blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Actualitate » Tribunalul Alba poate începe procesul grupării de proxeneți condusă de blăjeanul Boitor Ioan Cristian Sorin

Tribunalul Alba poate începe procesul grupării de proxeneți condusă de blăjeanul Boitor Ioan Cristian Sorin

Publicat în 02.11.2018 la ora 20:57

După mai bine de un an de la trimiterea cauzei în instanţă, Tribunalul Alba poate să înceapă judecata în dosarul privind o grupare infracţională specializată în infracţiuni de proxenetism internaţional şi spălare de bani.

Gruparea a fost destructurată în martie 2016, când poliţişti de la BCCO Alba Iulia au efectuat un număr de 21 de percheziţii domiciliare în zona municipiului Blaj din judeţul Alba şi în judeţul Cluj, iar poliţişti din Germania au realizat 5 percheziţii în locaţii din zona Augsburg. Au fost trimişi în judecată un număr de 15 inculpaţi.

Curtea de Apel Alba Iulia a stabilit definitiv, în 30 octombrie 2018, legalitatea sesizării instanţei de judecată şi a modului în care au fost administrate actele de urmărire penală. Instanţa a respins contestaţiile formulate de patru inculpaţi la decizia similară a Tribunalului Alba, din ianuarie 2018.

În continuare, Tribunalul umează să aloce un prim termen de judecată a cauzei. ”Respinge ca neîntemeiate excepţiile invocate de inculpaţii Şarlea Valentin Dan, Boitor Ioan Sorin Cristian, Boitor Otilia, Boitor Ioan, Văcaru Petronela Iuliana, Boitor Constantin Daniel şi Szabo Laszlo Daniel cu privire la legalitatea sesizării instanţei, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de către organele de urmărire penală. Constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 6D/P/2013 din data de 19.06.2017 al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate şi Terorism – Serviciul Teritorial Alba Iulia, prin care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor”, se precizează în dispozitivul deciziei de la Tribunal, menţinută, definitiv, la Curtea de Apel.

Potivit DIICOT, liderul grupării, Boitor Ioan Cristian Sorin, a început să aibă preocupări pe linia proxenetismului internaţional, acţionând pe relaţia România (de unde proveneau fetele) – Italia (unde se practica prostituţia) în perioada anilor 2001 – 2002. Boitor este acuzat în acest dosar că a săvârşit fapte de proxenetism faţă de 24 de tinere, dintre care 3 minore. În perioada anilor 2002-2004, Boitor Ioan Sorin Cristian a atras în această afacere infracţională şi pe fratele său mai mic Boitor Constantin Daniel, precum şi pe inc. Şarlea Valentin Dan, prieten de al său din Blaj.

Ulterior, potrivit procurorilor, au aderat şi alte persoane din Alba, constituind practic o grupare infracţională organizată specializată în comiterea de infracţiunilor de proxenetism internaţional, grupare cunoscută în zona Blajului, la nivelul comunităţii sub numele de ”fraţii Boitor”. ”Gruparea infracţională a acţionat în principal pe ruta România – Italia, în sensul că fetele recrutate din România, iniţial din zona municipiului Blaj, apoi şi din alte zone ale ţării, au fost exploatate sexual în Italia, în principal în zona oraşelor Modena şi Bologna.

De-a lungul timpului în vederea obţinerii unor câştiguri mai mari, gruparea a acţionat şi în alte state, plasând fete la prostituţie în Belgia, în perioada anilor 2008-2009, în capitala Bruxelles, în Luxemburg în cursul anului 2011, precum şi în ultimii ani în Germania şi Austria. Deasemenea gruparea infracţională a dus fete pentru a le plasa la prostituţie şi în Franţa la începutul anului 2013.
În Germania, membrii grupării infracţionale au acţionat în principal în zona oraşului Augsburg, unde Boitor Ioan Sorin Cristian şi Lupean Laurenţiu, persoană ce a aderat ulterior la grupare, şi-au achiziţionat fiecare câte un apartament. În decursul anilor la această grupare infracţională au aderat şi alte persoane şi anume Szobo Laszlo Daniel şi Dani Coloman”, se susţine în rechizitoriul procurorilor.

Acest articol a fost citit de: 1366 ori

Apreciază acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.