blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Știri din zonă » “Fiii satului Sâncel” – sărbătoare a marii familii a sâncelenilor

“Fiii satului Sâncel” – sărbătoare a marii familii a sâncelenilor

Publicat în 26.10.2013 la ora 15:00

Duminică, 20 octombrie, într-o frumoasă şi însorită zi de toamnă, la Sâncel s-a desfăşurat sărbătoarea „Fiii satului”, o manifestare care a strâns în curtea Şcolii Gimnaziale „Ion Pop Reteganul” toată comunitatea locală. După ce au ieşit de la Sf. Liturghie, sâncelenii – de la elevi şi tineri, la mămici cu copii în braţe şi pensionari, unii abia purtându-şi bătrâneţile – au vrut să asiste la manifestări.

Serbarea câmpenească a debutat cu parada portului popular desfăşurată pe strada principală frumos şi patriotic decorată. colaj fii staului sancelParada a fost deschisă de un grup de călăreţi cu steaguri tricolore, printre care am remarcat şi doi copii, urmat de un alai de nuntă în fruntea căruia s-a aflat, cine altcineva decât grupul vocal bărbătesc „Sâncelenii”, ambasador al Sâncelului în atâtea şi atâtea festivaluri şi concursuri folclorice din ţară sau din străinătate. În coloana de nuntă s-au mai aflat formaţiile artistice ale Şcolii Gimnaziale „Ion Pop Reteganul”, ansamblul „Dorul Chicuiului” Pănade şi grupul vocal din Biia, frumoşii tineri din Ansamblul folcloric „Junii Blajului”, Ansamblul „Floare de colţ” din Galda de Jos, Ansamblul folcloric „Dor de pe Târnavă” din Cetatea de Baltă.

  • Nouă monografie a satului Sâncel şi 5 cetăţeni de onoare

Primarul Ilie Frăţilă a prezentat cea de-a doua ediţie a „Monografiei satului Sâncel”, realizată de Vasile Frăţilă şi Teodor Seicean, lucrare lansată cu prilejul acestui eveniment. Este un volum „cu greutate”, şi la propriu, şi la figurat, a spus primarul Frăţilă, cartea având câteva sute de pagini. Totodată, el a mulţumit tuturor sponsorilor, în special patronilor SC Jidvei, Claudiu şi Liviu Necşulescu, care au sprijinit de fiecare dată comuna Sâncel. Cu această ocazie, primarul Ilie Frăţilă a decernat titlurile de „Cetăţean de onoare” unor personalităţi ale comunei Sâncel, care şi-au adus contribuţia la dezvoltarea comunităţii: prof. Traian Grama, prof. Nicolae Frăţilă, ec. Teodor Haţegan, fostul primar Gheorghe Laţiu – coordonatorul grupului vocal „Sâncelenii” şi, post-mortem, ing. Nicolae Frăţilă. În deschidere au mai luat cuvântul vicepreşedinţii CJ Alba, Florin Roman şi Alin Cucui, precum şi deputatul Călin Potor, care au transmis frumoase mesaje de felicitare.

  • Sâncelenii şi-au aplaudat artiştii

Spectacolul artistic care a urmat, prezentat de solista de muzică populară Marinela Baba, a fost simplu, pentru că nu a adus pe scenă vedete ale folclorului românesc, dar sâncelenii au fost bucuroşi să-i aplaude pe artiştii locali, nimeni alţii decât copiii, fraţii, rudele sau prietenii lor din Sâncel sau din Blaj. Alături de formaţiile artistice şi ansamblurile folclorice menţionate anterior, pe scenă au mai urcat ansamblul „Drâmbolicul” Sâncel şi soliştii: Daria Maria Trif, Ioana şi Roxana Barna, Ana Maria Bărbat, Simina Maria Costea, Ancuţa Nicoleta Costea, Petru Brad, Nicu Aldea, Ion Frăţilă, Gheorghe Zereş.

Facebook 

Acest articol a fost citit de: 881 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.