blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Actualitate » Scena Palatului Cultural din Blaj dotată de Bosch Rexroth cu tehnologie ultramodernă, similară celei utilizate de Teatrul Național din Viena

Scena Palatului Cultural din Blaj dotată de Bosch Rexroth cu tehnologie ultramodernă, similară celei utilizate de Teatrul Național din Viena

Publicat în 03.05.2017 la ora 21:29

Scena Palatului Cultural din Blaj, câștigătorul premiului UE Europa Nostra 2017, este dotată cu tehnologie de ultimă generație furnizată de Bosch Rexroth și este acum pregătită să asigure performanța diverselor evenimente culturale în condiții de siguranță maximă și profesionalism.

Specialiștii Bosch Rexroth au implementat aici soluții extrem de performante, de la mecanismele aflate deasupra scenei până la sistemele de automatizare ale cortinei principale și ale celei de fundal.

Sistemele de înaltă calitate furnizate de Bosch Rexroth sunt disponibile pentru scene de orice dimensiuni și se regăsesc pe cele mai faimoase scene ale lumii precum Marele Teatru Național Chinezesc din Beijing, Opera din Oslo, Teatrul Balșoi din Moscova și multe alte centre artistice de renume.

Proiectat în anul 1930 de către arhitectul Victor Smigelshi, pentru a găzdui diverse evenimente culturale, Palatul Cultural din centrul istoric al Blajului a fost singura dotare de acest tip din oraș. Clădirea a suferit diverse modificări interioare începând cu anii ’60, devenind cinematograful orașului, alături de diverse alte funcțiuni precum Muzeul de Istorie și Etnografie al Blajului, biblioteca orașului sau Centrul de Radioficare Blaj. În urma unui incendiu din 1995, Palatul a fost grav afectat, rămânând în ruină până în anul 2012, când administrația orașului Blaj a avut inițiativa reabilitării sale.

Clădirea a suferit daune importante în urma incendiului, rămânând în picioare doar pereții exteriori și compartimentările interioare. Toate elementele structurale, zidării, planșee, scări și acoperiș au fost puternic deteriorate, necesitând însemnate consolidări structurale. Restaurat cu un buget modest, provenit din fonduri publice, Palatul a fost readus la forma sa originală, evocându-se totodată istoria sa recentă. De exemplu, cărămida păstrată aparentă, precum și tavanul retras, amintesc vizitatorului de istoria traumatică a incendiului.

Facebook 

Acest articol a fost citit de: 527 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.