Rămâi conectat

Știri din zonă

Tezaur dacic, extrem de valoros, descoperit într-o pădure din comuna Jidvei

Publicat

în

Polițiștii din Alba, în colaborare cu arheologii Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, au descoperit, în urma unei investigații pornite de la o postare în mediul on-line, un tezaur monetar antic. Obiectele ar proveni din epoca dacică, iar, în urma unei prime estimări, a rezultat că ar avea o deosebită valoare patrimonială.

În luna septembrie a anului 2022, polițiștii specializați în protejarea patrimoniului cultural național din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au deschis o anchetă cu privire la posibila descoperire a unui tezaur, după ce, în mediul on-line, a fost identificată postarea unei persoane, din care rezulta că, în luna august a.c., a găsit 22 de monede antice din argint, într-o pădure din comuna Jidvei, pe care le-a predat, conform legii, reprezentanților administrației publice locale.

La data de 19 septembrie 2022, polițiștii, împreună cu experți arheologi din cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și detectoristul, au identificat, într-o pădure din localitatea Jidvei, un complex arheologic de epocă dacică, care cuprinde un tezaur monetar, depus într-un vas din bronz, cuprinzând monede de tip tetradrahmă „Macedonia Prima”, din argint (159-150 a. Chr.), drahme de tip „Rădulești-Hunedoara”, dacice (sec. III – II a. Chr.), denari de epocă romană (antoninieni), o fibulă din fier, dacică și un amnar din fier, de epocă romană.

Cele 116 obiecte de patrimoniu au fost depuse la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, iar, din prima evaluare a experților, rezultă că artefactele aparțin Patrimoniului Cultural Național, unele dintre ele aparținând categoriei Tezaur.

Precizăm faptul că persoana care a făcut descoperirea inițială este un tânăr de 27 de ani, din județul Mureș, posesor autorizat de detector de metale, iar acesta a sprijinit polițiștii și arheologii la descoperirea și documentarea tezaurului.

Tezaurul se află în curs de restaurare la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Știri din zonă

Minor de 17 ani din Jidevei cercetat de polițiști, după ce a fost depistat în timp ce conducea un autovehicul fără a avea permis

Publicat

în

La data de 14 aprilie 2024, în jurul orei 21.00, polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Jidvei au depistat un minor, în vârstă de 17 ani, din comuna Jidvei, în timp ce conducea un autoturism, pe raza localității Tătârlaua, fără a deține permis de conducere corespunzător categoriei din care face parte autovehiculul la volanul căruia se afla.

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis.

FOTO: ARHIVĂ

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Știri din zonă

Bărbat de 34 de ani din Jidvei cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând băut pe raza comunei

Publicat

în

Duminică, 14 aprilie 2024, în jurul orei 15.00, polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Jidvei au depistat un bărbat de 45 de ani, din comuna Jidvei, în timp ce conducea un autoturism, pe raza localității Căpâlna de Jos, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,52 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

FOTO: ARHIVĂ

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Știri din zonă

Bărbat rănit, după ce s-a răsturnat cu tractorul în afara carosabilului, la Jidvei

Publicat

în

Un accident rutier a avut loc vineri, 12 aprilie 2024, pe raza localității Jidvei. Un bărbat a fost rănit după ce un tractor s-a răsturnat în afara carosabilului.

Potrivit IPJ Alba, tractorul s-a răsturnat, în afara carosabilului, pe raza localității Jidvei, iar din primele date, conducătorul acestuia ar fi fost rănit.

Cercetarea la fața locului este în desfășurare.

FOTO: ARHIVĂ

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din Zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea Ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

blajinfo, stiri blaj, informatii blaj