blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Actualitate » A iesit fum alb la Vatican. Conclavul Cardinalilor a ales un Papă

A iesit fum alb la Vatican. Conclavul Cardinalilor a ales un Papă

Publicat în 13.03.2013 la ora 20:34

La a doua încercare din ziua de miercuri, cei 115 cardinali închiși în spatele ușilor din lemn masiv ferecate, au dat de veste mulțimii strânse în piatra Sf. Petru, că o decizie a fost luată.

Pe o vreme foarte mohorâtă, oamenii au privit de sub umbrele cum coșul a scos fum alb, semn că numele noului papă, al 266-lea, va fi în curând revelat.

”Habemus Papam” scrie pe burtiera Euronews, în timp ce cadre repetate arată coșul și fumul simbolic de la Vatican. Piața Sf. Petru e cuprinsă de o neîncetată vânzoleală, iar oamenii flutură steagurile țărilor de unde vin. Potrivit tradiției, noul Papă se va prezenta mulțimii la aproximativ o oră de la momentul în care fumul alb le transmite catolicilor că cei 115 cardinali au luat o deicizie.

UPDATE 20:40 În doar câteva minute, Piaţa Sf. Petru din Vatican s-a umplut. Zeci de mii de oameni aplaudă şi cântă. În acest timp, noul suveran pontif se îmbracă în hainele papale, pregătite pe trei mărimi de Casa Gammarelli. Cardinalul Tauran va fi cel care va prezenta, în latină, noul papă, cu numele vechi şi numele de pontif.

 UPDATE 21:10 S-a deschis uşa balconului. Cardinalul Tauran a făcut anunţul oficial: Habemus Papam. Noul Suveran Pontif este cardinalul argentinian JORGE BERGOGLIO în vârstă de 77 de ani care nu s-a aflat pe lista favoriților inițiali si care și-a ales numele de FRANCISC I.

Acest articol a fost citit de: 291 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.