blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Societate » Învățământ-Cultură » Manifestări dedicate marelui poet național Mihai Eminescu organizate la școlile din Cetatea de Baltă și Șona

Manifestări dedicate marelui poet național Mihai Eminescu organizate la școlile din Cetatea de Baltă și Șona

Publicat în 13.01.2017 la ora 16:27

La români, de mai mult de un veac, fiecare an începe cu Mihai Eminescu. Practic, anul îşi pornşte curgerea sub auspiciile poetului, încercând să împărtăşească de la acesta viguroasa amprentă a fibrei naţionale pe care autorul Luceafărului ne-a lăsat-o moştenire: limba românească.

Centrul de Documentare şi Informare Cetatea de Baltă și Șona au propus elevilor şi cadrelor didactice o serie de activităţi legate de aniversarea din 15 ianuarie.

Cu sprijinul directorilor de la Şcolile Gimnaziale Şona şi Cetatea de Baltă, prof. Muntean Liliana şi prof. Iliescu Daniela, manifestările omagiale au reuşit a deveni  realizări imaginative, agreabile, instructive. Aceasta şi datorită entuziasmului şi implicării creative a elevilor care au participat la activităţile respective, coordonaţi de cadrele didactice Bunea Emilia, consilier educativ Aldea Rocsana si Cucui Ana Maria, profesoarele de limba romana Aldea Ana Maria si Morar Daniela, invatatoarele de la ciclul primar Racuci Daniela, Budiu Mihaela, Spatacean Marinela, Goga Pompilia si Mihai Maria, precum si profesorii diriginti Dan Anca, Boancas Cristina, Matei Rovin, Comsa Ionut, Dombi Andreea, Musutan Ariana și Haidau Giorgia.

S-a reuşit evidenţierea unui Eminescu multiplu (cum de altfel a şi fost, personalitatea culturală a poetului fiind extrem diversă şi profundă). Elevii din ciclul primar au prezentat  poveşti eminesciene, redate vizual, în desene inspirate din opera poetului ― din poezii, dar şi din basmul Făt Frumos din lacrimă.

Cum era şi firesc, a fost prezentat şi un Eminescu aniversar, prin intermediul unor power-point-uri, în care au fost surprinse aspecte din viaţa poetului, aflate de la biografi sau din poeziile citite de elevi.

Eminescu al tuturor a reuşit să reunească elevi de vârste diferite, din clase diferite, într-un moment artistic cât se poate de interesant. Au recitat din poezia lui Mihai Eminescu elevi de la mai multe clase, din ambele cicluri şcolare ― primar şi gimnazial ―, relevându-se diversitatea creaţiei poetice eminesciene, accesibile oricui, de la copiii ce abia au învăţat a citi, trecând prin romantismul atât de pasionant pentru adolescenţi şi, evident, ajungându-se la poeziile cu abordări filosofice consistente, de care profesorii îndrumători au amintit în succintele lor prezentări ale operei eminesciene

La finalul activităţilor, profesorul documentarist Bunea Emilia Luciana  a oferit un moment de audiţie muzicală: participanţii la acivităţi au ascultat melodia Sara pe deal, în vreme ce, pe ecranul Sălii Multimedia din cadrul Centrului de Documentare şi Informare, rulau versurile cunoscutei poezii eminesciene.

Reuşita evenimentului aniversar a fost vizibilă,  elevii s-au implicat entuziaşti în realizarea activității, au reuşit, să afle ceva, să înveţe ceva şi cele de acum ştiute să le transpună artistic, cu toată râvna fanteziei lor creatoare. Şi, astfel, Mihai Eminescu nu a fost doar un nume şi-un chip pe un afiş omagial, ci a fost parte din trăirile elevilor care l-au recitat, i-au interpretat personajele şi i-au admirat, printre chicoteli, încercările de valorificare a expresivităţii limbii române, a transmis Bunea Emilia Luciana, profesor documentarist al Centrului de Informare şi Documentare Cetatea de Baltă și Șona.

Acest articol a fost citit de: 90 ori

Manifestări dedicate marelui poet național Mihai Eminescu organizate la școlile din Cetatea de Baltă și Șona
5 (100%) 1 vote

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.