blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Actualitate » Papa Francisc a autorizat promulgarea decretului privind beatificarea la Blaj a șapte episcopi greco-catolici martiri

Papa Francisc a autorizat promulgarea decretului privind beatificarea la Blaj a șapte episcopi greco-catolici martiri

Publicat în 20.03.2019 la ora 18:00

Papa Francis a autorizat ieri, 19 martie 2019, promulgarea decretului care va permite beatificarea la Blaj, în 2 iunie 2019, a șapte episcopi greco-catolici care au murit în închisorile comuniste.

Potrivit unui comunicat de presă al Vaticanului, Sfântul Părinte Francisc a primit în audiența sa pe șeful Congregației pentru Cauzele Sfinților, Cardinalul Angelo Becciu.

În timpul audierii, Pontiful Suprem a autorizat Congregația să promulge mai multe decrete printre care și cel privind ”martiriul slujitorilor lui Dumnezeu Valerio Traiano Frențiu, Vasile Aftenie, Giovanni Suciu, Tito Livio Chinezu, Giovanni Bălan, Alessandro Rusu și Giulio Hossu, episcopi; uciși în ura credinței în diverse locuri din România între 1950 și 1970”.

Odată cu interzicerea cultului greco-catolic de către comunişti, în 1948, refuzul episcopilor greco-catolici de a trece la Biserica Ortodoxă s-a soldat cu persecuţii şi, în cazul unora dintre ei, moartea în temniţele comuniste. Este vorba despre episcopii Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Alexandru Rusu, Ioan Bălan și Iuliu Hossu.

Peste 150.000 de oameni sunt aşteptaţi să participe la Blaj, în 2 iunie 2019, la evenimentele organizate cu ocazia vizitei Papei Francisc. Sfântul părinte va fi prezent pe Câmpia Libertăţii, dar şi în Piaţa 1848 şi în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime”.

Papa Francisc va ajunge în România, în 31 mai, la București, după care se va deplasa la Iași, la Șumuleu, iar, în ultima zi a vizitei, se va afla la Blaj.

Facebook 

Acest articol a fost citit de: 412 ori

Apreciază acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.