blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Societate » Învățământ-Cultură » Retrospectiva unei zile memorabile, la Colegiul Național „Inochentie Micu Clain” din Blaj

Retrospectiva unei zile memorabile, la Colegiul Național „Inochentie Micu Clain” din Blaj

Publicat în 28.11.2019 la ora 23:16

Ieri, 27 noiembrie 2019, Sala festivă a Colegiului Național „Inochentie Micu Clain” din Blaj a găzduit un eveniment cu dublă semnificaţie: Simpozionul dedicat Marii Uniri și lansarea culegerii de probleme <<Concursul de matematică “Mircea Ganga” 10 ani (2010-2019)>>.

Evenimentul, care s-a  bucurat de o participare numeroasă, a reunit, pe lângă dascăli şi elevi ai colegiului, şi invitaţi din partea Primăriei Municipiului, doamna viceprimar Livia Mureşan, şi a Asociaţiunii ASTRA – Despărţământul ”Timotei Cipariu” – Blaj, domnul președinte inginer Ioan Mihălţan. Întâlnirea a fost prezidată de domnul  prof. univ. dr. Dumitru Acu, de la Universitatea ”Lucian Blaga” – Sibiu, care, aşa cum a făcut timp de un deceniu, a răspuns şi acum cu entuziasm invitaţiei, şi de directorul şcolii, prof. Ioan Tomoiagă, alături de doamna prof. Romanţa Ghiţă care, aşa cum foarte bine a numit-o domnul director, a fost, în tot acest timp, „sufletul concursului”.

După cuvântul de deschidere rostit de directorul colegiului şi intervenţiile invitaţilor, domnul prof. Acu, cel care semnează şi prefața culegerii de probleme, a prezentat o interesantă expunere despre matematicienii români care au contribuit la realizarea Marii Uniri.

Și dacă anumite teme din matematică, expuse cu plăcere de profesori pasionați, pot stârni interesul învățăceilor pentru studiu, d-nii prof. Ciprian Cipariu și prof. Ioan Ghiță s-au străduit să le găsească pe acelea. Șirurile recurente sau probleme de la examene de admitere la facultate şi metode de rezolvare a acestora au constituit teme ale lucrărilor prezentate în cadrul simpozionului, devenite apoi subiecte de discuții aprinse între elevi chiar și după încheierea evenimentului.

Ce se poate realiza din pasiune, cu efort şi răbdare, ne-a demonstrat elevul Andrei Nicoară, din clasa a XI-a A, care a reconstituit în Minecraft imaginea fidelă a şcolii noastre, stârnind admiraţia auditoriului şi impresionând prin atenţia la detalii şi meticulozitatea cu care a redat exteriorul şi interiorul clădirii.

Legătura dintre matematică, informatică și științele umaniste a constituit subiectul lucrării prezentate de prof. Adriana Zaharia, cu titlul ”Divide et impera vs. Conecta et impera”, care a făcut referire la abordarea inter-, trans- şi pluridisciplinară a conţinuturilor predate în şcoală, în vederea pregătirii elevului pentru practica socială care nu cunoaște probleme unidisciplinare, ci reclamă deschiderea și comprehensiunea spre și pentru toate domeniile cunoașterii.

Cel mai intens moment l-a reprezentat vizionarea lucrării ”Quod erat demonstrandum”, care a trezit celor din sală emoție, bucurie și aducere-aminte la evocare în imagini a celor 10 ani de concurs, realizate de prof. Romanța Ghiță. Ne-am amintit de zilele în care comisia de elaborare a subiectelor și baremelor şi comisia de tehnoredactare au lucrat până târziu în noapte, am revăzut premiile şi premianții, voluntarii, sponsorii, oamenii dragi care au participat la realizarea acestei frumoase competiții. Şi cum în fiecare an afișele de promovare sunt realizate de elevi ai colegiului pasionați de informatică, fiecare afiş revăzut ne-a dus cu gândul la o anumită ediţie a concursului, cu oamenii şi întâmplările ei, cu problemele şi rezolvările ei….

Culegerea realizată și lansată cu această ocazie este un bun prilej pentru a adresa mulțumiri pentru implicare tuturor celor care, în calitate de organizatori, corectori, sponsori sau participanți, ne-au fost alături și ne-au sprijinit. Culegerea oferă subiectele celor 10 ediții de concurs și rezolvările acestora, facilitând pregătirea elevilor la matematică în vederea participării la următoarele ediții.

Omagiu şi recunoştinţă mai ales celui care a adus împreună toate acestea, matematicianul în cinstea căruia am realizat concursul, fost elev al colegiului nostru, Mircea Ganga. Și cum drumul către succes e diferit pentru fiecare dintre noi, organizatorii speră ca participarea la concursul de matematică să ofere participanților atât motive de a obține un premiu, cât și de a rezolva probleme de matematică.

Ce-am face toată ziua dacă nu am avea probleme?

Acest articol a fost citit de: 296 ori

Un Comentariu la Retrospectiva unei zile memorabile, la Colegiul Național „Inochentie Micu Clain” din Blaj

  1. geta buzan Răspunde

    29.11.2019 la 10:27

    Domnul director Tomoiaga ar trebui sa lase telefonul in pace in asemenea momente benefice pt.elevii si cadrele didactice si cu pariciparea cadrelor universitare .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.