Rămâi conectat

Știri din zonă

A decedat părintele Dumitru Stan, fost preot al Parohiei Mihalț I

Publicat

în

Părintele Dumitru Stan, preot al parohiei Mihalț I, protopopiatul Blaj, între anii 1974-2011, a trecut la cele veșnice în cursul zilei de miercuri, 24 mai 2023. Slujba de înmormântare a vrednicului de pomenire părinte Dumitru va fi oficiată sâmbătă, 27 mai 2023, începând cu ora 13.00, în parohia Obreja.

Vrednicul preot Dumitru Stan a văzut lumina zilei pe data de 27 octombrie 1946, în satul Pleș, comuna Gârda de Sus, județul Alba, din părinții Traian și Viorica, fiind cel mai mare din cei șapte frați ai săi.

Primele șapte clase le-a urmat în comuna natală, între anii 1952-1959, după care a continuat școala profesională în orașul Zlatna, pentru meseria operator-preparator minereuri. A fost angajat la Întreprinderea Minieră Baia de Arieș, în perioada 1963-1967, timp în care a frecventat și cursurile liceului seral, secția real. Între anii 1967-1969, a efectuat stagiul militar, iar între anii 1969-1973, a urmat cursurile
Institutului de Teologie de Grad Universitar din Sibiu, fiind licențiat în teologie.

Tânărul Dumitru s-a căsătorit în anul 1974, cu Gheorghina-Rodica, Dumnezeu binecuvântând căsnicia lor cu doi copii: Traian-Petru, absolvent al Facultății de Teologie, și Laura-Rodica, economist. Părintele Dumitru a fost hirotonit preot pe seama parohiei Mihalț I, slujind la Altarul bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” în perioada 1 ianuarie 1974 – 1 ianuarie 2011. Din momentul pensionării, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, părintele Dumitru Stan a fost îmbisericit în parohia unde a slujit cu vocație și zel apostolic vreme de 37 de ani.

În perioada preoției, părintele Dumitru a locuit alături de familie în casa parohială a parohiei Mihalț I, iar după pensionare, în satul Obreja, comuna Mihalț. În toată activitatea preoțească, a slujit cu drag credincioșii încredințați spre păstorire și a participat la numeroase evenimente culturale organizate în comuna Mihalț. De asemenea s-a ocupat de sectorul administrativ și economic. Sub atenta sa îndrumare, au fost efectuate reparații capitale la biserică și s-a pictat interiorul sfântului locaș în tehnica fresco. În urma lucrărilor efectuate, a avut loc slujba de resfințire a bisericii, la data de 7 octombrie 1984, oficiată de către Episcopul Emilian Birdaș al Alba Iuliei.

În paralel cu aceste lucrări, părintele Dumitru s-a preocupat de patrimoniul sacru (imobil) al parohiei și a reamenajat cimitirele parohiale, pe care le-a împrejmuit. De asemenea, s-a îngrijit de buna întreținere a casei parohiale. Pentru frumoasele sale realizări, părintelui Dumitru i-a fost acordat rangul de iconom-stravrofor. Părintele Dumitru a cultivat o bună relație cu preoții Mihail Barna și Ioan Decean, de la parohia Mihalț II, cu care a slujit cu prilejul a numeroase evenimente. De asemenea, o relație de prietenie a legat și cu noul preot al parohiei Mihalț I, părintele Adrian Popârlan

După pensionare, s-a retras la casa personală, unde a avut parte de odihnă și liniște, până în anul 2017, când moartea fiicei și a soției și-au pus amprenta asupra sufletului părintelui Dumitru. Sfinția sa a mai slujit periodic până în anul 2020. Ulterior, datorită stării de sănătate precare, oficia sfintele slujbe împreună cu părintele Mihai Suci, de la parohia Obreja, doar la sfintele sărbători. Pe data de 24 mai, la orele amiezii, părintele Dumitru, internat la Spitalul Județean de Urgență Alba, a plecat la Domnul, după o cruntă suferință.

Lin să-i fie drumul spre Eleonul ceresc. Veșnica lui pomenire din neam în neam!

Pr. Ovidiu Pop
Protopop al Blajului

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Știri din zonă

Minor de 17 ani din Jidevei cercetat de polițiști, după ce a fost depistat în timp ce conducea un autovehicul fără a avea permis

Publicat

în

La data de 14 aprilie 2024, în jurul orei 21.00, polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Jidvei au depistat un minor, în vârstă de 17 ani, din comuna Jidvei, în timp ce conducea un autoturism, pe raza localității Tătârlaua, fără a deține permis de conducere corespunzător categoriei din care face parte autovehiculul la volanul căruia se afla.

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis.

FOTO: ARHIVĂ

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Știri din zonă

Bărbat de 34 de ani din Jidvei cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând băut pe raza comunei

Publicat

în

Duminică, 14 aprilie 2024, în jurul orei 15.00, polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Jidvei au depistat un bărbat de 45 de ani, din comuna Jidvei, în timp ce conducea un autoturism, pe raza localității Căpâlna de Jos, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,52 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

FOTO: ARHIVĂ

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Știri din zonă

Bărbat rănit, după ce s-a răsturnat cu tractorul în afara carosabilului, la Jidvei

Publicat

în

Un accident rutier a avut loc vineri, 12 aprilie 2024, pe raza localității Jidvei. Un bărbat a fost rănit după ce un tractor s-a răsturnat în afara carosabilului.

Potrivit IPJ Alba, tractorul s-a răsturnat, în afara carosabilului, pe raza localității Jidvei, iar din primele date, conducătorul acestuia ar fi fost rănit.

Cercetarea la fața locului este în desfășurare.

FOTO: ARHIVĂ

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din Zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea Ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

blajinfo, stiri blaj, informatii blaj