Rămâi conectat

Politică

Fostul deputat Claudiu Răcuci a pierdut susținerea organizației PNL Blaj, pentru alegerile parlamentare din 2024. Vezi motivul

Publicat

în

În cadrul conferinței de presă, susținute astăzi, 30 mai 2023, la Palatul Cultural din Blaj, Gheorghe Valentin Rotar, președintele organizației municipale, a spus că fostul deputat Claudiu Răcuci nu mai are susținerea partidului la viitoarele alegeri parlamentare.

Potrivit primarului Blajului, Claudiu Răcuci nu a mai fost de mult la sedințele de partid.

Claudiu Răcuci, fost deputat PNL de Alba, este momentan secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării, fiind numit în 2021 de fostul premier Florin Cîțu.

Acesta are mari șanse de a ocupa locul de senator rămas liber până în 2024, după ce ce Sorin Bumb a demisionat din Parlament, fiind ales, în aprilie, membru în comitetul de reglementare al ANRE, autoritatea care supraveghează piața de energie din România.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Politică

Raul Chiriac, PNL: Aviz amatorilor – România este în logica dezvoltării, nu în logica electorală. Democrația înseamnă respectarea legii nu a mofturilor de partid

Publicat

în

Oamenii așteaptă de la clasa politică rigoare, respect față de lege și o anumită atitudine care să presupună că rămânem fideli ideii de dezvoltare pe termen mediu și lung.

Numărarea voturilor a generat la nivelul partenerilor de coaliție impresia că interesul electoral ar putea să dicteze schimbarea datei alegerilor prezidențiale, că forțarea PNL să accepte un calendar diferit de cel legal ar fi doar o chestiune de oportunitate în cadrul coaliției de guvernare. Numai că, dincolo de logica electorală, firească în anul de grație 2024, există legea și respectarea ei arată că ne-am înscris definitiv pe calea democratizării societății românești, că am înțeles că aderența la regulă este un indicator al funcționalității instituțiilor statului român.

De ce însă, discuția despre data alegerilor prezidențiale este mult mai profundă decât lăsăm să se înțeleagă în prezențele publice? Pare să fie o neînțelegere de calendar, nu? Chiar dacă nivelul de comunicare publică a scăzut în ultimii ani, câteva lucruri trebuie spuse. Primul dintre ele este de ordin tehnic, legal și prevede explicit care sunt termenele legale cu privire la mandatul prezidențial și durata acestuia. PNL a fost susținut cu ocazia alegerilor locale de peste 2,5 milioane de cetățeni care își doresc o societate onestă, previzibilă, în care domnia legii este o realitate și nu un artificiu de limbaj politic. Discuția despre calendar este în esență imaginea în oglindă a modului în care înțelegem să ne raportăm la lege și la cetățean. În viziunea mea ca tânăr politician, modul în care se discută azi despre alegeri, electorat, de către PSD este de natură să ne arate respectul pentru democrație a anumitor personaje politice. Cred că este important să rămânem fideli principilor noastre, să păstrăm intact traseul european al României, să respectăm legile aflate în vigoare și să transmitem foarte clar acest mesaj al importanței respectării legalității demersurilor noastre. În ceea ce este clar, nu cred că sunt necesare foarte multe povești și sunt convins că alegerile din toamnă vor da câștig de cauză, candidatului PNL și a unui anumit mod de a interpreta realitatea.

Momentul, deși nu pare, este unul de intersecție, este unul în care principiile coordonatoare ale activității noastre se văd foarte clar, este unul în care legea trebuie să câștige în fața discursului politic și a expunerii mediatice. Cred că este important să nu cedăm în fața tentației de a fi pace în coaliție, de dragul liniștii prost înțelese și că avem nevoie de apărarea principiilor care fac din această societate una de ordin democratic.

PSD trebuie să oprească imediat orice atac la adresa PNL și a președintelui PNL. Fiecare atac afectează unitatea și stabilitatea coaliției, iar coaliția trebuie să se ocupe de guvernare. Pe 9 iunie românii ne-au dat un mandat pentru stabilitate și pentru continuitate. PSD nu poate impune PNL soluția pe care și-o dorește. Suntem parteneri cu drepturi egale, iar deciziile se iau prin consens, nu prin dictat.  Vorbim întâi de o decizie politică și apoi de o decizie guvernamentală. Fără un acord în coaliție, nu va exista o decizie guvernamentală. Când vă întrebați pe cine interesează acest lucru, să știți că este vital pentru milioane de oameni. Dintre aceștia, 2,5 milioane acare u votat cu PNL.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Politică

Rezultatele finale ale Alegerilor Locale din 9 iunie 2024, pentru Municipiul Blaj

Publicat

în

Autoritatea Electorală Permanentă a publicat, în această după-amiază, rezultatele finale ale alegerilor locale desfășurate duminică, 9 iunie 2024, în Municipiul Blaj.

Numărul de alegători care s-au prezentat la urne:

otal alegatori înscrişi în liste 16056
Total alegatori prezenţi la urne 8269
Prezenta 51,50 %
Total voturi valabil exprimate 8022
Total voturi nule 227

Rezultatele votului pentru funcția de primar al Municipiului Blaj:

Candidat Partid Voturi Procent
ROTAR GHEORGHE-VALENTIN
PARTIDUL NAȚIONAL LIBERAL
6.021
75,05 %
SPĂTĂCEAN CARMEN
UNIUNEA SALVAȚI ROMÂNIA
1.344
16,75 %
LAŢIU IOAN
PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT
657
8,18 %
TOTAL
8.022
100%

Rezultatele votului pentru Consiliul Local al Municipiului Blaj:

Candidat Voturi Procent Mandate faza 1 Mandate faza 2 Mandate total
PARTIDUL NAȚIONAL LIBERAL
4.866
60,96 %
12
1
13
UNIUNEA SALVAȚI ROMÂNIA
1.033
12,94 %
2
1
3
PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT
954
11,95 %
2
0
2
ALIANȚA PENTRU UNIREA ROMÂNILOR
570
7,14 %
1
0
1
SIDERAŞ ALEXANDRU
285
3,57 %
0
0
0
UNIUNEA DEMOCRATĂ MAGHIARĂ DIN ROMÂNIA
273
3,42 %
0
0
0
TOTAL
7.981
100%
17
2
19

 

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Politică

Gheorghe Rotar (PNL) a obținut un nou mandat de primar al Municipiului Blaj

Publicat

în

Potrivit rezultatelor numărătorii paralele efectuată de PNL, Mica Romă îl va avea în continuare primar pe Gheorghe Valentin Rotar, care, potrivit rezultatelor numărătorii paralele a câștigat categoric al cincilea mandat la primăria Municipiului Blaj.

Rotar a fost viceprimar al Municipiului Blaj în periaoda 2004-2008, iar din 2008 a câștigat neîntrerupt toate alegerile locale care au avut loc. Primarul din Blaj, ca de fiecare dată și-a surclasat adversarii politici, obținând un scor de 75,05%.

Candidat Partid Voturi Procent
ROTAR GHEORGHE-VALENTIN
PARTIDUL NAȚIONAL LIBERAL
6.021
75,05 %
SPĂTĂCEAN CARMEN
UNIUNEA SALVAȚI ROMÂNIA
1.344
16,75 %
LAŢIU IOAN
PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT
657
8,18 %
TOTAL
8.022
100%
 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din Zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea Ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

blajinfo, stiri blaj, informatii blaj