Rămâi conectat

Actualitate

Când începe Postul Paștelui Catolic și Ortodox 2022 | blajinfo.ro

Publicat

în

Când începe Postul Paștelui 2022 Catolic și Ortodox | blajinfo.ro

Sărbătoarea Învierii Domnului Iisus Hristos este una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății, motiv pentru care credincioșii se pregătesc cu milostenie în fiecare an, pentru Postul Mare, dinaintea Învierii lui Mântuitorului. Postul Paștelui 2022 este cel mai luni și mai aspru post.

Astfel, Paștele ortodox 2022 va avea loc în ultima săptămână din luna aprilie, iar Paștele catolic 2022 va fi sărbătorit cu o săptămână mai devreme.

În anul 2022, Paștele ortodox este pe data de 24 aprilie, în timp ce Paștele catolic pică pe 17 aprilie.

Citește și: Când pica Pastele ortodox și catolic în următorii ani

Postul Paștelui 2022 este cel mai aspru și cel mai lung dintre cele patru posturi importante din an. Postul Paștelui 2022 la ortodocși va începe pe 7 martie și se încheie pe 23 aprilie, potrivit calendarului ortodox. La credincioșii catolici, Postul Mare se ține de pe 28 februarie până pe 16 aprilie.

Postul reprezintă reținerea totală de la anumite alimente și băuturi în scop religios și moral. Mai mult, creștinii trebuie să se rețină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoțit de postul sufletesc.

Pe toată durata postului, creștin ortodocșii pot consuma doar produse vegetale, adică preparate fără carne, ouă brânzeturi, lactate și alte produse de origine animală. În anumite zile, au ceea ce se numește „dezlegare la pește”.

Pentru creştinii romano-catolici, prima zi de post pică întotdeauna într-o zi de miercuri și nu lunea, ca la ortodocși. Prima zi de post este cunoscută sub denumirea de Miercurea Cenuşii. În această zi, toţi credincioşii catolici își fac semnul crucii prin presărarea de cenuşă pe frunte și pe haine ca simbol al pocăinţei.

În același timp, postul la catolici permite o singură masă pe zi până la saturare, îngăduind puțină hrană dimineața și seara. Este valabil pentru toți cei cu vârste cuprinse între 21 și 60 de ani.

Citește și: Când sunt Floriile, Paștele ortodox și cel catolic în anul 2022

Ca o particularitate, postul la catolici are două dimensiuni. Una este legată de postul alimentar și presupune ca pe durata postului să nu mănânce preparate din carne sau care conțin carne și grăsime animală. În schimb, aceștia au voie să consume ouă, lapte, brânză, smântână și pește, precum și vin și untdelemn.

A doua dimensiune a postului catolic ține de abstinență, adică renunțarea la anumite vicii și pofte cum ar fi țigările, cafeaua, televizorul sau plăcerile trupești. La abstinență sunt obligați romano-catolicii care au împlinit vârsta de 14 ani. Legea abstinenței se poate împlini doar prin abținerea de la carne sau prin practicarea carității sau a evlaviei.

Totodată, în funcție de data la care este sărbătorit Paștele, sunt fixate Floriile și Rusaliile. Regula după care se calculează ziua exactă a fost stabilită la Sinodul Ecumenic de la Niceea, în 325 e.n. Astfel, Paştele Ortodox este sărbătorit, în fiecare an, în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară.

De ce Paștele ortodox și cel catolic se sărbătoresc la date diferite

Două fenomene naturale, unul cu dată fixă – echinocțiul de primăvară, iar altul cu data schimbătoare – luna plină, stau la baza calculării datei la care creștinii sărbătoresc Paștele. În plus, utilizarea a două calendare diferite explică decalajul acestei sărbători la catolici și ortodocși. Biserica Catolică se raportează la echinocțiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează același eveniment astronomic după calendarul iulian (pe stil vechi).

Originile sărbătorii pascale sunt legate de sărbătorile mai vechi ale renașterii naturii și ale echinocțiului de primăvară. Poporul evreu marchează prin sărbătoarea Paștelui eliberarea din sclavie și plecarea din Egipt.

Citește și: Mesaje de Paște. Urări de Paște. Felicitări de Paște care pot fi transmise prin SMS de Sfintele Paști

La începutul erei noastre, în perioada în care a trăit Iisus, data Paștelui iudeu (Pesah) era fixată în ziua de 14 în luna Nisan (după calendarul lunar), ziua cu prima Lună plină a primăverii. Nisan este prima lună a anului în calendarul asirian, iar în cel iudaic este prima lună a anului ecleziastic și a șaptea lună (a opta în anii bisecți) a anului secular.

Când e dezlegare la pește în Postul Paștelui 2022?

Postul Paștelui este cel mai aspru post de peste an, iar spre deosebire de alte posturi, în Postul Mare sunt mai puține zile cu dezlegare la pește:

  • 25 martie- la sărbătoarea Bunei Vestiri
  • 17 aprilie- la sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, Floriile

Ce sărbători sunt în Postul Paștelui 2022?

În Postul Paștelui va avea loc sărbătoarea Bunei Vestiri pe 25 martie, sărbătoarea Sf. Calinic de la Cernica pe 11 aprilie și sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, Floriile, pe 17 aprilie 2022.

Învierea Domnului sau Sfintele Paști vor fi sărbătorite la data de 24 aprilie 2022, iar în a doua zi de Paște este prăznuit Sfântul Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință.

Ce este interzis să faci în Postul Paștelui 2022

În Postul Paștelui nu se fac nunți, botezuri și cumetrii.
În Postul Paștelui, biserica spune că nu se cântă și nu se dansează.
În Postul Mare nu se consumă carne, ouă, lapte, brânză și nici alte derivate din acestea.
În Postul Paștelui nu se bea alcool și nu se fumează.
Nu se mănâncă pește în Postul Paștelui, dacă nu este zi cu dezlegare.
În Săptămâna Patimilor se ține un post mai aspru, urmând ca în Vinerea Mare să nu se mănânce deloc.
În Postul Paștelui, creștinii trebuie să se roage mai mult.
În Postul Paștelui este interzisă împreunarea dintre femeie și bărbat.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Actualitate

Tânăr de 20 de ani din Blaj cercetat de polițiști, după ce a fost depistat în timp ce conducea cu permisul suspendat, pe strada Clujului

Publicat

în

Luni, 15 aprilie 2024, în jurul orei 20.30, polițiștii rutieri din Blaj au depistat un tânăr de 20 de ani, din Blaj, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Clujului din Blaj, având dreptul de a conduce autovehicule suspendat.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere cu permisul suspendat.

FOTO: ARHIVĂ

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Actualitate

Notarul din Târnăveni, care a încercat să omoare o femeie din Blaj, trimis în judecată pentru tentativă de omor și lipsire de libertate

Publicat

în

Notarul public din Târnăveni, care a încercat să omoare o femeie de 38 de ani, din Blaj, a fost trimis în judecată pentru tentativă de omor și lipsire de libertate în mod ilegal. Claudiu Liviu M. se află în arest preventiv din 9 decembrie 2023, data când a avut loc agresiunea. Dosarul a fost înregistrat în 28 martie 2024 la Curtea de Apel Târgu Mureș.

La 1 aprilie 2024, instanța a prelungit măsura arestării preventive a inculpatului. Procesul va începe în 13 mai 2024, când se va analiza legalitatea administrării probatoriului de către un magistrat de cameră preliminară. Victima tentativei de omor a fost internată la ATI timp de opt zile, necesitând în total 50 de zile de îngrijiri medicale.

Victima, mamă a doi copii, a relatat, după externarea din spital, agonia prin care a trecut, ea precizând că în mașină a fost înjunghiată în sânul stâng, apoi, după ce a încercat să fugă, a fost lovită cu cuţitul de trei-patru ori în abdomen, ulterior de două ori în plămâni, iar în timp ce se apăra i-au fost tăiate patru degete de la o mână, suferind şi alte răni.

Ea a spus că erau despărţiţi de câteva luni şi că, în seara de 9 decembrie, agresorul a insistat să o întâlnească, la Blaj, sub pretextul că ar dori să îi ofere un cadou. Luptându-se cu agresorul, femeia (Cristina) a prins lama cuţitului cu mâna stângă, rănindu-se grav la patru degete, după care a reuşit să fugă.

„Am reuşit să scap, dar m-a prins de palton, mi-a pus piedică şi am căzut în genunchi. În momentul acela, primul cuţit a fost în plămânul stâng, al doilea a fost în plămânul drept şi pe lângă alea mai am 4 – 5 plăgi. Asta se întâmpla lângă Blaj. (…) M-am speriat şi mi-am pierdut un pic cunoştinţa. Atunci m-a băgat în maşină”, a relatat femeia.

„M-a plimbat cu mașina 3 ore și, așteptând să mor, mă întreba de ce nu mai mor odată. I-a sunat telefonul, era mama lui. Mama lui a auzit că eu strig și l-a întrebat ce s-a întâmplat, de ce e agitat, și el i-a zis «nu s-a întâmplat nimic, am fost până la Blaj la Cristina și i-am dat o palmă că a devenit foarte irascibilă». După aceea m-a dus la râul Mureș și a zis către mine «știi să înoți? Hai, dă-te jos din mașină să vezi dacă știi să înoți»”, a mai spus victima notarului.

• Salvată de doi polițiști

Bărbatul ar fi mers în mașină cu victima mai mulți kilometri până când a oprit aproape de o cale ferată, în județul Mureș, trecând pe lângă două echipaje de poliţie, apoi a scos un cutter. „A zis că «nu pot să fiu prins de poliţie, eu nu pot să fac puşcărie, imediat o să vină trenul».

Nu ştia ce să facă, să mă arunce şi pe mine la tren sau să se arunce numai el. (…) Imediat au venit două patrule de poliţie, prima s-a oprit în faţa uşii unde eram eu, iar el, speriindu-se, a dat să fugă şi l-au imobilizat. Atunci l-au încătuşat, eu strigam să cheme salvarea că sunt înjunghiată. De acolo am fost pusă în salvare, am ajuns la spital”, a mai spus aceasta. Victima a fost, practic, salvată de la moarte de către polițiști.

„Nu s-a supus imediat solicitărilor, iar polițiștii s-au poziționat pentru a putea efectua foc, în situația în care agresorul i-ar fi atacat cu o armă albă. În final, șoferul a ridicat mâinile deasupra capului și a ieșit din autoturism. A fost imediat imobilizat prin încătușare. Apoi polițiștii i-au acordat primul ajutor victimei care prezenta mai multe plăgi prin înjunghiere, fiind într-o stare foarte gravă.

Din fericire, la sosirea echipajului, a putut să fie menținută în viață și ulterior a intrat direct în operație”, au susținut, ulterior, reprezentanții Sindicatului Europol, care au relatat modul de intervenție al oamenilor legii.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Actualitate

Bărbat din Blaj reținut de polițiști, după ce și-a amenințat fosta parteneră de viață cu acte de violență

Publicat

în

Duminică, 7 aprilie 2024, polițiștii de ordine publică din Blaj au fost sesizați, de către o femeie de 33 de ani, din Municipiu, cu privire la faptul că a fost amenințată de fostul partener de viață.

Din primele cercetări efectuate de polițiști, a rezultat că, în seara aceleiași zile, în jurul orei 21.50, pe fondul unor neînțelegeri, bărbatul ar fi contactat-o, telefonic, pe femeie și i-ar fi adresat amenințări, iar ulterior s-ar fi deplasat la locuința acesteia, unde ar fi continuat să o amenințe cu acte de violență.

Față de bărbat, polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu, prin care i-a fost interzis să se apropie de fosta sa parteneră și a fost întocmit un dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de amenințare.

Ulterior, acesta a fost reținut, pentru 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de azi, 8 aprilie, să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj, pentru dispunerea măsurilor legale.

Cercetările sunt continuate.

FOTO: ARHIVĂ

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din Zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea Ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

blajinfo, stiri blaj, informatii blaj