Rămâi conectat

Administrație

Se reiau lucrările la Sala Polivalentă din Municipiul Blaj. Termenul de finalizare: 2022

Publicat

în

După o pauză de peste un an de zile, lucrările la Sala Polivalentă din Municipiul Blaj vor fi reluate, în câteva zile. Administrația locală blăjeană a semnat contractul de execuție cu noul constructor, rezultat în urma finalizării licitației.

Lucrările vor fi efectuate de S.C. ACI Cluj S.A., care a construit arene sportive precum Stadionul „Arcul de Triumf” București, Stadionul „Ion Oblemenco” Craiova, Cluj Arena, Stadionul Municipal Târgu Jiu și Sala Polivalentă Sfântu Gheorghe. Termenul de finalizare este de 18 luni, însă autoritățile locale au primit promisiuni că Sala Polivalentă ar putea fi gata mai devreme. Valoarea investiției, suportată în cote egale de Consiliul Local Blaj și Consiliul Județean Alba, este de 27 milioane de lei (+TVA).

Lucrările la Sala Polivalentă Blaj au fost începute de firma italiană Frimat SPA în anul 2018, însă contractul cu aceasta a fost reziliat pentru „neîndeplinirea obligaţiilor contractuale”. Constructorul italian a reuşit să finalizeze fundaţia clădirii şi a ridicat aproximativ 15% din zidăria de la demisol. După rezilierea contractului, au fost refăcuți indicatorii tehnici pentru lucrările rămase de efectuat și, după mai multe licitații, s-a semnat contractul cu SC ACI Cluj SA, care se va ocupa de finalizarea Sălii Polivalente.

Necesitatea construirii unei săli polivalente moderne la Blaj, care va deservi întreg județul Alba, a apărut ca urmare a rezultatelor excepționale realizate de CSM Volei Alba Blaj (de cinci ori campioană națională, de trei ori câștigătoare a Cupei României, finalistă a Ligii Campionilor, a Cupei CEV și a Cupei Challenge), dar și a lipsei de interes pentru construirea unei săli de acest nivel în Alba Iulia.

Sala Polivalentă din Blaj va avea 2.000 de locuri, capacitatea ei va crește în funcție de evenimentele organizate și va putea găzdui competiții internaționale pentru toate sporturile de sală. De asemenea, în noua sală polivalentă din Blaj vor fi organizate și alte evenimente culturale, precum concerte sau târguri.

După finalizarea Sălii Polivalente, aici va funcționa Centrul Judeţean de Excelenţă Sportivă Blaj și va fi construit, în vecinătatea acesteia, prin intermediul CNI, un hotel pentru sportivi.

„Centrul Judeţean de Excelenţă Sportivă Blaj, dezvoltat împreună cu Consiliul Județean Alba și dedicat tuturor sporturilor de sală din județ, va beneficia de o bază sportivă incredibilă pentru un oraș de 20.000 de locuitori: Sală Polivalentă modernă, alte 2 săli pentru sportul școlar, 2 terenuri de fotbal de dimensiuni mari (unul cu gazon natural, unul cu gazon sintetic), bazin acoperit de înot, teren minifotbal gazonat (Colegiul „I M Clain”), 4 terenuri sintetice (Liceul „T Cipariu”, Parcul „Avram Iancu”, Tiur), pistă de atletism modernă (Parcul Avram Iancu”), hotel pentru sportivi (Veza)”, afirmă primarul municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar.

Nicu Goga

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Administrație

Primăria Blaj: „Persoanele care refuză să se recenzeze sau cele care s-au autorecenzat incorect riscă amenzi de până la 5.000 de lei”

Publicat

în

Primăria Blaj a transmis că persoanele care refuză să se recenzeze sau cele care s-au autorecenzat incorect sau incomplet riscă amenzi de până la 5.000 de lei, în cazul în care nu vor face acest lucru până la data de 17 iulie 2022. În această situație se află mulți blăjeni, care refuză întâlnirea față-în-față cu recenzorii repartizați în zona lor de domiciliu.

Până la data de 27 mai, ultima zi de autorecenzare, în municipiul Blaj s-au autorecenzat aproximativ 9.000 de persoane, dar 2.000 de chestionare au fost fie incorecte, fie incomplete (exemplu: într-o familie s-a autorecenzat doar un singur membru). De aceea, autoritățile locale le recomandă celor care încă nu s-au recenzat să colaboreze cu recenzorii și să răspundă apelurilor acestora de a se întâlni față-în-față, pentru completarea chestionarelor. Cei aflați în această situație primesc, la domiciliu, din partea recenzorului, datele de contact ale persoanei care va colecta informațiile și au obligația de a stabili, de comun acord cu acestea, data și ora la care se vor întâlni pentru a efectua recenzarea. Conform legii, ultima zi de recenzare este 17 iulie 2022, însă Guvernul ar putea prelungi perioada, pe modelul autorecenzării.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 19/2020 privind organizarea şi desfăşurarea Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din România în anul 2021, cu modificările și completările ulterioare, participarea la recensământ și furnizarea de informaţii corecte și complete, fie prin metoda autorecenzării, fie prin intermediul interviului faţă-în-faţă cu un recenzor, sunt obligatorii. Refuzul de a furniza informaţiile solicitate sau de a primi vizita recenzorului, precum și furnizarea de informaţii incorecte constituie contravenţii și se sancţionează cu amenzi cuprinse 1.000 și 5.000 de lei.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Administrație

A început montarea celor 22 de grinzi și a predalelor prefabricate, la Podul Minciunilor Blaj

Publicat

în

Astăzi a început montarea celor 22 de grinzi și a predalelor prefabricate la Podul Minciunilor Blaj, operațiune care se va încheia mâine, 28 iunie 2022.

Odată cu montarea grinzilor, va fi depășit procentul de 50% în ceea ce privește execuția lucrărilor de reabilitare și modernizare a Podului Minciunilor. Executantul lucrării, firma Retter Projectmanagement SRL Șelimbăr, spune că acestea se află în grafic, iar noul Pod al Minciunilor din Blaj va fi finalizat până la data de 1 decembrie 2022.

Lucrările de reabilitare și modernizare a Podului Minciunilor din Blaj au început în data de 28 martie 2022 și sunt executate de Retter Projectmanagement SRL Șelimbăr, câștigătorul licitației de proiectare și execuție. Costul investiției, realizată din fonduri locale și guvernamentale, se ridică la aproximativ 14 milioane de lei (cu TVA).

Noul pod va avea cinci benzi de circulație rutieră și două benzi pentru circulația pietonală, cu trotuare acoperite și încălzite. La finalul lucrărilor, Podul Minciunilor va fi una dintre cele mai spectaculoase construcții din România, cu soluții arhitecturale contemporane care respectă patrimoniul existent în zonă.

Autoritățile blăjene au început demersurile pentru modernizarea Podului Minciunilor încă din 2014, conform declarațiilor primarului Rotar, însă cea mai mare problemă ivită a fost trecerea acestuia din proprietatea SNCFR în cea a Primăriei Blaj. Acest lucru s-a realizat abia în anul 2021, printr-o hotărâre de Guvern. Administrația blăjeană și-a făcut temele din timp, iar trecerea Podului Minciunilor în domeniul public al municipiului a găsit Primăria Blaj cu toate studiile de fezabilitate și tehnice pregătite.

La finalul lunii iunie 2021, Primăria Municipiului Blaj a semnat contractul pentru „achiziție proiect tehnic și execuție lucrări – Realizare pasaj superior peste calea ferată (Podul Minciunilor)”, cu câștigătorul licitației, Retter Projectmanagement SRL Șelimbăr, valoarea contractului fiind de 11.749.709,85 lei (fără TVA).

Reabilitarea și modernizarea Podului Minciunilor este o investiție foarte importantă și obligatorie pentru Blaj, care va rezolva, în primul rând, dificultățile create de traficul rutier din zonă. În plus, podul vechi și degradat va fi înlocuit cu unul nou, modern, cu o arhitectură deosebită.

Nicu Goga

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Administrație

Blajul primește 10 milioane de lei prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Vezi ce sume primesc comunele învecinate

Publicat

în

Blajul va primi 10 milioane de lei prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, pentru lucrări de infrastructură rutieră.

Toate primăriile din județ au primit bani prin acest program, pentru lucrări la rețelele de apă-canal și la infrastructura rutieră, valoarea totală a finanțărilor pentru comunele din zona Blaj fiind de peste 167 de milioane de lei.

Cea mai mare sumă o primește comuna Cetatea de Baltă (43 milioane lei), urmată de Șona (34 milioane lei), Jidvei (24,7 milioane lei), Sâncel (12,8 milioane lei) și Bucerdea Grânoasă (12 milioane lei). Comuna Cenade va primi 10,8 milioane lei, la Cergău au fost alocați 9,1 milioane lei, Crăciunelu de Jos are alocați 7,8 milioane lei, Valea Lungă va beneficia de 6,7 milioane lei, în timp ce Roșia de Secaș va primi 5,9 milioane lei.

Municipiul Blaj va primi 4.398.633,93 lei pentru lucrările la drumul comunal DC203 Blaj-Fliteşti-Deleni-Obârşie, 3.700.344,78 lei pentru lucrări de reparaţii capitale respectiv lucrări de reabilitare/modernizare străzi în municipiul Blaj și 1.901.021,29 lei pentru reabilitare/modernizare străzi în arealul urban al municipiului Blaj, etapa a VI-a.

Comuna Bucerdea Grânoasă va primi 12.000.000 lei pentru modernizarea străzilor în comună.

Comuna Cenade va primi 10.837.989,54 lei pentru înființarea rețelei de canalizare menajeră în localitatea Cenade.

Comuna Cergău va primi 9.110.000 lei pentru reabilitarea şi modernizarea DC36: DJ107(Cergău Mare) – Cergău Mic şi DC 37: DJ107 (Cergău Mare) – Lupu.

Comuna Cetatea De Baltă va primi 43.000.000,00 lei pentru înfiinţarea reţelei de canalizare menajeră în comună.

Comuna Crăciunelu De Jos va primi 3.695.294,10 lei pentru modernizarea infrastructurii rutiere în comună și 4.150.000 lei pentru realizarea drumului comunal DC. 34 Blaj – Veza ( DJ 107) – Izvoarele – Tiur – Crăciunelu de Jos ( DN 14 B).

Comuna Jidvei va primi 18.211.875,01 lei pentru construirea reţelei de apă uzată şi a staţiei de epurare în satul Veseuş și 6.543.225,93 lei pentru modernizarea străzilor din localitatea Căpâlna de Jos.

Comuna Roșia De Secaș va primi 5.949.011,44 lei pentru extinderea rețelei de canalizare menajeră în localitatea Ungurei.

Comuna Sâncel va primi 8.794.924,88 lei pentru realizarea rețelei de canalizare în localitatea Pănade și 4.051.134,75 lei pentru modernizarea străzilor Simion Bărnuțiu, Iacob Mureșianu și Gheorghe Șincai din localitatea Sâncel.

Comuna Șona va primi 34.151.573,39 lei pentru extinderea rețelei de canalizare din comună.

Comuna Valea Lungă va primi 5.234.915,33 lei pentru creşterea şi dezvoltarea mobilităţii rurale în comuna Valea Lungă, prin modernizarea infrastructurii de transport auto şi pietonal și 1.477.177,22 lei
pentru realizarea de racorduri canalizare ape uzate menajere şi aducerea la cotă a capacelor căminelor.

Județul Alba este primul județ din România care a semnat finanțarea în cadrul Programului Naționa de Investiții „Anghel Saligny”. Suma alocată județului nostru pentru investiții este de 1.173.987.000 lei, din care 503.137.000 lei pentru apă-canal și 670.850.000 lei pentru infrastructura rutieră

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din Zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea Ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

blajinfo, stiri blaj, informatii blaj