blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Actualitate » Tineri în ascensiune pe baricadele medicinei judeţene

Tineri în ascensiune pe baricadele medicinei judeţene

Publicat în 13.12.2017 la ora 11:00

În nebunia societăţii moderne din România în care crizele, dereglările, absenţa regulilor socio-economice acţionează haotic, mai sunt şi tineri medici bine instruiţi care nu iau calea Occidentului, ci rămân în ţară, vin la iarba verde de acasă, adică la spitalele municipale şi orăşeneşti ale judeţului Alba.

Un astfel de tânăr medic este doctorul Florin Frenţiu, care are o triplă specializare, fiind medic specialist internist, gastroenterolog şi ecografist, dar şi unul dintre copiii Almei Mater Napocensis dispersaţi prin toată Europa, dar şi în România. Doctorul Florin Frenţiu este unicul fiu al doctorului Mircea Frenţiu – medic chirurg şi realizatorul unor emisiuni la radio şi televiziune şi al distinsei doamne farmacist Adriana Frenţiu, crescând şi trăind într-un mediu medical, având o adevărată atracţie pentru medicină.

Înainte de-a intra la Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca, tatăl lui i-a spus că, dacă o ia pe acest drum, al medicinei, viaţa lui se va desfăşura în zonele de maximă tensiune ale existenţei umane, pe continentul suferinţei, la pragul dintre viaţă şi moarte. De multe ori, fiind student, a fost luat să facă practică în garda de chirurgie a tatălui său, în care el vede activitatea într-un spital care este „la foc continuu“, intervenţii chirurgicale, lupta cu moartea, lupta cu disperarea bolnavului care în acea perioadă sunt adevărate teme de literatură şi cinematografie, dar lăsând la o parte latura romantică, acestea te consumă, te uzează, iar bucuriile vieţii îţi sunt refuzate.

De aceea doctorul Florin Frenţiu se orientează spre medicină internă şi ecografie, şi apoi spre gastroenterologie, specialităţi pe care le termină cu note foarte mari, având profesori de excepţie: profesorul Dumitraşcu, profesorul Marcel Tanţău, profesorul Radu Badea şi mulţi alţii. Încet, încet profesia îl aspiră prin toate ventuzele şi după terminarea specialităţilor, în loc să ia drumul occidentului, se angajează la Spitalul Municipal Blaj, unde îşi desfăşoară activitatea. Îşi deschide şi un cabinet privat de gastroenterologie, în municipiul Blaj, str. Andrei Mureşanu nr. 5, unde colaborează şi cu tatăl său, doctorul Mircea Frenţiu, având un aparat endoscopic de ultimă generaţie, marca Olimpus. Visul său este să facă şi coledoco-litotriţie endoscopică, transpapilară sau să monteze proteze endocoledociene. Pe primul loc în mintea şi sufletul lui este bolnavul şi actul medical, care este o colaborare între două entităţi, medic şi pacient. În practica medicală se întâlnesc variate tipuri de relaţii medic – pacient, dar la doctorul Florin Frenţiu cooperarea prin ascultarea atentă a bolnavului, transformarea bolnavului într-un adevărat partener are o legitate prioritară.

Doctorul Florin Frenţiu declară că adevărul pentru bolnav este acela care-l ajută. Nu este uman să-i spui bolnavului tot adevărul, deoarece, mai întotdeauna, această atitudine influenţează negativ evoluţia bolii. După părerea doctorului Florin Frenţiu, trebuie să-i spunem unui bolnav atât adevăr cât îi face bine. Din discuţia pe care am avut-o cu doctorul Florin Frenţiu deducem faptul că atâta timp cât a studiat, adevărul după care s-a condus a fost că „sănătatea nu are preţ“. De când s-a angajat medic la Blaj, a constatat că sănătatea are un buget şi lupta pentru economicitate este o prioritate pentru toată lumea. Dar tot el declară că „la limita dintre viaţă şi moarte nu criteriul economic este cel care decide, ci salvarea vieţii“. Conduşi de respectul pentru viaţă, medicii vin adesea în conflict cu bugetul şi cei ce conduc bugetul în sănătate, creând o adevărate disoluţie între decizia şi responsabilitatea actului medical.
Doctorul Florin Frenţiu este unul dintre acei medici care are o strângere de inimă în faţa suferinţei umane, şi aceasta este garanţia că va încerca cu orice preţ să o aline. El este unul dintre acei medici în ascensiune pe baricadele judeţului nostru care păstrează cât poate de mult din frumuseţea şi bucuria vieţii. Îi dorim mult succes şi întotdeauna Dumnezeu să fie cu el şi cu pacienţii lui!

Facebook 

Acest articol a fost citit de: 1152 ori

Tineri în ascensiune pe baricadele medicinei judeţene
4 (80%) 3 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.