blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Știri din zonă » Cu un buget de venituri estimat la peste 11 milioane de lei, administraţia comunei Mihalț vizează continuarea investiţiilor multianuale și demararea altora noi

Cu un buget de venituri estimat la peste 11 milioane de lei, administraţia comunei Mihalț vizează continuarea investiţiilor multianuale și demararea altora noi

Publicat în 08.04.2017 la ora 10:00

Potrivit proiectului de buget aprobat pentru anul în curs în comuna Mihalț, veniturile prognozate a se realiza în 2017 sunt în sumă de 11.196 de mii de lei. Au fost estimate și cheltuielile, care, potrivit aceluiași document, vor fi în sumă de 14.717 de mii de lei, deficitul acoperindu-se din excedentul anilor precedenți.

Din raportul de specialitate aferent proiectului de buget rezultă că în acest an, principalele obiective vizate de administrația locală a comunei privesc: realizarea programelor de reabilitare a drumurilor comunale; asigurarea resurselor financiare pentru lucrări de investiții în continuare; demararea de investiții noi; cofinanțarea de programe cu finanțare externă și atragerea de surse alternative de fonduri.
La capitolul investiții multianuale figurează lucrări precum: cele prevăzute în Proiectul integrat aferent programului FEADR 2014-2020, Măsura 322, ”Proiect integrat de Înființare Rețea de alimentare cu apă și canalizare menajeră, Modernizare infrastructură rutieră, Construire grădiniță, Modernizare și dotare cămine culturale, Achiziție buldoexcavator pentru serviciul public de gospodărire comunală în comuna Mihalț, județul Alba”; iluminat public cu LED în comuna Mihalț, rețea de canalizare și stație de epurare în localitatea Mihalț.
Pentru cheltuielile de investiții aferente învățământului preuniversitar de stat, se propune alocarea sumei de 25,60 de mii de lei pentru dotarea școlii din Mihalț cu centrală termică și aparat Xerox.
Suma alocată de Agenția Județeană a Finanțelor Publice Alba pentru finanțarea cheltuielilor cu salariile și indemnizațiile persoanelor cu handicap nu acoperă cheltuielile necesare, diferența de 60 de mii de lei urmând a fi suportată de la bugetul local.
Într-un deficit de finanțare de la bugetul de stat se află și Școala Gimnazială ”Ion Breazu”, cei 87 de mii de lei alocați fiind insuficienți pentru acoperirea cheltuielilor materiale și serviciilor precum și cheltuielilor cu întreținerea curentă, inclusiv bursele elevilor. Suma de 113 mii de lei de la bugetul local al comunei este propusă a fi alocată unității școlare, astfel încât activitatea acesteia să nu fie afectată, iar cadrelor didactice să le fie decontată naveta.
În acest an, la nivelul comunei Mihalț, pentru cheltuielile de asistență socială – ajutor pentru încălzirea cu lemne, cărbuni și combustibil se propune alocarea a 18 mii de lei, iar pentru ajutoare de urgență, 10 mii de lei.
Cultele reprezentante prin parohii ori biserici de la nivelul comunei (4 ortodoxe, 3 greco-catolice și o biserică baptistă) vor beneficia, în total, de 36 mii lei.
Repartizarea excedentului
Tot prin hotărâre de consiliu local, la Mihalț s-a aprobat și repartizarea sumei de 2.902.080 de lei din excedentul anului 2016, ca sursă de finanțare a cheltuielilor de dezvoltare în anul în curs. Punctual, 770.500 de lei se vor utiliza pentru obiectivul de investiții ”Înființare rețea de alimentare cu apă în localitatea Cistei”, 1.144.580 de lei pentru obiectivul de investiții ”Canalizare menajeră în localitatea Cistei”, 400.000 de lei pentru modernizarea infrastructurii rutiere, 100.000 de lei pentru construcția grădiniței, 100.000 de lei pentru dotarea căminelor culturale, 387.000 de lei pentru achiziția buldoexcavatorului.
Din același excedent se va utiliza suma de 619.000 de lei pentru următoarele investiții: reabilitare drumuri comunale și rigole – 300.000 de lei; reabilitare parc comunal – 150.000 de lei; umbrar pentru animale – 110.000 de lei; achiziție autoturism Dacia Logan – 59.000 de lei.

M. N.

Facebook 

Acest articol a fost citit de: 175 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.