blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Politică » Claudiu Răcuci, deputat PNL: „Taxarea haotică şi excesivă a deşeurilor îngenuchează producătorii şi scoate mai mulţi bani din buzunarul cetăţeanului”

Claudiu Răcuci, deputat PNL: „Taxarea haotică şi excesivă a deşeurilor îngenuchează producătorii şi scoate mai mulţi bani din buzunarul cetăţeanului”

Publicat în 28.03.2017 la ora 9:00

Deputatul PNL de Alba Claudiu Răcuci, membru al Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic din Camera Deputaţilor consideră că taxarea excesivă şi haotică a deşeurilor şi ambalajelor a creat o povară uriaşă pentru mediul de afaceri şi a scos mai mulţi bani din buzunarul cetăţenilor:

„Este revoltător să vezi cum agenţii economici din România plătesc cele mai mari taxe din Uniunea Europeană pentru incompetenţa Guvernului de a găsi soluţii la problema gestiunii ambalajelor, a reciclării lor sau în problemă depozitării deşeurilor menajere. Aşa-numita contribuţie de 2lei/Kg datorată de operatorii economici care introduc pe piaţa naţională bunuri ambalate este nu doar excesivă şi profund nocivă, dar eu o văd ca o sancţiune, ca o penalitate aplicată agenţilor economici pentru incapacitatea Guvernului şi administraţiei de a găsi soluţii la sistemele de colectare diferenţiată a ambalajelor. Nu vreau să mai adaug faptul că eficienţa măsurii este aproape de zero şi că nimeni nu ştie ce face Guvernul cu fondurile din această taxă. L-am întrebat, personal, pe Ministrul Mediului, pe domnul Daniel Constantin, dacă înţelege nocivitatea acestei măsuri şi ce soluţii are. Am rămas uimit când am văzut că parcă era pentru prima dată când afla cât rău face această taxă întregii economii. Vă imaginaţi ce răspunsuri am primit! Un set de bâlbâieli şi promisiuni că o să fie bine, ca să nu fie rău. Cred că suntem ultima ţară din Uniunea Europeană care se răzbună pe mediul de afaceri şi pe consumatori pentru că Guvernul nu poate şi încep să cred că nici nu vrea să găsească o soluţie eficientă la această problemă! Cum Dumnezeu să taxezi cu 2lei/Kg ambalajul unui borcan de bulion sau de dulceaţă, când această taxă dublează practic costul produsului! Este de neconceput! Aşa se face că producătorii români sunt disperaţi că produsele lor devin tot mai necompetitive prin cost şi preţ, iar pe mulţi îi face să închidă afacerea şi să trimită oamenii în şomaj. Numai în România agentul economic este biciuit din toate părţile, doar ca să se stoarcă bani de la el! Guvernul nu este în stare să se uite la statele dezvoltate în care antreprenorul este sprijinit şi susţinut să fie competitiv, să producă mai mult, să angajeze mai mulţi oameni şi să-i poată plăti mai bine! ” spune deputatul din Blaj.
Deputatul Claudiu Răcuci arată că prin taxarea excesivă a ambalajelor şi a deşeurilor toţi cetăţenii sunt afectaţi, având cheltuieli mai mari de la o zi la alta: „Să nu ne îmbătăm cu apă rece! Orice taxă ajunge de fapt să fie luată din buzunarul tuturor cetăţenilor. Asta este realitatea şi văd că puţini au curajul să o spună! Oricine poate să constate că taxa de 2lei/Kg pentru ambalaje creşte preţul unor produse cu valori cuprinse între 20% şi 100%. De exemplu, pentru un borcan de muştar care costă la raft între 2 şi 3 lei, mai mult de jumătate din preţ este reprezentat de taxa pentru ambalaj, adică pentru borcanul în care este muştarul. Apei ambalate în sticlă i se dublează preţul prin această taxă. Acelaşi exerciţiu putem să-l facem cu aproape toate produsele pe care cetăţeanul le cumpără ambalate: conserve, bere, sucuri etc, pentru care preţul ar putea să fie şi cu jumătate mai mic dacă nu ar fi fost aplicată această taxă nocivă!
Văd că Guvernul se bate cu cărămida în piept că va mări pensii şi salarii, deşi vedem cu toţii că acelaşi Guvern a rămas fără bani în visterie după numai două luni din an. Dacă veniturile nu au crescut încă, taxele, în schimb, au fost mult mai harnice! Să ne gândim, tot în acest context, la taxa pentru deşeurile depozitate la gropile de gunoi, care este de 80 de lei/tonă de la 1 ianuarie 2017, iar de la 1 ianuarie 2018 va mai creşte cu 50% până la 120lei/tonă! Cine va plăti această taxă, într-un final, dacă nu beneficiarul serviciului de salubritate, adică cetăţeanul! La fel este şi în cazul taxei pentru ambalaje, unde taxa se regăseşte într-un cost mai mare, un preţ mai mare! Dragii noştri guvernanţi văd că au cu totul alte probleme decât cele reale ale agentului economic şi cosumatorului. După ce voi epuiza toate demersurile parlamentare faţă de Guvernul Grindeanu în această chestiune şi voi constata că nu vrea şi nu poate să găsească soluţii adecvate la această problemă, mă angajez să demarez eu, cu un grup de specialişti, un demers legislativ care să pună capăt acestor politici nocive şi ineficiente.” a mai adăugat deputatul PNL.

Claudiu-Vasile RĂCUCI
Deputat PNL

Facebook 

Acest articol a fost citit de: 551 ori

Claudiu Răcuci, deputat PNL: „Taxarea haotică şi excesivă a deşeurilor îngenuchează producătorii şi scoate mai mulţi bani din buzunarul cetăţeanului”
Apreciază acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *