blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Știri din zonă » Tradiţie, credinţă, cântec, joc şi voie bună, la 690 de ani de la prima atestare documentară a localităţii Crăciunelu de Jos

Tradiţie, credinţă, cântec, joc şi voie bună, la 690 de ani de la prima atestare documentară a localităţii Crăciunelu de Jos

Publicat în 28.09.2014 la ora 18:12

craciunelu-de-jos-690-de-aniZi de mare sărbătoare, astăzi, la Crăciunelu de Jos, cu prilejul împlinirii a 690 de ani de la prima atestare documentară a localităţii.

Vreme de toamnă superbă, cu soare, tradiţie, credinţă, cântec, joc şi voie bună, cam aşa poate fi descrisă în câteva cuvinte sărbătoarea ce a adunat în centrul comunei circa 200 de fii ai satului, îmbrăcaţi în straie de sărbătoare, dar şi oficialităţi locale şi judeţene, politicieni de seamă ai judeţului. Un monument al eroilor a fost inaugurat de ziua comunei printr-o o slujbă de sfinţire şi depuneri de coroane. De asemena, tot aici, a fost deschis oficial un parc de joacă, cu balansoare, tobogane şi bănci, pe alei pietonale, spre bucuria celor mici. Iar pentru ca atmosfera să fie una cu adevărat de sărbătoare,  interpreţi de renume ai Ardealului au oferit localnicilor un minunat spectacol folcloric.

Ziua comunei Crăciunelul de Jos a adunat în centru sute de localnici, veniţi cu mic cu mare să-şi sărbătorească aşezarea rurală unde-şi duc traiul de zi cu zi. Sărbătoarea a debutat cu inaugurarea unui monument al eroilor amplasat în centrul comunei, acolo unde a  avut loc şi o slujbă de sfinţire oficiată de preoţii localităţii şi depuneri de coroane. Oficialităţi locale, asociaţii, dar şi  reprezentanţii principalelor partide politice, ACL şi PSD, au depus coroane de flori. Întâmpinaţi cu tradiţionala pâine şi sare de către fiica satului, cunoscuta interpretă de muzică populară, Ina Todoran, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel şi primarul localităţii, Lenuţa Bubur au tăiat panglica inaugurală a monumentului eroilor, ridicat aici în cinstea celor care s-au jertfit pe altarul patriei în cele două războaie mondiale.

Primarul comunei, Lenuţa Bubur, le-a făcut celor prezenţi o prezentare succintă a comunei Crăciunelu de Jos.

“Aşezare rurală şi prosperă din Transilvania, Crăciunelu de Jos  are o vechime multiseculară fiind menţionată pentru prima dată în documentele oficiale în anul 1324. Conform tradiţiei populare locale, denumirea satului derivă de la numele unui localnic, Crăciun, în casa căruia a poposit în anul 1394 regele Ungariei, Carol Robert de Anjou. Situată pe malul râului Târnava, comuna a fost încă de la început un loc binecuvântat de Dumnezeu cu forme numeroase de relief prielnice ramurilor agriculturii, precum cultivarea viţei de vie, a cerealelor, creşterea animalelor. Puternic angrenat în universul românesc ardelenesc, satul nostru are o viaţă culturală şi spirituală bogată datorită oamenilor harnici şi iubitori de frumos, care s-au îngrijit de bunăstarea acestei aşezări de-a lungul vremilor”, a spus Lenuţa Bucur, în cuvântul său.

De asemenea i-a amintit pe cei  81 de eroi din comună, care nu au dat înapoi şi nu au fost feriţi de greutăţile şi urmările războaielor asupra naţiunii, cei care au căzut la datorie în primul şi al doilea Răboi Mondial: “Printre eroii care au contribuit la făurirea idealurilor de uniune şi libertate naţională a poporului român se numără şi cei 81 de eroi din Crăciunel căzuţi la datorie în primul şi al doilea Război mondial. Pentru a le păstra vie amintirea, noi, primăria şi consiliul local, am înălţat un monument al eroilor în centrul satului”.

Iar  pentru a fi cu sufletul mai aproape de eroi, edilul comunei a recitat şi o poezie populară – “Eroii satului”,  scrisă de Alisia Nichimiş.

Preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, a adus felicitări pentru ceea ce au făcut în localitate şi pentru activitatea pe care o desfăşoară în ceea ce priveşte păstrarea tradiţiilor pe aceste meleaguri, şi totodată le-a urat “Bine aţi venit”, celor care “au venit din afara ţării”, cei plecaţi acolo unde Dumnezeu le-a îndreptat paşii . “Să ştiţi că cei care muncesc şi trudesc aici, cei care au rămas acasă, vor duce mai departe pentru nepoţi şi strănepoţi,  tradiţia şi credinţa strămoşească”, a spus Ion Dumitrel.

Distracţia s-a mutat la scena amenajată în centrul comunei, unde localnicii avut ocazia, câteva ore bune, să asiste la un regal folcloric susţinut de artişti de valoare din Ardeal. Au urcat pe scenă şi au încântat sufletele celor prezenţi cu cântece populare Cătălin Haşa, Roxana Reche, Maria Filimon, Floricica Moga, Dorina Nariţa, Nicolae Tuhuţ, interpreţi de renume ai Ardealului şi invitatele speciale  Veta Biriş, Sava Negrean Brudaşcu şi fiica satului, Ina Todoran.

Printre cei care s-.au bucurat de sărbătoare alături de localnici s-au aflat deputatul Ioan Dîrzu (PSD), Sorin Bumb  – administratorul judeţului, Alin Cucui – vicepreşedinte al CJ Alna, Ioan Florea – prim-vicepreşedinte al PSD Alba, Dorin Sandea – inspectorul general al IŞJ Alba şi alţi consilieri judeţeni şi locali precum şi reprezentanţi ai serviciilor deconcentrate de la nivel judeţean.

Acest articol a fost citit de: 577 ori

5.0
01

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.