blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Actualitate » RIDICHEA, simbol al satului TIUR, va fi amplasată la intrarea în localitate

RIDICHEA, simbol al satului TIUR, va fi amplasată la intrarea în localitate

Publicat în 05.07.2017 la ora 19:48

Atestat documentar încă din anul 1332, Tiurul este o localitate aparținătoare municipiului Blaj, cu o populație de aproximativ 1.700 de locuitori.

Peste 80% din populația Tiurului se ocupă acum cu legumicultura. Toți au solarii și reușesc să iasă primii pe piața cu legume de sezon. După amortizarea investiției inițiale toată lumea este pe profit, cum e vorba românească: ”după muncă și răsplată”.

Prezenți pe piața locală dar și din împrejurimi (Alba, Sibiu, Mureș), tiurenii au devenit celebri pentru hărnicia lor, pentru produsele mereu proaspete, dar mai ales pentru ridichile care ating aici dimensiuni gigantești. Asta ca să nu mai spun că sunt și cele mai bune din zonă.

Conștient de toate aceste aspecte, edilul blăjean le pregătește locuitorilor din Tiur o surpriză, în semn de apreciere și spre lauda acestora. Potrivit primarului Blajului, Gheorghe Valentin Rotar, cu ocazia ”Zilei Tiurului”, sărbătorită în acest an în data de 23 septembrie, la intrarea în localitate, pe un soclu, va fi amplasat un monument care să îi reprezinte. Este vorba despre o ridiche de mari dimensiuni, care va fi rodul muncii artiștilor care se adună în această vară la ”Tabăra Internațională I.M.CLAIN”.

De altfel, inițiativa nu este o premieră pentru județul Alba, dar cu siguranță este una pentru Blaj. Dacă la Mihalț cosorul este la loc de cinste, la intrarea în localitate, de ce nu ar fi ridichea la același nivel la Tiur?

Facebook 

Acest articol a fost citit de: 1055 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.