blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Politică » Claudiu Răcuci, deputat PNL: „Am propus modificarea Codului Fiscal, astfel încât agenților economici să li se compenseze fiscal cheltuielile salariale pentru zilele de sărbătoare legală”

Claudiu Răcuci, deputat PNL: „Am propus modificarea Codului Fiscal, astfel încât agenților economici să li se compenseze fiscal cheltuielile salariale pentru zilele de sărbătoare legală”

Publicat în 22.02.2018 la ora 16:36

Deputatul PNL Claudiu Răcuci a depus ieri, 21 februarie 2018, o propunere de completarea a Codului fiscal prin care agenților economici să li se deducă toate cheltuielile salariale, inclusiv contribuții și impozite, generate de declararea unor zile ca zile nelucrătoare, de sărbătoare legală:

„Ca parlamentar mă întâlnesc săptămânal cu reprezentanți ai oamenilor de afaceri din România, care nu fac altceva decât să reproșeze Parlamentului și Guvernului că iau decizii greșite, pe care mediul de afaceri le decontează. Antreprenorii români nu sunt necăjiți doar din cauza deselor modificări de impozite, de lipsa infrastructurii de transport sau de faptul că Guvernul nu atrage bani europeni, ci și din cauza faptului că unele decizii legislative înseamnă pentru ei bani cheltuiți în plus.

De aceea, ca urmare a unei dezbateri pe care am avut-o în urmă cu două săptămâni cu reprezentanții mediului de afaceri, am decis să depun o propunere legislativă de completare a Codului fiscal, prin care angajatorilor să le fie compensate fiscal sumele pe care le plătesc pentru zilele libere, declarate sărbători legale prin lege, în cursul unui an. Nu este normal ca statul să ia decizia ca o zi să fie sărbătoare legală, liberă pentru angajați, iar angajatorul să plătească acea zi ca și cum angajatul ar fi fost la muncă. În economie, acest lucru nu se susține. Așadar, statul a decis să fie zi liberă, statul să o plătească!

Așa se întâmplă și în alte state din Europa, ca de pildă în Italia, unde statul suportă costurile salariale, contribuțiile și impozitul pentru ziua de sărbătoare legală. În România, numărul total al zilelor nelucrătoare, sărbători legale, însumează mai mult de o jumătate de lună lucrătoare, echivalentul timpului de lucru. La viteza cu care se declară zile de sărbătoare legală în România, se va mai merge la muncă poate o dată pe săptămână, cel mult! Ceea ce am propus eu prin această lege este ca toate cheltuielile salariale determinate de instituirea unei sărbători legale să fie deduse din contribuţiile şi impozitele reţinute şi plătite de angajatori, astfel încât nici plătitorul de salarii şi nici salariatul să nu aibă cu nimic de suferit. Mecanismul va fi simplu.

Atunci când angajatorul depune declarația cu obligațiile de plată, i se scad cheltuielile pentru ziua nelucrătoare, iar contribuțiile sunt suportate de la bugetul de stat. Cred că va fi o lege care va crește încrederea agenților economici în statul român, iar pe cei care vor conduce statul îi va responsabiliza mult mai tare.”

Biroul de presă al deputatului PNL Claudiu-Vasile RĂCUCI

Facebook 

Acest articol a fost citit de: 285 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.