blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Societate » Învățământ-Cultură » Sindicatul Învăţământ Zona Aiud a executat silit Consiliul Local Blaj pentru suma de peste 20.000 de lei

Sindicatul Învăţământ Zona Aiud a executat silit Consiliul Local Blaj pentru suma de peste 20.000 de lei

Publicat în 07.10.2017 la ora 11:00

Instanţa competentă a încuviinţat poprirea conturilor debitorului rău-platnic Consiliul Local Blaj. 11 sindicalişti de la Liceul Tehnologic „Ştefan Manciulea” Blaj vor încasa sume cuprinse între 413 şi 4.014 lei, plus dobânda legală penalizatoare la aceste sume. SIZ Aiud va încasa cheltuieli de judecată şi de executare de peste 2.500 de lei

După doi ani de procese câştigate prin hotărâri judecătoreşti executorii şi definitive, Sindicatul Învățământ Zona Aiud a pus în executare silită Consiliul Local Blaj „pentru neplata cu rea-credință” a sumelor reprezentând decontarea navetei pentru membrii săi de sindicat, titulari de drept de la Liceul Tehnologic „Ștefan Manciulea” Blaj, a declarat prof. Petre Damo, președintele SIZ Aiud și al Federației Sindicatelor Indepedente din Educație, din care face parte și sindicatul aiudean. El a precizat că suma totală se ridică la 20.361 de lei, iar la această sumă „debitorul rău-platnic” mai este obligat să achite sindicaliştilor în drept şi dobânda legală penalizatoare pe aproximativ 3 ani, în cuantum însumat de 2.490 de lei. Profesorii vor încasa din dobânda câştigată de SIZ Aiud sume între 62 şi 600 de lei.
În plus, Consiliul Local Blaj va fi obligat să plătească cheltuieli de judecată şi executare în sumă de peste 2.500 de lei către SIZ Aiud, cât şi cheltuieli de executare către executorul judecătoresc, în procent de 10% din suma totală executată. Pierderea totală estimată în bugetul Consiliului Local Blaj va fi de aproape 30.000 de lei, susține liderul sindical Petre Damo.

„Deși decontarea navetei cadrelor didactice este un drept reglementat prin lege, am întâmpinat mari dificultăţi în Blaj, în particular la Liceul Tehnologic «Ștefan Manciulea». În primul rând, şcoala, prin Consiliul de Administraţie, nu a îndeplinit întocmai, exact şi la timp procedurile legale pentru obţinerea finanţării sumelor pentru navetişti. În al doilea rând, finanţatorul obligat prin lege să asigure finanţarea complementară, adică instituţia consiliului local, nu a alocat sumele pentru decontarea navetei profesorilor. În al treilea rând, până la intrarea FSIE, prin SIZ Aiud, în zona Blaj, în 2014, niciunul dintre sindicatele locale nu făcuse absolut nimic pentru oameni pe această speţă. Noi am schimbat lucrurile printr-un sindicalism de tip european, centrat pe respectarea legii şi dreptăţii. Acum pare greu de imaginat situaţia în care membrii noştri de sindicat care aparţineau pe atunci la un oarecare sindicat de învăţământ din Blaj fuseseră nevoiţi să îşi angajeze avocat pe bani proprii, pentru câştigarea drepturilor cu decontarea navetei, în vreme ce plăteau cotizaţie sindicală degeaba”, a spus președintele SIZ Aiud.
Petre Damo susține că „Consiliul Local Blaj a opus o rezistenţă incredibilă faţă de acordarea drepturilor legitime profesorilor navetişti din propriul oraş, fapt ce a cauzat întârzierea anormală a soluţionării proceselor. Reaua-credință a Consiliului Local Blaj a mers până într-acolo încât a invocat în faţa primei instanțe neadevărul grosolan potrivit căruia ar fi plătit deja sumele cerute şi acţiunea nu ar fi avut obiect. Mult mai grav, reprezentanții CL Blaj au încercat să inducă în eroare instanţa de judecată, prin depunerea la dosar a unor înscrisuri sub forma unor ordine de plată care nu aveau nicio legătură cu procesele aflate pe rol. Problema pentru Consiliul Local Blaj a fost însă că ordinele de plată se refereau la plata unor cu totul alte sume de bani decât cele cerute de noi şi sumele respective fuseseră plătite cu ani de zile înainte, ca urmare a pierderii altor procese. Dreptatea şi legalitatea au învins în cele din urmă şi această aventură juridică va costa Consiliul Local Blaj aproape 30.000 de lei. Am fost nevoiţi să recurgem la executarea silită, deoarece debitorii Consiliul Local Blaj şi Liceul Tehnologic «Ștefan Manciulea» Blaj s-au dovedit de rea-credință şi nu au executat de bună voie nici până acum hotărârile judecătoreşti definitive câştigate de noi în perioada noiembrie 2016 – aprilie 2017. Deşi am întâmpinat o opoziţie incorectă din partea conducerii Liceului Tehnologic «Ștefan Manciulea» Blaj, care a pus la îndoială calitatea procesuală şi legalitatea SIZ Aiud, iar ulterior Serviciul Contabilitate a refuzat să calculeze dobânda legală aferentă sumelor cu decontarea navetei, am ales să evităm executarea silită a şcolii”, a explicat liderul sindical.

„SIZ Aiud a dovedit, din nou, nu numai că apără şi câştigă drepturile legitime pentru membrii noştri de sindicat, dar că le şi pune în plată efectivă, spre deosebire de alte sindicate care stau la mila guvernanţilor şi instituţiilor statului. Adversarilor noştri instituţionali, în particular conducerilor anumitor instituţii de învăţământ preuniversitar de stat, unor consilii locale, IȘJ Alba şi MEN le transmitem mesajul public că nimeni nu este mai presus de lege şi că legea se execută, nu se discută!”, a concluzionat Petre Damo, președinte al SIZ Aiud și al FSIE.

Robert GHERGU

Facebook 

Acest articol a fost citit de: 704 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.