blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Știri din zonă » Valea Târnavelor s-a „umplut“ de saşi!

Valea Târnavelor s-a „umplut“ de saşi!

Publicat în 20.08.2017 la ora 10:30

„Când te apucă dor de casă / Îţi vine să vii acasă / Laşi străinătea, că nicăieri nu-i mai bine ca acasă“. Chiar aşa, unde poate fi mai bine ca acasă? Cred că nicăieri, fiindcă locul de baştină, sufletul îi cheamă în fiecare vară pe saşi, aici, acasă, la Şona, Jidvei, Bălcaciu etc., pe valea Târnavei Mici, din toată lumea (Germania, Austria).

Cu acest crez au venit şi în acest an (7-11 august) peste 400 de saşi de toate vârstele să se revadă şi să petreacă momente plăcute împreună, acasă. În perioada interbelică, în aceste comunităţi săseşti, majoritatea erau etnici germani (circa 80% saşi), pentru ca azi să mai fie doar câteva familii, majoritatea emigrând în anii ’80 ai secolului trecut. Majoritatea celor veniţi acum s-au cazat la vechile lor case, unde s-au născut şi au copilărit, fiind primiţi cu braţele deschise de noile gazde, cu care între timp au stabilit relaţii de amiciţie şi prietenie.

De-a lungul săptămânii, ei au participat la diferite evenimente şi acţiuni, care au început în ziua de luni cu întâlnirea participanţilor la casa parohială, iar seara a avut loc un program multicultural, o întâlnire între saşi, români, unguri şi ţigani din sat, cu grătare, băutură şi muzică la faţa locului. Ziua de marţi a început cu o slujbă la Biserica Evanghelică, pentru pomenirea celor care au trăit aici de peste 700 de ani, urmată de vizitarea cimitirului unde îşi dorm somnul generaţii şi generaţii de suflete. Miercuri, tinerii au mers în pădure, unde au recoltat crengi mari de copac pentru împodobirea carelor alegorice, în timp ce un alt grup de tineri a curăţat şi amenajat şipotele şi împrejmuirile din scânduri groase, iar seara s-a încheiat cu o cină cu gustări ardeleneşti. Joi, toţi saşii veniţi acasă de pe Târnave şi-au dat întâlnire la Şona, fiind dedicată Sărbătorii Şipotelor, obicei unic în felul lui, sărbătorit azi doar aici, dar acum strămutat în Germania, unde a fost prezentat de mai multe ori (la Oktoberfest în Munchen, întâlnirea anuală a saşilor din Germania). Acest obicei vine din secolul al XIX-lea, când terenurile agricole au fost cumpărate de locuitori de la nobili şi erau interesaţi să profite de apa şipotelor (existând 8 astfel de şipote), iar întreţinerea acestora a generat acest obicei. Organizatorul acestor lucrări şi gazda ospăţului era feciorul cel mai în vârstă, lucrările fiind atribuite apoi mai multor grupuri de tineri, care aveau dreptul să colinde satul cu un car festiv. Acum sărbătoarea a început dimineaţa, când s-a decorat şi împodobit carul cu crengi mari de stejar şi fag; în partea din faţă fetele au legat o ghirlandă cu flori, în interior s-au amenajat bănci de lemn, iar pe fundul carului s-a instalat un butoi pentru vinul pe care-l vor primi mai târziu. La ora 14.00, două care împodobite trase de o pereche de boi (veniţi tocmai din mocănime) şi cai au plecat din faţa bisericii pe uliţa satului, către primărie, unde au fost primite de autorităţile locale şi de musafiri (remarcând prezenţa lui Ion Dumitrel, preşedintele CJ Alba, şi a deputatului Claudiu Răcuci). La întoarcere, din interiorul carelor au răsunat cântece tradiţionale, care descriu viaţa la sat şi dorinţele ţăranilor. La fiecare scurt popas li s-a oferit tinerilor câte o sticlă de vin şi fiecare gazdă a avut posibilitatea să ude carul cu găleţi de apă, simbolic, pentru ca şipotele să nu sece niciodată. Seara a fost închinată Balului la căminul cultural, în care saşii au îmbrăcat costumele lor pline de culoare, după care au dansat în ritm de muzică tradiţională: valsuri, polcă, tango, acompaniaţi de fanfara Zagher din Tirol/Austria, udate din plin de băutură (vin şi bere) şi mâncare tradiţională (ciorbe, friptură, grătare din carne de oaie, miel aromate cu frunze de Kerber, plăcintele Hencleş). Ziua de vineri a fost dedicată plecării către casă, cu promisiunea că în anul 2018 se vor revedea din nou aici,
ACASĂ, pe Târnave, la Jidvei, Şona, Bălcaciu tot mai mulţi saşi, dar mai ales să vină şi cu cei mai tineri, copii care vor avea menirea să ducă mai departe tradiţiile lor seculare.

Un aport deosebit la buna desfăşurare a acţiunilor l-au avut din partea saşilor Hans Gartner, preşedintele Asociaţiei saşilor din Germania, Monika Konnerth din Şona, precum şi autorităţile locale – Consiliul Local Şona, în frunte cu primarul, ing. Florin Mărginean, şi cu viceprimarul Gheorghe Poşa, care au făcut ca această întâlnire de suflet a satului Şona să se perpetueze, să aducă un suflu nou în viaţa comunităţii, iar legăturile săseşti-româneşti să continue şi mai intens în viitor pe toate planurile: spiritual, cultural şi economic. Să sperăm că aşa va fi.

Ioan MIHĂLŢAN, Blaj

Facebook 

Acest articol a fost citit de: 649 ori

Valea Târnavelor s-a „umplut“ de saşi!
4 (80%) 2 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.