blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Actualitate » Steaua ASTREI blăjene, Silvia Pop, a apus!

Steaua ASTREI blăjene, Silvia Pop, a apus!

Publicat în 22.07.2018 la ora 13:14

Cea care a fost, în ultimii 25 de ani, sufletul cultural al Blajului şi al ASTREI blăjene, profesoara Silvia Pop, s-a urcat la ceruri, iar steaua ei a apus. Şi-a luat adio de la noi, discipolii ei, cei aflaţi mereu în preajma ei, ea, cea care, cu răbdare şi meticulozitate, a pus în aplicare atâtea manifestări culturale de-a lungul timpului, de la lansări de cărţi, comemorări de mari personalităţi culturale, festivaluri, conferinţe etc., dar iată că acum va rămâne pentru noi doar amintire.

Îmi vine acum în minte imaginea doamnei profesoare Silvia Pop în mai multe ipostaze: una a tinerei şi frumoasei din tinereţe, şi una tot a frumoasei, dar mai vârstnicei doamne „cu părul nins, cu ochi mici şi calzi de duioşie…”, dar şi ca o mare oratoare, căci fiecare frază rostită de ea era precum picăturile de rouă în bătaia razelor soarelui strălucitor de dimineaţă, uneori ca susurul cristalin al unui pârâiaş de munte, iar alteori năvalnic ca zbaterea codrului în furtună.

A fost profesoară de limba şi literatura română pentru zeci de generaţii de elevi ai Liceului Agricol Blaj, care o venerau pentru cultura sa literară, dragostea faţă de poezia lui Eminescu şi stilul ei elegant de expunere a lecţiei. Din anii de şcoală a rămas legată sufleteşte de mulţi absolvenţi, cu care a păstrat relaţii trainice peste ani.

Viaţa şi activitatea profesoarei Silvia Pop a trecut ca viaţa poetului din versurile foarte sugestive din creaţia marelui Mihai Eminescu, „Numai poetul”: „Lumea toată-i trecătoare,/ Oamenii se trec şi mor/ Ca şi miile de unde,/ Ca un suflet le pătrunde,/ Treierând necontenit/ Sânul mării infinit.// Numai poetul,/ Ca păsări ce zboară/ Deasupra valurilor,/ Trece peste nemărginirea timpului:/ În ramurile gândului,/ În sfintele lunci,/ Unde păsări ca el/ Se-ntrec în cântări”.

Nu vă vom uita niciodată, doamnă profesoară Silvia Pop, doamnă preşedintă a ASTREI blăjene, şi veţi rămâne mereu în sufletul nostru! Dumnezeu să vă binecuvânteze!

Despărţământul ASTRA „Timotei Cipariu” Blaj,
Claudia Oancea-Raica
Ioan Mihălţan

Facebook 

Acest articol a fost citit de: 1706 ori

Steaua ASTREI blăjene, Silvia Pop, a apus!
3.5 (70%) 6 vote[s]

2 Comentarii la Steaua ASTREI blăjene, Silvia Pop, a apus!

  1. Anni Rusu Răspunde

    22.07.2018 la 18:26

    Dumnezeu sa te odihneascaO persoana de mare valoare….avea un dar de la Dumnezeu sa vorbeasca cu atata drag…pentru mine ca fosta eleva va ramane mereu in amintirea meaNemes Ana …promotia 1976….Drum lin in cer

  2. andrada Răspunde

    23.07.2018 la 12:04

    Adio Doamnei profesoare ! Un suflet urias !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.