blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Societate » Învățământ-Cultură » HOLOCAUSTUL, o rană mereu deschisă

HOLOCAUSTUL, o rană mereu deschisă

Publicat în 13.10.2016 la ora 11:39

comemorare-holocaust-blaj-2016Istoria ne rezervă surprize mai mult sau mai puţin plăcute, uneori dureroase de-a dreptul. Se zice că istoria trebuie cunoscută pentru a nu fi repetată, în aspectele ei întunecate.

Unul dintre aceste evenimente cumplite a fost holocaustul, adică uciderea unui număr imens de evrei. Holocaustul a fost forma de manifestare cea mai neaşteptată, mai represivă şi mai inumană a unor oameni faţă de semenii lor. Termenul, folosit, din anii 1950, exclusiv cu referire la genocidul evreilor înaintea şi în timpul celui de-al doilea război mondial, are conotaţii monstruoase, definind cel mai atroce masacru existent în istorie.

Holocaustul este o pată peste istoria omenirii care nu poate fi ştearsă. Dar asemenea atrocităţi pot fi prevenite, în primul rând prin cunoaşterea lor. De aceea, in şcoala noastră, an de an,  la inceput de octombrie, este marcata Ziua Nationala a Holocaustului (9 octombrie). Centrul de Documentare si Informare este gazda unor activitati legate de acest eveniment tragic, inuman. Tinem activitati astfel incat elevii sa cunoasca tragedia poporului evreu si cine au fost vinovati pentru aceasta tragedie. Dorim ca greselile trecutului sa nu se mai repete. Despre genocidul evreilor profesorul de istorie le-a vorbit elevilor, la activităţile din acest an scolar legate de Holocaust prezentând evenimente din acele timpuri, teroarea, crimele, suferinţele îndurate, drama psihologică a supravieţuitorilor. Ca profesor documentarist, în spaţiul Centrului de Documentare şi Informare am prezentat elevilor un power-point, cu informaţii şi imagini axate pe principalele aspecte ale holocaustului. De asemenea, le-am prezentat un documentar „Holocaust in timpul guvernului Antonescu”. La final, elevii vor prezenta referate, cu abordări diverse ale problemei Holocaustului, susţinând, în lucrările lor, ideea de toleranţă şi necesitatea evitării discursurilor bazate pe ură, pe învrăjbire. Concluzionând, cu imaginea dezbaterilor încă pregnantă în memorie, pot spune că Holocaustul a avut un impact puternic asupra copiilor, dezvăluindu-le că, uneori, bunele intenţii afişate pot ascunde, de fapt, intenţii groaznice. De aceea, orice idee care presupune acţiuni asupra unor grupuri de oameni trebuie îndelung analizată, dezbătută, ajustată în funcţie de realitate, fiindcă ea poate avea consecinţe neaşteptate şi, uneori, dezastruoase. Fiindcă, în istorie, ideile teoretice ale purismului rasial au ajuns să aibă adepţi în politică şi, folosite de mintea bolnavă a unui dictator, au devastat o lume întreagă şi au ucis 6 milioane de oameni consideraţi vinovaţi de „impuritatea” rasei lor.

Profesor documentarsit
Bunea Emilia

Școala Gimnazială Cetatea de Baltă
Școala Gimnazială Sona

Facebook 

Acest articol a fost citit de: 111 ori

HOLOCAUSTUL, o rană mereu deschisă
5 (100%) 1 vote

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.