blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Societate » Învățământ-Cultură » Ziua Armatei Române în An Centenar, marcată de elevii și cadrele didactice de la Școala Gimnazială „Toma Cocișiu” Blaj

Ziua Armatei Române în An Centenar, marcată de elevii și cadrele didactice de la Școala Gimnazială „Toma Cocișiu” Blaj

Publicat în 28.10.2018 la ora 16:02

Alături de alte zile cu semnificații majore și cu încărcătură emoțională aparte, se înscrie și cea de 25 Octombrie, ziua în care cu 74 de ani în urmă, oștirea română, după lupte grele și sacrificii dureroase, punea la locurile ei firești pietrele de hotar pe frontiera nord-vestică a țării, aducând zorii libertății și liniștea în întrega Transilvanie- pământ de leagăn și de perpetuă prezență și aspirație românească.

Ziua Armatei Române reprezintă un simbol cu valoare de referință în istoria și conștiința  poporului român. Este o zi în care dincolo de semnificația ei strict istorică, cea a eliberării în 1944 a ultimei brazde de pământ românesc, glorifică faptele de vitejie ale tuturor eroilor neamului românesc, de la cei care au contribuit  decisiv în vechime  la formarea națiunii și a statului român, la cei care și-au dat viața pentru independența de stat  a României sau au luptat în cele două războaie mondiale, până la eroii căzuți la datorie în teatrele de operații.

Alături de colegii lor și împreună cu personalul didactic, în frunte cu directorul instituției de învățământ, prof. dr. Alina Maria Dulău, profesorii: Ioan Lucian Antoniade,  Brândușa Cetean, Silviu Cădar, bibliotecar Viorica Muntean, un grup de elevi din clasa a VI a B: Bogdan Bunea, Anamaria Marcu, Denisa Moldovan, Sandra Pușcașu, Bogdan Sărătean (diriginte prof. Mona-Carmen Cârnaț) și clasa a VII a B: George Biriș, Andrei Gânța, Andra Maier, Aron Zudor ( diriginte prof. Ioan Lucian Antoniade) au cinstit memoria eroilor neamului și au împărtășit bucuria sărbătorii Zilei Armatei Române cu cei prezenți, având convingerea că la această sărbătoare este necesar să fie cinstit curajul și devotamentul față de țară al eroilor neamului, fiind în același timp un bun prilej pentru a-și manifesta patriotismul.

Activitatea a debutat cu intonarea Imnului Național al României. În cadrul unei ore deosebite de istorie  profesoara Mona-Carmen Cârnaț a prezentat însemnătatea zilei pentru poporul  român și pentru Armata României, în acest an istoric când se comemorează 100 de ani de la sfârșitul Primului Război Mondial, punctând glorioasele victorii ale ostașilor români de la Mărășești, Mărăști, Oituz din 1917, a sărbătoririi Centenarului Marii Uniri și formarea statului național unitar român, completată de cele două expoziții: documentară și de carte, care au fost amenajate cu ocazia acestul eveniment. Le-au fost prezentate elevilor materiale documentare interesante cu momente din luptele purtate de Armata Română pentru eliberarea teritoriului național:  Ziarul  Adevărul, ediția de colecție din perioada desfășurării Primului Război Mondial și  Revistele Magazin istoric, Historia și Evenimentul istoric.

În intervenții scurte și obiective, elevii au punctat însemnătatea zilei de 25 Octombrie – Ziua Armatei Române, o zi  de glorie și de cinstire pentru eroismul și jertfele prin care, de-a lungul vremii, oștirea română  și-a îngemănat faptele de arme cu soarta neamului românesc, îndeplinindu-și  misiunea nobilă de a apăra unitatea națională și integritatea teritorială a țării.

Acompaniați de muzica militară elevii au interpretat vocal marșul „Treceți batalioane române Carpații” și „Imnul Eroilor”, cinstind cu prețuire și respect memoria eroilor căzuți pe câmpurile de luptă, pentru că neamul devin etern prin cultul eroilor. Onoare, cinste și recunoștință eroilor României!

„Un asemenea eveniment are marele avantaj de a-i aduna pe elevi și a le face cunoscută o latură care ne definește, și anume armata română. Valoarea sentimentului este greu de cuantificat în momentul de față. Probabil în timp, când își vor aminti  de perioada adolescenței, acest eveniment va ocupa un loc deosebit în jurnalul lor de licean”. (Prof. de istorie Mona Carmen Cârnaț, care a inițiat și coordonat  activitatea).

În încheierea manifestării de înaltă simțire patriotică, directorul instituției Prof. dr. Alina Maria Dulău a concluzionat: „Sperăm ca în urma acestei activități nu doar să învățăm o lecție deosebită de istorie într-un cadru special, ci să trezim interesul elevilor pentru această profesie deosebită, acea a armelor”, felicitând elevii pentru implicarea la aceată activitate.

Prof. Mona-Carmen Cârnaț,
Purtător de cuvânt al școlii

Acest articol a fost citit de: 91 ori

Apreciază acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.