blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Societate » Învățământ-Cultură » Printr-un program pilot al Guvernului, elevii Şcolii din Bucerdea Grânoasă vor primi o masă caldă zilnic

Printr-un program pilot al Guvernului, elevii Şcolii din Bucerdea Grânoasă vor primi o masă caldă zilnic

Publicat în 03.11.2016 la ora 17:42

copii-scoala-bucerdea-granoasaElevii și preșcolarii din 50 de unități de învățământ preuniversitar de stat vor beneficia de o masă caldă sau de un pachet alimentar în perioada desfășurării activității didactice, în anul școlar 2016-2017, după ce Guvernul a aprobat în cea mai recentă ședință, prin ordonanță de urgență, un program-pilot care are scopul să contribuie la prevenirea și combaterea abandonului școlar, în cadrul pachetului național anti-sărăcie.

Printre cele 50 de unități de învățământ din țară se numără și Școala Gimnazială „Ioan Maiorescu” din Bucerdea Grânoasă, cu 281 de potențiali beneficiari. Masa caldă sau pachetul alimentar vor fi asigurate în limita a 7 lei pe zi pentru fiecare beneficiar și va înlocui programele „Laptele și cornul“ și „Fructe în școli“. Suma totală necesară implementării acestui program-pilot este de 34,674 de milioane lei, iar finanțarea va fi asigurată de la bugetul de stat. Autoritățile locale care implementează programul au posibilitatea să suplimenteze finanțarea din venituri proprii ale bugetelor locale. Autoritățile locale care nu sunt incluse în program pot stabili aplicarea lui în școli sau grădinițe în condițiile asigurării finanțării din venituri proprii. Produsele alimentare distribuite elevilor și preșcolarilor vor respecta cerințele de conformitate prevăzute în regulamentele europene. Direcțiile județene de sănătate publică vor verifica respectarea normelor și condițiilor igienico-sanitare și a alimentației sănătoase în distribuția alimentelor. De asemenea, la cererea scrisă a părinților, din considerente de natură medicală, culturală sau religioasă, pachetele alimentare și masa caldă pot fi înlocuite cu produse alimentare adecvate situației elevilor și preșcolarilor. Procedura de atribuire a contractelor de furnizare/servicii a pachetelor alimentare sau mesei calde se organizează la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale. În programul pilot au fost selectate 50 de unități de învățământ preuniversitar cu grade de complexitate și particularități educaționale diferite, dispuse echilibrat la nivel național, în medii rezidențiale diverse: urban (mare, mic, central, periferic)/rural (mare, mic, accesibil, greu accesibil, izolat). La închiderea programului-pilot, la finalul anului școlar 2016-2017, în urma analizei Ministerului Educației, pe baza rezultatelor obținute și interpretate lunar pe parcursul derulării proiectului, prin hotărâre a Guvernului se va decide oportunitatea extinderii acestui program la nivel național, precum și a modalității de implementare.

Robert GHERGU

Facebook 

Acest articol a fost citit de: 88 ori

Printr-un program pilot al Guvernului, elevii Şcolii din Bucerdea Grânoasă vor primi o masă caldă zilnic
5 (100%) 1 vote

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.