blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Din Județ » Călători înghesuiţi ca „sardelele” în mijloacele de transport în comun din Alba

Călători înghesuiţi ca „sardelele” în mijloacele de transport în comun din Alba

Publicat în 15.04.2015 la ora 11:00

stp-alba-iuliaFără îndoială, unul dintre subiectele care suscită cele mai multe dezbateri şi comentarii în rândul opiniei publice din judeţ este cel al transportului public în comun cu microbuzele şi autobuzele.

Nu întâmplător, aceasta a fost şi una dintre temele de care ne-am mai ocupat şi despre care ni s-a sugerat de cititori să ne ocupăm în continuare. Pornind de la sugestiile mai sus amintite, am discutat cu mai mulţi călători şi chiar am călătorit pe unele rute, pentru a putea vedea cum respectă conducătorii auto şi transportatorii normele care reglementează transportul public de persoane.
Am constatat că aproape în totalitatea lor sesizările care fac referire la condiţiile de transport oferite la preţuri destul de ridicate de către transportatorii auto din judeţ care fac acest serviciu local sau interurban sunt adevărate, concluzia fiind că cineva ar trebui să se ocupe de reintrarea în normal, în legalitate. Acţionând după principiul „una spun, dar alta fac”, se pare că de mai multă vreme transportatorii din judeţ nu vor să renunţe la obiceiul de pe vremea în care vestita RATA îşi înghesuia clienţii, amărâţii de navetişti, în maşini ca pe nişte sardele într-o cutie de conservă. La fel ca atunci, şoferii de microbuze şi  autobuze din zilele noastre nu renunţă la pasagerii în picioare. Unii fac acest lucru de nevoie, fiind obligaţi de angajatori, alţii din sentimente umanitare; aceştia din urmă, probabil fiindu-le milă de călători încalcă în mod conştient legile, nevrând să-şi lase semenii în ploaie sau ger.
Dacă până mai ieri unii ignorau oamenii din staţii, de teamă să nu fie amendați, astăzi au revenit la vechiul obicei de a supraaglomera mijloacele de transport. Mulţi şoferi spun că amenzile pe care poliţia le poate aplica sunt mai mici decât pierderile pe care le suportă atunci când iau pasageri doar pe scaune. În urma sesizărilor făcute de mai mulţi navetişti din judeţ, am constatat că fenomenul s-a generalizat şi că aproape nu există rute, în afară de cele acoperite de STP Alba Iulia în zona metropolitană, în care legea şi reglementările în vigoare să nu fie aruncate la coş.
Potrivit domnului C.H., care face naveta la Alba Iulia din zona Cugir: „În aproape fiecare dimineaţă se vine în picioare. Se stă în picioare înghesuiţi unul în altul, iar când coborâm la Alba Iulia este o adevărată eliberare pentru noi”. Acelaşi lucru se întâmplă pe microbuzele societăţii care asigură transportul de la Ocna Mureş la Alba Iulia, la fel şi pe cele care fac legătura între localităţile din zona municipiului Blaj şi a acestei zone cu municipiul reşedinţă de judeţ. În majoritatea lor maşinile circulă „la capacitate maximă”, adică uneori, numărul călătorilor aflaţi în microbuzele respective este aproape dublu faţă de cel admis de reglementările în vigoare şi  nimeni nu se interesează de confortul şi siguranţa călătorilor.
Deşi normele elaborate care reglementează transportul interurban şi urban de călători sunt obligatorii atât pentru şoferi cât şi pentru firmele care au ca obiect de activitate acest fel de transport, de cele mai multe ori, din interese financiare, acestea sunt date deoparte. Firmele transportoare încalcă cu bună ştiinţă reglementările foarte clare ale condiţiilor de transport persoane, conştiente fiind de riscul unor amenzi care ajung până la 30.000 de lei sau de pierderea licenţelor de transport. Poate totuşi se vor sesiza unele organe de control judeţene şi rutiere şi vor face puţină ordine în domeniu. Pentru că oamenii aşteaptă acest lucru.

FOTO: ARHIVĂ

Facebook 

Acest articol a fost citit de: 407 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.