blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Actualitate » Ziua Morţilor sau Luminaţia, momentul în care se pomenesc morţii | Blajinfo.ro

Ziua Morţilor sau Luminaţia, momentul în care se pomenesc morţii | Blajinfo.ro

Publicat în 01.11.2013 la ora 7:13

Blajinfo.ro | Ziua Morţilor sau Luminaţia, momentul în care se pomenesc morţii.

cimitir Ziua MortilorZiua Morţilor sau Luminaţia. Ziua de 1 noiembrie este trecută în calendarul ortodox ca zi de pomenire a morţilor. În această zi, creştinii îşi cinstesc şi îngrijesc mormintele şi amintirile celor trecuţi în nefiinţă. Credincioşii merg la biserică şi la cimitir, curăţă mormintele şi le înfrumuseţează cu flori, în amintirea celor care cândva i-au însoţit pe drumul vieţii. Se spune că de Ziua Mortilor, porţile Tărâmului de Dincolo se deschid, iar morţii vin să-i viziteze pe cei dragi.

Ziua Morţilor este un vechi obicei catolic păstrat de sute de ani. Deşi, la origine, este o sărbătoare catolică, occidentală, Luminaţia – cum mai este numită Ziua Mortţlor – a fost adoptată şi în Transilvania, indiferent de confesiunea religioasă a locuitorilor (ortodocşi, catolici sau protestanţi). La început era sărbătorită pe 2 noiembrie, prima zi a lunii fiind Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor, însă, cu timpul, credincioşii au început să o sărbătorească cu o zi mai  devreme, odată cu Ziua Tuturor Sfinţilor. În această zi, preoţii vor oficia slujbe de pomenire a sufletelor celor trecuţi în nefiinţă, iar cei vii vor da de pomană în memoria oamenilor dragi şi pierduţi.

În noaptea de 1 noiembrie, fiecare mormânt devine un mic altar al luminii. Mii şi mii de  lumânări sunt aprinse în memoria celor trecuţi în eternitate.

Noaptea de 1 noiembrie stă sub semnul luminii. În seara de Luminatie, credincioşii merg la mormintele celor adormiţi pentru a se ruga pentru sufletele lor şi pentru a aprinde lumânări. Astfel, fiecare mormânt devine un mic altar al luminii: învelite in lumina tremurandă a candelelor, crucile par niste porti spre lumea de dincolo. O sarbatoare pioasă, care, de sute de ani, înseamnă un  refuz al uitării.

Potrivit legendelor populare, în noaptea de 1 noiembrie, porţile Tărâmului de Dincolo se deschid, iar cei decedaţi vin să îi viziteze pe cei vii. De Ziua Morţilor, bucuria reîntâlnirii cu sufletele rudelor trecute în Lumea de Dincolo depăşeşte tristeţea comemorării.

Facebook 

Acest articol a fost citit de: 226 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.