blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Actualitate » Un proiect de lege iniţiat de PDL este considerat a fi anti greco-catolic de către Cardinalul Lucian Mureșan

Un proiect de lege iniţiat de PDL este considerat a fi anti greco-catolic de către Cardinalul Lucian Mureșan

Publicat în 16.05.2013 la ora 16:42

Cardinalul Lucian Mureşan, Întâistătătorul Bisericii Greco-Catolice, a adresat pe data de 16 mai 2013, o scrisoare preşedintelui PDL Vasile Blaga, prin care îşi exprimă ”deosebita îngrijorare şi neliniste  faţă de un nou proiect de lege anti greco-catolic iniţiat de vicepreşedintele PDL Ioan Oltean”.

PF-Cardinal-Lucian-MuresanProiectul respectiv caută prin toate mijloacele să oprească retrocedarea proprietăţilor greco-catolice confiscate în 1948 şi date de către comunişti Bisericii Ortodoxe, chiar şi când acestea sunt câştigate în instanţă definitiv şi irevocabil. (…) Acest proiect de lege consfinţeşte epurarea culturală şi religioasă a comunităţii greco-catolice din România începută de către comunişti”, se menţionează în deschiderea scrisorii.

PF Lucian Mureșan consideră că soluţia propusă de vicepreşedintele PDL Ioan Oltean, de rezolvare a situaţiei acestor proprietăţi printr-o comisie mixtă, care ”să ţină seama de dorinţa credincioşilor din comunitațile care deţin aceste bunuri”, este similară cu poziţia FSN-ului din 1990 ce desconsideră dreptul de proprietate.

Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a mai fost iniţiatorul unui alt proiect de lege anti greco-catolic (PL368/2007) care prevedea ca proprietăţile greco-catolice confiscate de comunişti să rămână în posesia Bisericii Ortodoxe în baza principiului majorităţii. Proiectul respectiv a fost recent respins de Camera Deputaţilor”, spune Cardinalul Lucian Mureșan.

În scrisoare se spune că Biserica Greco-Catolică a propus Bisericii Ortodoxe folosirea alternativă a bisericilor greco-catolice confiscate, lucru refuzat de reprezentanţii Bisericii Ortodoxe. În urma acestei atitudini greco-catolicii sunt opriţi să se roage în bisericile lor, aceştia fiind nevoiţi ca în multe localităţi să îşi desfăşoare serviciile religioase din duminici şi sărbători în case particulare sau săli de clasă în şcoli.

Ne adresăm Dumneavoastră direct, în calitatea pe care o aveţi de preşedinte al Partidului Democrat Liberal, şi implicit partidului pe care-l conduceţi, ca acest proiect ruşinos să fie retras deîndată. Domnul Deputat Ioan Oltean nu este un simplu membru sau parlamentar PDL, ci vicepreşedintele acestui partid, ca atare acţiunile domniei sale se înţelege că au în spate susţinerea partidului pe care-l reprezintă. (…) Biserica Greco-Catolica cere ca să-i fie respectate drepturile în conformitate cu prevederile Constituţiei. Și noi suntem romani, am contribuit deplin la făurirea României moderne şi dorim să lucrăm pentru binele ţării noastre fără ca libertatea religioasă să ne fie îngrădită în vreun fel”, se menţionează la finalul scrisorii.

Facebook 

Acest articol a fost citit de: 237 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.