blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Actualitate » Transport de persoane cu „scântei” pe ruta Blaj – Cergău Mare – Roşia de Secaş

Transport de persoane cu „scântei” pe ruta Blaj – Cergău Mare – Roşia de Secaş

Publicat în 27.02.2015 la ora 10:30

gicuIoan Spătăcean, consilier în Consiliul local al comunei Cergău, a depus la redacţie o sesizare prin care doreşte să facă publică situaţia legată de transportul în comun, asigurat în localitatea din care provine de S.C. Gicu Trans SRL.

El semnalează faptul că această firmă efectuează transportul în comun pe ruta Blaj – Cergău Mare – Roşia de Secaş asigurând alternativ, ca mijloace de transport, două microbuze şi un autobuz. Întrucât numărul persoanelor care fac zilnic naveta pe ruta Cergău-Blaj este foarte mare, se ajunge mereu la situaţia înghesuirii călătorilor în mijloacele de transport, mulţi dintre ei fiind elevi. Practic, numărul navetiştilor e dublu faţă de capacitatea de transport a autobuzului şi microbuzelor.
Consiliul local al comunei Cergău a formulat, în 25 iunie 2014, o adresă către Consiliul Judeţean Alba prin care a solicitat modificarea graficului de circulaţie şi suplimentarea numărului de curse. În răspunsul dat, C.J. Alba arată că nu se poate da curs solicitării Consiliului Local Cergău, fiindcă transportatorul (S.C. Gicu Trans SRL) nu e de acord, el nedispunând de încă un autovehicul. Firma transportatoare a informat C.J. Alba că intenţionează să achiziţioneze un nou autovehicul în viitorul apropiat. De atunci au trecut opt luni, ceea ce-i determină pe locuitorii din Cergău să-l întrebe pe administratorul S.C. Gicu Trans SRL cât de apropiat va fi viitorul pe care îl prevede dumnealui? Ioan Spătăcean ţine să menţioneze că pe ruta Cergău-Blaj mai sunt şi satele aparţinătoare comunei Cergău – Cergău Mic şi Lupu, sate din care se adaugă câteva zeci de persoane la cele din Cergău Mare.
Altă nemulţumire a navetiştilor e legată de faptul că la plata abonamentului nu beneficiază de scăderea din valoarea acestuia a zilelor nelucrătoare. De exemplu, în ianuarie 2015 muncitorii au început serviciul la data de 5 a lunii, dar abonamentul l-au achitat integral, deşi transportatorul nu a efectuat nicio cursă în perioada 1-5 ianuarie. Administratorul S.C. Gicu Trans SRL mai specifică în adresa trimisă la C.J. Alba, în iunie 2014, că toţi abonaţii firmei pot călători în baza abonamentului de câte ori doresc, nefiind restricţionaţi la o cursă dus-întors. Ioan Spătăcean îl întreabă pe administratorul firmei de transport: „oare care dintre muncitori sau elevi, după o zi istovitoare de muncă şi condiţiile în care fac naveta, mai are vreun chef să plece şi la plimbare cu mijloacele de transport în care sunt înghesuiţi fără pic de respect, deşi plătesc 150 de lei pentru aproximativ 14 kilometri parcurşi de acasă până la serviciu? De ce nu găseşte dumnealui o soluţie pentru amărâţii care îi asigură funcţionarea firmei de transport? De ce nu identifică o modalitate de a încheia abonamente într-un mod mai avantajos şi pentru navetişti, în loc să-i pună pe drumuri tot la două săptămâni spre a-şi procura abonamentele? De ce pe data de 3 februarie 2015, prima zi lucrătoare a lunii în curs, navetiştii au plătit bilet pentru cursa Cergău-Blaj, în valoare de 5 lei, iar apoi li s-au dat abonamente tot din aceeaşi dată?”
Contactat spre a-şi arăta punctul de vedere vis-a-vis de cele ce i-au fost imputate, Gheorghe Sărăcuţ, administratorul S.C. Gicu Trans SRL, a precizat: „firmei pe care o administrez i-a fost delegată gestiunea serviciului de transport public judeţean de persoane, prin curse regulate, pe ruta Blaj – Cergău Mare – Roşia de Secaş, începând cu data de 12 august 2013, după ce alte firme de transport au „abandonat” ruta, iar locuitorii din zonă nu mai aveau cu ce să ajungă la serviciu/şcoală. Caietul de sarcini prevedea efectuarea transportului în comun prin intermediul unui microbuz cu capacitate mai mare de 10 locuri. Am respectat întru totul conţinutul caietului de sarcini, ba chiar, în plus faţă de acesta, am venit în întâmpinarea nevoilor navetiştilor cu încă un microbuz şi un autobuz, acesta din urmă achiziţionându-l special pentru ei. Cele două microbuze au fiecare o capacitate de transport de 20 de locuri, iar autobuzul de 100 de locuri, deci în total vorbim de 140 de locuri. Într-adevăr, ne-am luat angajamentul să facem investiţii, în viitorul apropiat, dar ruta Blaj – Cergău Mare – Roşia de Secaş nefiind rentabilă, nu putem realiza investiţia. În ceea ce priveşte abonamentele, navetiştii au fost rugaţi în mod repetat (prin anunţuri scrise puse în toate mijloacele de transport) să şi le facă până la data de întâi a fiecărei luni. Ei însă au ignorat acest lucru. Menţionez faptul că sunt singurul operator care şi-a oferit disponibilitatea de a efectua transport de persoane pe ruta sus-menţionată. Dacă voi mai fi supus presiunilor navetiştilor, voi fi nevoit şi eu, la fel cum au procedat în trecut alte firme, să renunţ la efectuarea transportului pe această rută”.

Ioan Adrian POPA

Facebook 

Acest articol a fost citit de: 5050 ori

6 Comentarii la Transport de persoane cu „scântei” pe ruta Blaj – Cergău Mare – Roşia de Secaş

 1. Vasile Răspunde

  28.02.2015 la 19:19

  Cine minte?
  Consilierul local Ioan Spătăcean afirmă că sunt foarte mulţi navetişti care se înghesuie în mijloacele de transport (aici ar trebui să intervină poliţia rutieră, întrucât se depăşeşte numărul călătorilor, nefiind voie să se stea în picioare), iar transportatorul spune că nu este rentabilă cursa. Păi dacă sunt mai mulţi călători decât scaune cum nu e rentabilă cursa?

 2. Simona Răspunde

  01.03.2015 la 0:02

  Rusine din partea firméi! Un elev care plateste 150 de leí lunar si stau inghesuiti si muncitorii la fel ! Sa va dato demisia firma Gicu Trans”va bateti joc de oameni! Sunteti Fara bun simnt si respect fata de calatori!

 3. mihaela Răspunde

  01.03.2015 la 1:34

  RUSINE SA VA FIE! SI PE ALTE RUTE FACETI LA FEL, LUATI BANI MULTI PTR. ABONAMENTE SI TAIATI SI BILETE. TRAIM INTR-O TARA IN CARE NIMENI NU SE SESIZEAZA SI OAMENI DE RAND NU AU NICIUN DREPT. BA MAI MULT FIRMA AMENINTA PE CEI CARE COMENTEAZA CA NU LE VOR MAI FACE ABONAMENTE! DOMNILOR OARE SANTEM INTR-O TARA DEMOCRATA SAU IN COMUNISM?

 4. gabriel Răspunde

  01.03.2015 la 10:16

  Aici este vorba de spaga. Gicutrans este mina lui Dumitrel si a lu Rotaru. Gicu a cistigat licitatia cu transportul pe raza orasului NELEGAL trimis de Dumitrel de la Alba Iulia, iar acum Gicu da cota parte la Dumitrel si la Rotaru pt. a continua cu transportul. De aceea nu se ia nici o masura. Dar mult nu o sa mai dureze ca o sa-i caute DNA si pe DUMITREL si pe ROTARU. Abia acum au inceput si cu ei, exemplu ELENA UDREA, asa ca mai aveti un pic de rabdare si o sa vedeti ARESTARI IN MASA SI IN JUDETUL ALBA.

  • cetatean Răspunde

   05.03.2015 la 12:27

   O sa-i caute pe dracu ca Hava ii are la mana pe toti procurorii si ofiterii judiciari de la serviciul teriotorial DNA din Alba Iulia asa ca nu o sa se atinga nimeni nici de Dumitrel si nici de Rotar. Nu mai fiti fraieri si aveti incredere ca DNA o sa faca ceva impotriva imputitilor astia de pedelisti care v-au saracit timp de 15 ani ca nu o sa se intample asa ceva ! Cat despre Gicu ar trebui sa-i fie rusine sa fure si sa injoseasca oamenii ca doar este pocait.

 5. pali Răspunde

  01.03.2015 la 20:22

  rusine acestor firme de transport ,la fel se procedeaza si pe ruta CETATEA-DE BALTA –BLAJ,LUMEA STA IN PICIOARE bine ca platim abonament de 150 ron/luna santem dublu in autobuz decat nr de locuri firma transportatoare este EXCELENT TRANS ,SA SE IEIE O MASURA ,sau asteapta domni de la judet sa moara cineva din cauza asta ,doamne fereste de un accident…RUSINE ,RUSINE RUSINE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.