blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Actualitate » Rămășițele lumești ale episcopului Atanasie Anghel vor fi reînhumate marți la Blaj

Rămășițele lumești ale episcopului Atanasie Anghel vor fi reînhumate marți la Blaj

Publicat în 11.10.2013 la ora 11:48

deshumare Atanasie AnghelMarţi, 15 octombrie, începând cu ora 18.30,  în Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Blaj, vor avea loc manifestări dedicate comemorării Episcopului Atanasie Anghel, de la a cărui trecere în veşnicie s-au împlinit pe 19 august, trei sute de ani. Manifestările sunt prilejuite de aducerea în Catedrala Arhiepiscopală a rămăşiţelor pământeşti ale Episcopului Atanasie Anghel deshumate pe 2 octombrie 2013 din cimitirul bisericii Maieri din Alba Iulia.  

În cadrul evenimentului va fi oficiată o slujbă religioasă de pomenire,  iar doamna conf. dr. Greta Monica Miron din cadrul Facultăţii de Istorie şi Filozofie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, va susţine o conferinţă despre viaţa şi activitatea Episcopului Atanasie Anghel. Cu acelaşi prilej va fi lansat şi volumul “Episcopul Atansie Anghel – 300 “, o antologie care cuprinde texte ale unor reputaţi istorici şi oameni de litere despre Atanasie Anghel, realizată de Ion Buzaşi şi Ion Moldovan, sub egida Curiei Arhiepiscopiei Majore. Seara comemorativă se va încheia cu un concert de muzică religioasă.

Evenimentul se va bucura de prezenţa Preafericitului Părinte Lucian şi a altor episcopi şi ierarhi ai Bisericii Greco-Catolice, aflaţi la Blaj pentru a participa la Sesiunea de toamnă a Sinodului Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

Atanasie Anghel a fost ierarhul care a desăvârşit procesul de unire religioasă a unei mari părţi a românilor din Transilvania cu Biserica Romei, început de predecesorul său, Episcopul Teofil. Ca urmare a acestui fapt, Atanasie Anghel este considerat ca fiind cel care a pus bazele Bisericii Române Unite cu Roma, el fiind numit oficial în funcţia de episcop unit printr-o ceremonie desfăşurată la Alba Iulia în 25 iunie 1701.

FOTO: ARHIVĂ

Facebook 

Acest articol a fost citit de: 343 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.