Rămâi conectat

Învățământ-Cultură

Retrospectiva unei zile memorabile, la Colegiul Național „Inochentie Micu Clain” din Blaj

Publicat

în

Ieri, 27 noiembrie 2019, Sala festivă a Colegiului Național „Inochentie Micu Clain” din Blaj a găzduit un eveniment cu dublă semnificaţie: Simpozionul dedicat Marii Uniri și lansarea culegerii de probleme <<Concursul de matematică “Mircea Ganga” 10 ani (2010-2019)>>.

Evenimentul, care s-a  bucurat de o participare numeroasă, a reunit, pe lângă dascăli şi elevi ai colegiului, şi invitaţi din partea Primăriei Municipiului, doamna viceprimar Livia Mureşan, şi a Asociaţiunii ASTRA – Despărţământul ”Timotei Cipariu” – Blaj, domnul președinte inginer Ioan Mihălţan. Întâlnirea a fost prezidată de domnul  prof. univ. dr. Dumitru Acu, de la Universitatea ”Lucian Blaga” – Sibiu, care, aşa cum a făcut timp de un deceniu, a răspuns şi acum cu entuziasm invitaţiei, şi de directorul şcolii, prof. Ioan Tomoiagă, alături de doamna prof. Romanţa Ghiţă care, aşa cum foarte bine a numit-o domnul director, a fost, în tot acest timp, „sufletul concursului”.

După cuvântul de deschidere rostit de directorul colegiului şi intervenţiile invitaţilor, domnul prof. Acu, cel care semnează şi prefața culegerii de probleme, a prezentat o interesantă expunere despre matematicienii români care au contribuit la realizarea Marii Uniri.

Și dacă anumite teme din matematică, expuse cu plăcere de profesori pasionați, pot stârni interesul învățăceilor pentru studiu, d-nii prof. Ciprian Cipariu și prof. Ioan Ghiță s-au străduit să le găsească pe acelea. Șirurile recurente sau probleme de la examene de admitere la facultate şi metode de rezolvare a acestora au constituit teme ale lucrărilor prezentate în cadrul simpozionului, devenite apoi subiecte de discuții aprinse între elevi chiar și după încheierea evenimentului.

Ce se poate realiza din pasiune, cu efort şi răbdare, ne-a demonstrat elevul Andrei Nicoară, din clasa a XI-a A, care a reconstituit în Minecraft imaginea fidelă a şcolii noastre, stârnind admiraţia auditoriului şi impresionând prin atenţia la detalii şi meticulozitatea cu care a redat exteriorul şi interiorul clădirii.

Legătura dintre matematică, informatică și științele umaniste a constituit subiectul lucrării prezentate de prof. Adriana Zaharia, cu titlul ”Divide et impera vs. Conecta et impera”, care a făcut referire la abordarea inter-, trans- şi pluridisciplinară a conţinuturilor predate în şcoală, în vederea pregătirii elevului pentru practica socială care nu cunoaște probleme unidisciplinare, ci reclamă deschiderea și comprehensiunea spre și pentru toate domeniile cunoașterii.

Cel mai intens moment l-a reprezentat vizionarea lucrării ”Quod erat demonstrandum”, care a trezit celor din sală emoție, bucurie și aducere-aminte la evocare în imagini a celor 10 ani de concurs, realizate de prof. Romanța Ghiță. Ne-am amintit de zilele în care comisia de elaborare a subiectelor și baremelor şi comisia de tehnoredactare au lucrat până târziu în noapte, am revăzut premiile şi premianții, voluntarii, sponsorii, oamenii dragi care au participat la realizarea acestei frumoase competiții. Şi cum în fiecare an afișele de promovare sunt realizate de elevi ai colegiului pasionați de informatică, fiecare afiş revăzut ne-a dus cu gândul la o anumită ediţie a concursului, cu oamenii şi întâmplările ei, cu problemele şi rezolvările ei….

Culegerea realizată și lansată cu această ocazie este un bun prilej pentru a adresa mulțumiri pentru implicare tuturor celor care, în calitate de organizatori, corectori, sponsori sau participanți, ne-au fost alături și ne-au sprijinit. Culegerea oferă subiectele celor 10 ediții de concurs și rezolvările acestora, facilitând pregătirea elevilor la matematică în vederea participării la următoarele ediții.

Omagiu şi recunoştinţă mai ales celui care a adus împreună toate acestea, matematicianul în cinstea căruia am realizat concursul, fost elev al colegiului nostru, Mircea Ganga. Și cum drumul către succes e diferit pentru fiecare dintre noi, organizatorii speră ca participarea la concursul de matematică să ofere participanților atât motive de a obține un premiu, cât și de a rezolva probleme de matematică.

Ce-am face toată ziua dacă nu am avea probleme?

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Publicitate
Un comentariu

Un comentariu

  1. geta buzan

    29.11.2019 la 10:27

    Domnul director Tomoiaga ar trebui sa lase telefonul in pace in asemenea momente benefice pt.elevii si cadrele didactice si cu pariciparea cadrelor universitare .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Învățământ-Cultură

Echipa de volei feminin a Colegiului Național „Inochentie Micu Clain” Blaj, campioană la ONSS pentru al doilea an consecutiv

Publicat

în

Echipa de volei feminin gimnaziu a Colegiului Național „Inochentie Micu Clain” Blaj a câștigat turneul final de la Brăila și a devenit, pentru al doilea an consecutiv, campioană națională, în cadrul Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar (ONSS).

Daria Ocenic, care, la nici 15 ani, este componentă a formației de seniori Volei Alba Blaj, a fost desemnată MVP-ul turneului final al ONSS (a realizat cele mai multe puncte la Brăila).

Lotul, pregătit de Silviu Marcu, a fost format din Daria Ocenic, Maia Tocaciu, Ștefania Comănici, Irina Nemeș, Sofia Zudor, Daria Tudoran, Alesia Aldea și Anna Mărginean. Se mai cuvin felicitări și pentru Dan Balu și Raluca Rotar, dar și pentru echipele de club unde activează jucătoarele, Atomic Blaj, Volei Alba Blaj și CSȘ Blaj. Acestui rezultat extraordinar i se adaugă calificarea la turneul final Under 13 masculin a echipei de minivolei a CSȘ Blaj (antrenor Alexandru Man). În același context, menționăm că Atomic Blaj s-a calificat la turneul semifinal 2 la minivolei feminin Under 13, în urma turneului semifinal găzduit în Sala „Timotei Cipariu”.

„Aceste succese sunt și o consecință a «fenomenului Volei Alba Blaj», care a creat emulație în rândul copiilor din Blaj și care a adus pe parchetul sălilor de sport din oraș sute de elevi dornici să practice voleiul, iar rezultatele deja se văd și în competițiile naționale! Sunt mândru de sportivii noștri și îi felicit din inimă pentru aceste performanțe, voleiul blăjean are viitor!”, a transmis primarul Gheorghe Rotar.

• Turneu de junioare în „Alba Blaj” Arena

La finele acestei săptămâni, în „Alba Blaj” Arena se va disputa un turneu semifinal de junioare Under 17, în perioada 18-21 aprilie. Volei Alba Blaj, echipa gazdă, va evolua în al doilea meci al fiecărei zile, de la ora 16.00. Oponenți vor fi Bravol Brașov, CSV Craiova și HV Iași (ordinea se va stabili joi, 18 aprilie, la ședința tehnică).

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Echipa ZAZEN, a Colegiului Național „Inochentie Micu Clain” Blaj, calificare la faza națională a Maratonului Pentru Educație Antreprenorială

Publicat

în

Echipa ZAZEN, aparținând Colegiului Național „Inochentie Micu Clain” Blaj, a ocupat locul I la faza județeană a Maratonului Pentru Educație Antreprenorială și s-a calificat la faza națională.

„Bucurie mare! Astăzi, echipa ZAZEN, care a reprezentat școala noastră la Maratonul Pentru Educație Antreprenorială, a câștigat locul I la etapa județeană și s-a calificat la etapa națională. Rețeta succesului: copii cu real talent pentru antreprenoriat (Marian Pintilie, Rareș Morariu, Vlad Cîmpean și Andrei Stroia), un coordonator dedicat, cu nesfârșite resurse de energie (prof. Diana Aftenie), un mentor motivat și motivant (dna. Alina Hărăguș) și un plan de afaceri inovativ și foarte racordat la realitate. Felicitări tuturor și succes la etapa națională!”, au transmis reprezentanții Colegiului Național „Inochentie Micu Clain” din Blaj.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Elevii Liceului Teologic Greco-Catolic „Sfântul Vasile cel Mare”, două premii „Școala Ardeleană” în educație

Publicat

în

Elevii Liceului Teologic Greco-Catolic „Sfântul Vasile cel Mare”, Hrișcă Paul Mihai și Cozac Eta Florina, care au obținut performanțe școlare la Olimpiada Națională de Religie în anul școlar 2022-2023, premiul al III-lea, având ca profesori îndrumători pe Avram Rodica (Sora Luminița) și Gherman Alexandru-Paul, au fost premiați aseară în cadrul evenimentului Premiile „Școala Ardeleană” în educație – Gala Performerilor, organizat de Consiliului Județean Alba, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Alba.

Prezența Preasfinției Sale Cristian Crișan, Episcop auxiliar de Alba- Iulia și Făgăraș la acest eveniment deosebit la nivelul județului a reprezentat o recunoaștere a muncii elevilor, cadrelor didactice și implicarea părinților.

Felicitări și mulțumiri organizatorilor care an de an răsplătesc excelența, elevilor care obținut rezultate foarte bune și profesorilor care susțin și încurajează performanța!

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din Zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea Ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

blajinfo, stiri blaj, informatii blaj