blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Știri din zonă » Judecătoria Blaj a făcut publică motivarea condamnării șoferului care a provocat accidentul rutier în care și-au prierdut viața fostul primar din Sîncel și pe soția acestuia

Judecătoria Blaj a făcut publică motivarea condamnării șoferului care a provocat accidentul rutier în care și-au prierdut viața fostul primar din Sîncel și pe soția acestuia

Publicat în 15.03.2018 la ora 15:05

Potrivit instanţei de judecată, inculpatul Mikloş Geza Alexandru în calitate de conducător auto a condus autoutilitara marca Ford Tranzit pe strada Mihai Eminescu din localitatea Sîncel, din direcţia Târnăveni înspre municipiul Blaj, iar la un moment dat a pierdut controlul volanului şi a ajuns într-un şanţ unde s-a lovit de un pod.

”Ajungând în dreptul imobilului cu numărul 1, pe un sector de drum  în aliniament, inculpatul a pierdut controlul autovehiculului, a părăsit partea carosabilă, apoi a pătruns pe trotuar unde a accidentat pe numiţii L. G şi L. I. În urma accidentului, datorită leziunilor grave suferite, cele două victime au decedat la faţa locului. (…) În cuprinsul lucrării de expertiză se determină dinamica producerii accidentului, expertul arătând că, în jurul orei 17:45, autoutilitara condusă de inculpat a ajuns în zona imobilului cu nr. 3, unde şoferul a pierdut controlul asupra volanului. Autoutilitara a ajuns cu roata faţă dreapta în şanţ unde s-a lovit violent de capul unui pod, s-a înclinat în partea dreaptă, surprinzând pietonii care se deplasau pe trotuar, provocându-le grave traumatisme în urma cărora au decedat. Expertul a arătat că, probele dosarului şi constatările de la locul accidentului nu oferă suficiente elemente pentru calculul cu exactitate pe cale analitica a vitezei de deplasare a autoutilitarei în momentul premergător producerii accidentului. Luând în considerare declaraţia martorului T. M. aflat într-un taxi ce se deplasa în spatele autoutilitarei, expertul a apreciat ca viteza de deplasarea a autoutilitarei a fost 50-60 km/h”, se afirmă în motivarea hotărârii Judecătoriei Blaj.

Expertul a concluzionat că autoutilitara avea inspecţia tehnică valabilă, iar din verificările efectuate asupra autovehiculului, nu a rezultat existenţa unor defecţiuni tehnice care să contribuie la producerea accidentului. ”În declaraţiile date iniţial de inculpat în cursul urmăririi penale se susţinea că, cel mai probabil, au survenit unele defecţiuni tehnice ale autoutilitarei în momentul premergător accidentului, inculpatul menţionând că a simţit că nu mai poate controla direcţia maşinii. În cuprinsul expertizei, expertul a analizat această ipoteză, excluzând posibilitatea unor defecţiuni tehnice care să apară în momentul premergător accidentului.

Expertul arată că, în momentul premergător accidentului, autoutilitara se deplasa pe un drum în aliniament, la aprox. 0,30 metri faţă de axul drumului, iar dacă se producea o blocare a direcţiei, atunci autoutilitara s-ar fi deplasat pe direcţia înainte, nu ar fi virat la  dreapta. De asemenea, s-a arătat că, la locul accidentului, pe carosabil sau în şanţ nu au fost identificate bucăţi din anvelopă sau urme de rulare cu anvelopa depresurizată, pentru a se susţine ideea survenirii unei explozii a anvelopei anterior accidentului.

Expertul precizează că explozia anvelopei s-a produs în momentul impactului roţii dreapta faţă a autoutilitarei cu podul. Totodată, expertul precizează că sistemul de frânare era eficace, probele efectuate de către mecanicii confirmând acest lucru”, se mai susţine în document.   Toate probele au arătat că accidentul rutier s-a produs din cauza pierderii de către conducătorul auto a controlului asupra volanului autoutilitarei, astfel cum se arată şi în concluziile raportului de expertiză. Instanţa a reţinut că probele arată săvârşirea faptei şi vinovăţia inculpatului dincolo de orice îndoială rezonabilă.

De altfel, în cursul judecăţii, acesta a recunoscut săvârşirea faptei astfel cum a fost reţinută prin rechizitoriu, solicitând ca judecarea cauzei să se deruleze în procedura simplificată a recunoaşterii de vinovăţie. Pe lângă condamnarea cu suspendare, inculpatul a mai fost obligat de instanţă să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 80 de zile în cadrul Primăriei comunei Stremţ sau în cadrul Primăriei oraşului Teiuş. Decizia a rămas definitivă, nefiind contestată de inculpat sau Parchet.

Facebook 

Acest articol a fost citit de: 731 ori

Judecătoria Blaj a făcut publică motivarea condamnării șoferului care a provocat accidentul rutier în care și-au prierdut viața fostul primar din Sîncel și pe soția acestuia
4 (80%) 3 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.