bunicul său cântând la vioară, iar bunica sa fiind membră a corului bisericii. Cariera artistică a tinerei şi talentatei interprete s-a aflat încă de la început sub semnul succesului, mărturie stând premiile obţinute la concursurile de folclor, printre care amintim cele mai importante: Trofeul Festivalului “Mamaia Folclorică”, Marele premiu al „Festivalului Național al Cântecului și Dansului Popular Românesc Mamaia 2009”, Trofeul festivalului „Ileana Rus” 2009, Trofeul „Eu mi-s mândră-n sat la mine” 2009, Premiul I obţinut la festivalul „Strugurele de aur”, Jidvei 2009, Premiul II  la Festivalul concurs Maria Tănase, Craiova 2009, Premiul I şi premiul de popularitate la Festivalul „Vară, vară, primăvară”, Sibiu 2011, Trofeul Festivalului Naţional de Folclor „Strugurele de aur” 2012.

O felicităm şi noi pe Ina pentru perseverenţa şi ambiţia sa de a îmbina la modul cel mai fericit activitatea şcolară cu cea culturală, dovedindu-ne astfel tuturor că şi în zilele noastre, cu toate condiţiile vitrege ale societăţii româneşti în care trăim, se validează zicala “Dacă vrei cu adevărat, poţi”. Suntem în continuare alături de tine Ina, şi sperăm să ne inviţi la spectacolul de lansare ca public al primului tău album de folclor.

Îţi dau lume tinereţea, Cântecul şi frumuseţea

Îţi cânt lume dorul meu, Ca să-l aline pe-al tău

Că doru’ şi dragostea, Or înconjurat lumea

M-o înconjurat şi pe mine, Şi le-mpart lume cu tine

Acest articol a fost citit de: 1490 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.