blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Actualitate » DSP Alba a demarat o anchetă în cazul fetiței de 11 ani decedate după ce s-a înțepat într-un cui

DSP Alba a demarat o anchetă în cazul fetiței de 11 ani decedate după ce s-a înțepat într-un cui

Publicat în 10.08.2016 la ora 17:10

dsp-alba-conferinta-presa-deces-tetanosDirecția de Sănătate Publică (DSP) Alba a deschis o anchetă epidemiologică în cazul fetiței de 11 ani  aflată în plasament maternal, care a decedat după ce s-a înțepat într-un cui.

Directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, a  declarat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că instituția pe care o conduce a demarat verificările în acest caz încă din 2 august.

Se verifică dacă aceasta a fost imunizată înainte de vârsta de 3 ani, până a fost preluată în sistemul social, lipsa vaccinurilor putând să aibă legătură cu evoluția infecției. Este important de precizat că atât dr. Ioan Susan, președintele Colegiului Medicilor din Alba, cât și medicul epidemiolog Elena Sava și dr. Olimpia Candrea de la Biroul de Implementare Programe a DSP Alba, au concluzionat că, din informațiile pe care le dețin, din punct de vedere medical s-au luat toate măsurile necesare ca fetița să fie salvată.

La rândul său, dr. epidemiolog Elena Sava a explicat că nu există documente medicale care să ateste că fetița a fost imunizată înainte de vârsta de 3 ani, când a fost adusă în țară și dată în plasament maternal (este vorba despre un copil născut în străinătate), astfel că o concluzie poate fi trasă doar după efectuarea autopsiei. Medicul albaiulian a mai precizat că potrivit rezultatelor de la Institutul Cantacuzino fetița era protejată împotriva Tetanosului și, din datele pe care le are, nu se poate acuza un management defectuos al acestui caz.

Detaliile medicale privind modul în care acționează vaccinul anti-Tetanos au fost oferite de medicul chirurg Ioan Susan. Acesta a explicat că este foarte important de știut daca o persoană aflată în această situație a fost imunizată în copilărie, astfel ca, în caz contrar să fie injectat serul tetanic care acționează mai rapid. Dr. Susan a mai precizat că, fiind vorba despre cazuri foarte rare în care trebuie folosit acest ser, el se găsește doar în marile centre universitare, în acest caz

Pe importanța profilaxiei, respectiv vaccinării, a insistat și dr. Olimpia Candrea de la Biroul de Implementare Programe a DSP Alba. Ea a subliniat faptul că rata de refuz din partea părinților pentru a-și vaccina copiii a crescut îngrijorător în ultima vreme, la nivelul țării, iar aceștia trebuie să înțeleagă că se pot întâmpla nenorociri (cum este cazul în discuție), una din cauze putând fi chiar lipsa vaccinării.

Acest articol a fost citit de: 218 ori

DSP Alba a demarat o anchetă în cazul fetiței de 11 ani decedate după ce s-a înțepat într-un cui
5 (100%) 1 vote

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Completează termenul lipsă * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.