blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Societate » Învățământ-Cultură » Roşia de Secaş – izvor de cultură şi simţire românească

Roşia de Secaş – izvor de cultură şi simţire românească

Publicat în 08.11.2013 la ora 10:00

manifestari-culturale-la-rosia-de-secasRare sunt localităţile rurale din ţară care se pot mândri cu un număr atât de mare de scriitori consacraţi, dintre care patru sunt membri ai Uniunii Scriitorilor din România: Ioan Popa, Vistian Goia, Ioan Groşan şi Gligor Haşa, secondaţi îndeaproape de Virgil Lupean, Ioan Mărginean, Ioan Sârbu, Zevedei Ioan Drăghiţă, Ilie Muntean, toţi făcând cinste acestui ţinut mirific pe care-l iubesc şi cu care se mândresc.

Roşia de Secaş este una dintre aceste puţine localităţi. Majoritatea din cei enumeraţi sunt plecaţi, dar nu pierd niciun prilej pentru a se întoarce în locurile natale, unde îşi găsesc hrana sufletească, alimentându-se din seva atât de bogată a acestor locuri pastorale, dătătoare de linişte şi încărcătură spirituală. Acest ţinut binecuvântat de Dumnezeu face parte din „Edenul” evocat în „Facerea” – Moise (l-am citat pe Gligor Haşa).
Într-o splendidă zi de toamnă, cu soare din belşug, am luat parte în această comună la manifestări organizate de Primăria şi Consiliul Local al comunei Roşia de Secaş, Biblioteca Judeţeană Alba şi ziarul „Unirea” Alba Iulia. În prezenţa unui public numeros, în frunte cu primarul Bogdan Vasile Nicolae, oaspeţii au fost primiţi în incinta primăriei cu multă generozitate, simţindu-se ca la ei acasă după distanţele parcurse de la Cluj, Sibiu Mediaş, Deva, Braşov, Alba Iulia, Blaj, precum şi cei din comunele aparţinând zonei celor două Târnave. Toţi cei prezenţi au luat parte la slujba liturgică ţinută în biserica ortodoxă, prilejuită de sărbătoarea Sfântului Dumitru. A urmat un popas la cimitir, unde prof. Ioan Pop ne-a vorbit de înaintaşii iluştri ai comunei, începând cu anul 1848, până-n zilele noastre. La Căminul cultural, într-o sală special amenajată, s-a inaugurat biblionetul, cu participarea prof. Mioara Pop, directorul Bibliotecii „Lucian Blaga”, însoţită de Steliana Armian, coordonator şi trainer biblionet şi Ramona Mărginean, trainer biblionet. A mai participat domnul Josef Szocs, coordonatorul regional biblionet din Braşov. Au fost evidenţiate importanţa şi avantajele biblionetului, în special pentru tinerele mlădiţe şi nu numai.
În sala mare a Căminului cultural s-a trecut la momentul evocator de vârf, mult aşteptat, „Scriitorii la ei acasă”, coordonat de prof. Ioan Popa, scriitor şi folclorist, susţinut îndeaproape de doamna prof. Silvia Pop, preşedinta ASTRA Blaj. Prof. univ. dr. Vistian Goia a fost vădit emoţionat când s-a văzut în faţa consătenilor care l-au primit cu vii aplauze, ştiindu-se activitatea sa profesională, dar şi scrierile apreciate. Prof. Gligor Haşa, membru al Uniunii Scriitorilor din 1987, cu o activitate literară prodigioasă, cu o serie de funcţii publice, director fondator a mai multe publicaţii. A scris romane, eseuri, poezie, reportaje, consemnări etc. A luat mai multe premii literare, fiind cunoscut şi ca dramaturg. Prof. Ioan Popa, scriitor şi folclorist, a fost sufletul a tot ce s-a desfăşurat. Picanteriile şi intervenţiile dânsului au fost mult gustate de public. El a scris peste 40 de cărţi de o valoare incontestabilă, galonat cu multe premii literare. Are apariţii în mai multe reviste din judeţ şi din ţară, secretar literar al Astra Blaj din anul 1995. Prof. Nicolae Lupean, directorul şcolii din localitate, are lucrări publicate cu caracter didactic. Scriitorul şi publicistul Ilie Muntean, care îmbină scrisul cu politica, fiind şi viceprimar al comunei, are o scriere cu totul aparte, fiind urmărit şi acum de întunericul din timpul dictaturii comuniste. Ultima carte a dânsului, „Omul inexistent”, încheie „Trilogia disperării”, culmând cu însângeratul decembrie 1989. Ioan Mărginean, medic veterinar, cu pasiunea nestăvilită, scrisul: proză „Vagoanele morţii”, dar în mod deosebit un foarte valoros epigramist, recunoscut la nivel naţional, a încântat pe toată lumea prin modul artistic de prezentare a mai multor epigrame proprii, primind aplauze frenetice din sală. Prof. Adelina Damian Fechete ne-a delectat cu scrierile prezentate, ce înseamnă satul, familia, omagiul adus mamei, poezie dedicată bisericii etc. Monica Grosu face laudatio întregii opere a domnului Ioan Popa, fiind o împătimită a scrierilor dânsului. Ioan Sârbu, profesor de muzică, un harnic şi valoros culegător de folclor, a publicat comunicări, articole, eseuri etc. A fost o bucurie reîntâlnirea noastră după o jumătate de secol, depănând amintiri din anii tinereţii petrecuţi la Mediaş, unde locuieşte şi acum. A urmat lansarea cărţii „Tăul şi tăuşenii”, autori Gligor Haşa şi Ioan Mihălţan. Este o monografie sentimentală, aşa cum le place autorilor să o numească. Foarte succint şi la obiect, domnul Ioan Mihălţan ne spune că e la a patra carte, de fiecare dată fiind ajutat de Ioan Popa şi Ion Brad. A urmat darea de seamă a ASTRA Blaj, ţinută de doamna Silvia Pop într-un mod inedit dar foarte eficient, trecând în revistă toată activitatea despărţământului din anul precedent. Totul s-a încheiat cu un frumos program artistic, cântece şi dansuri sub coordonarea artistică a doamnei Cristina Burnete.

Rică ROMAN

Facebook 

Acest articol a fost citit de: 669 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.