blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Din Județ » Castelul de la Zlatna scos la vânzare pentru suma de 350000 de euro.

Castelul de la Zlatna scos la vânzare pentru suma de 350000 de euro.

Publicat în 05.01.2013 la ora 0:21

Multă lume din zona Zlatna dar şi cei care circulă în zona Munţilor Apuseni ştiu despre existența lui sau l-au observat pe marginea DN74: Alba Iulia – Zlatna – Abrud – Câmpeni, în localitatea Izvorul Ampoiului. Acesta a fost construit de către societatea minieră, între anii 1936 – 1939 şi a aparţinut unui fost prim-ministru al României, Ion Giugurtu, care în acea perioadă a fost mare industriaş şi totodată acţionar la minele de aur din zona Zlatna.

Ei bine, istoricul acestui castel este destul de lung, astfel încât încerc să rezum şi să pornesc de la situaţia acestuia de după 1990. După cum aţi fost informaţi, în urmă cu ceva vreme de ziarul Unirea, castelul, deoarece a fost abandonat de autorităţi şi ajunsese într-o stare jalnică de degradare, în anul 2003 a fost scos de către Consiliul Judeţean Alba la vânzare.  În anul 2004, acesta a fost cumpărat, prin licitaţie, de către o firmă italiană –  „Team Bau“ SRL Alba Iulia, cu suma de 5 miliarde de lei vechi.

Impresionat de frumuseţea arhitectonică a castelului, dar şi a zonei, patronatul firmei italiene din Alba Iulia a dorit să-l renoveze din temelii şi să-l introducă în circuitul turistic, ca hotel şi loc de agrement în zona Zlatnei. Astfel, deşi a întocmit un proiect vast de renovare şi construcţie a acestuia, acum, probabil din cauza crizei economice şi a investiţiei importante de care este nevoie, firma italiană din Alba Iulia l-a scos la rându-i la vânzare. Cu toate că, după achiziţionare, firma „Team Bau“ SRL a realizat o serie de lucrări de consolidare precum izolarea fundaţiei,  compartimentare interioară, înlocuirea acoperişului, montarea scocurilor de scurgere a apei de ploaie ş.a., ulterior l-a pus la vânzare pentru suma de 350.000 de euro, deşi iniţial a cerut o sumă mai mare, de circa 700.000 de euro. Oferta pare destul de atractivă pentru unii investitori cu bani în domeniul turismului, având în vedere că pe lângă castelul care are o suprafaţă construită de 1.400 de mp şi care a fost adus într-o stare relativ bună şi salvat de distrugerea din cauza intemperiilor naturale, mai are arondată o suprafaţă de 7.400 mp de teren pe care pot fi amenajate şi alte utilităţi turistice necesare precum terenuri de sport, bazin de înot sau piscină, etc. Totodată, zona în care este situat se află cuprinsă într-un important domeniu de vânătoare. Firma italiană a obţinut toate aprobările necesare pentru aplicarea proiectului ca unitate turistică. Astfel, potrivit proiectului aprobat de autorităţile judeţene, la finalizarea lucrărilor castelul poate găzdui 23 apartamente, restaurant şi bucătărie  la demisol, parter,  2 etaje, mansardă. În proiectul aprobat se mai precizează: unic proprietar cu C.F. pers juridică. Utilităţi: apă,  curent. Necesită renovare. Autorizaţii pentru hotel şi restaurant. Se poate concesiona oricât teren este nevoie.

În prezent, castelul este pus în  vânzare pe mai multe site-uri ale agenţiilor imobiliare(romaniaimobiliare,vanzari-imobiliare.eu,click.ro, mmimobiliareexpert.ro), cu preţul de 350.000 de euro, unele cu 375.000 de euro negociabil.

Alexandra MATES

Facebook 

Acest articol a fost citit de: 645 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.