blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Societate » Învățământ-Cultură » “Societatea de lectură” va fi reînfințată vineri la Blaj

“Societatea de lectură” va fi reînfințată vineri la Blaj

Publicat în 13.03.2013 la ora 12:27

Blajul, vechi centru de cultură şi credinţă românească, le poate oferi elevilor de azi o racordare la valorile culturale şi spirituale ale trecutului, care se doreşte a fi redescoperit dincolo de reperele istorice, pentru a le cultiva tinerilor sensurile morale ale existenţei şi gustul pentru estetic.

Aşa după cum ne-a informat prof. dr. Claudia Oancea-Raica, purtător de cuvânt al Colegiului Naţional „Inochentie Micu Clain”, această idee a fost valorificată de domnul director al Colegiului “I.M.Clain”, profesorul Ioan Tomoiagă şi de scriitorul Ion Brad (ultimul preşedinte al străvechii „Societăţi de lectură”), care au propus reînfiinţarea acestei societăţi de lectură, formaţiune culturală a elevilor de la Liceul „Sfântul Vasile cel Mare”, cu o vechime de peste optzeci de ani, desfiinţată în 1948, ca un demers pe deplin justificat de a recupera valorile trecutului local şi de a le readuce în actualitate, potenţialul lor nefiind nici pe departe epuizat.

Concretizarea acestei iniţiative coincide în mod fericit cu omagierea uneia dintre personalităţile care şi-au pus amprenta asupra vieţii culturale blăjene, poetul Radu Brateş (pseudonimul literar al profesorului de română şi latină Gheorghe I. Biriş), de la a cărui naştere se împlinesc, în 16 martie 2013, o sută de ani. Punerea Societăţii de lectură sub patronajul acestui nume se înscrie aşadar în firescul demersului recuperatoriu pe care iniţiatorii acestui proiect îşi propun să-l întreprindă, reprezentând un act de recunoaştere şi de reverenţă faţă de memoria celui care, ca elev, a fost preşedintele vechii Societăţi de lectură, iar ca profesor, mentor şi îndrumător în ultimii ei ani de existenţă, o personalitate care a înţeles că valoarea naşte valoare şi că şcoala îşi duce până la capăt menirea doar atunci când ştie să deschidă noi orizonturi.

Aşadar, vineri, 15 martie 2013, de la ora 17.00, în sala festivă a Colegiului Naţional ,,I. M. Clain” Blaj, va avea loc această importantă manifestare cultural-artistică, la care sunt invitaţi să participe toţi cei care iubesc şi respectă valorile culturale ale Blajului.

Facebook 

Acest articol a fost citit de: 525 ori

Un Comentariu la “Societatea de lectură” va fi reînfințată vineri la Blaj

  1. andrada Răspunde

    19.03.2013 la 10:10

    Frumos si necesar, important pentru tineretul blajean de acum, un punct de reper in plus. Felicitari celor implicati in reactivarea Societatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.