blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Știri din zonă » Un fermier din Șona a renunţat la vacile tradiționale şi a decis să cumpere exemplare din rasa Angus, cunoscută pentru carnea fragedă şi foarte căutată

Un fermier din Șona a renunţat la vacile tradiționale şi a decis să cumpere exemplare din rasa Angus, cunoscută pentru carnea fragedă şi foarte căutată

Publicat în 18.06.2018 la ora 19:13

Investiţia iniţială s-a ridicat la 15.000 de euro dar, după trei ani, a intrat pe profit. Pe 20 hectare de păşune la Şona fermierul creşte acum 35 de vaci.

”Aceste vaci s-au adaptat foarte bine la clima noastră, rezistă la o temperatură plus 35 – minus 25 de grade fără probleme. Este un bussines de viitor, piaţa de desfacere este asigurată, viţeii prin contract sunt răscumpăraţi între 8 şi 12 luni”, spune Cornel Folea, fermier în comuna Şona.

Acesta are un contract cu o firmă din Sibiu, unde livrează viţeii când trec de 350 de kilogram. Kilogramul de carne se vinde, în viu, între 3 şi 6 euro către procesator, iar subvenţia pe cap de animal este de 580 de euro. Cornel Folea a mărturisit că s-a hotărât să investească în această afacere după ce s-a documentat bine în privinţa caracteristicilor rasei. Carnea bovinelor Angus are un gust fin şi consistent, este fragedă şi marmorată, foarte căutată în gastronomia de vârf şi în sectorul premium.

Bovinele sunt crescute şi îngrăşate liber pe păşune, aceasta fiind o condiţie esenţială pentru carnea de vită de calitate. Producţia de carne din furajare naturală pe păşune este mai economică şi mai utilă din punct de vedere ecologic. În acest fel managementul este mai simplu iar costurile mai scăzute faţă de îngrijirea convenţională.

Despre avantajele creşterii şi îngrăşării vacilor din această rasă, Cornel Folea susţine următoarele: vaca Angus este o rasă rustică cu trăsături naturale alese, temperament liniştit, docilă, longevivă, fără coarne, culoare roşu sau negru. Foarte robustă, extrem de adaptabilă la condiţiile de mediu, rezistă la frig excesiv, umiditate şi căldură, nu necesită adăposturi sofisticate. Păşunează toată perioada anului: iarbă verde şi uscată. Vârsta la prima montă este 14 – 15 luni (minim 350 kg), vârsta la primul viţel 24 – 27 luni. Prolifică: 1 viţel pe an. De asemenea, nu este de neglijat nici randamentul crescut de îngrăşare a viţeilor doar din laptele mamei şi iarba de pe păşune. Un viţel Angus la 500 de kg, dacă se vinde cu 15 lei/kg, ajunge la valoarea de 7.500 de lei.

 

Facebook 

Acest articol a fost citit de: 942 ori

Un fermier din Șona a renunţat la vacile tradiționale şi a decis să cumpere exemplare din rasa Angus, cunoscută pentru carnea fragedă şi foarte căutată
5 (100%) 2 vote[s]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.