blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Știri din zonă » Truda viticultorilor de la Jidvei, răsplătită cu struguri de aur

Truda viticultorilor de la Jidvei, răsplătită cu struguri de aur

Publicat în 17.09.2016 la ora 11:00

marin-cucura-jidveiNici nu s-au stins bine ecourile Festivalului Naţional de Folclor „Strugurele de aur”, că la Jidvei, pe Târnave, în cea mai mare podgorie a ţării, a început freamătul utilajelor şi al oamenilor ce au fost antrenaţi la culesul strugurilor de pe cele aproape 2500 de hectare de viţă-de-vie, plantaţii aproape în totalitate noi, moderne, tinere, în plină putere şi tocmai de aceea extrem de roditoare.

A fost un an agricol greu şi implicit viticol, cu multe ploi şi intemperii ale naturii, ce au dat mult de furcă, cum se zice, viticultorilor de aici. „Viticultura este, dintre toate culturile şi activităţile agricole, foarte dependentă de starea vremii, adică este meteodependentă, fapt ce ne obligă să fim foarte atenţi cu evoluţia plantelor, mai ales în anii cu îngheţuri şi ploi multe, cum a fost în 2016, pentru a putea interveni la timp astfel încât să prevenim şi să tratăm eficient orice atac al bolilor şi dăunătorilor”, ne spunea ing. Marin Cucură, director tehnic la Compania Jidvei, omul care a pus umărul din greu, ca specialist de marcă, la ascensiunea podgoriei de la Jidvei.
Ca urmare a întreţinerii exemplare a viilor, cu costuri deloc neglijabile, viile de la Jidvei au rodit îmbelşugat şi în acest an, au dat o recoltă bună, atât cantitativ cât şi calitativ, astfel că există materia primă necesară pentru obţinerea unor vinuri dintre cele mai bune, aşa cum a fost cel din 2009, considerat de specialiştii de aici unul de excepţie. Important este ca de la culesul viilor să se respecte tot lanţul tehnologic, astfel încât de la cules, fie că este manual sau mecanizat, cu cele 5 combine ce acţionează mai ales noaptea, pe răcoare, să se asigure păstrarea aromei, dar şi a zaharurilor şi a celorlalte esenţe ce dau vinului de Jidvei o personalitate şi o valoare deosebite.
Aşadar, la Jidvei, culesul strugurilor a început sub cele mai bune auspicii, urmând ca treptat, pe măsură ce se acumulează zahărul şi se „coc” aromele, să fie intensificată recoltarea pentru că este de cules, de lucru, şi nu este uşor să aduni câte 300 de tone de struguri pe zi, să-i transporţi, depozitezi şi să-i vinifici, în cele 3 crame (de la Blaj, Jidvei şi Tăuni) care sunt adevărate uzine dotate cu cele mai performante tehnologii de ultimă oră. Spor la treabă!

G. C.

Facebook 

Acest articol a fost citit de: 548 ori

Truda viticultorilor de la Jidvei, răsplătită cu struguri de aur
5 (100%) 1 vote

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.