Rămâi conectat

Administrație

Primăria Blaj respinge acordarea recepției finale la lucrările de modernizare a unei străzi, datorită deficiențelor constatate

Publicat

în

La un an de la finalizarea lucrărilor, Primăria Municipiului Blaj respinge, în continuare, acordarea recepţiei  finale la lucrările de canalizare din cadrul proiectului european de modernizare a străzii Tudor Vladimirescu, din cauza numeroaselor deficiențe constatate în timp.

Proiectul  “Modernizare străzi urbane Tudor Vladimirescu şi Mihail Kogălniceanu în Municipiul Blaj, judeţul Alba”, finanțat prin Programul Operațional Regional este implementat de către Municipiul Blaj și are o valoare totală de 9228349,10 lei, din care 7582791,36 lei reprezintă finanțare nerambursabilă alocată conform contractului.  Programul Operațional Regional este implementat la nivel național de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Aministrației Publice, în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Centru, organism intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect.

Potrivit reprezentanţilor primăriei, finalizat în decembrie 2011 din fonduri europene, ultimul tronson al străzii Tudor Vladimirescu prezenta, la doar o lună de la darea în folosință, numeroase deficiențe de construcție, majoritatea acestora fiind cauzate de lucrările defectuoase executate la nivelul infrastructurii subterane de către cei doi antreprenori stabiliți în urma licitației publice.

 Primăria municipiului Blaj a refuzat ferm să acorde recepția finală pentru lucrarea de canalizare și a solicitat în repetate rânduri constructorilor să remedieze deficiențele semnalate.

Acestea se întind pe un tronson de 400 ml și constau în denivelări ale drumului din cauza tasării necorespunzatoare a straturilor de sol inferioare.

Deși inițial constructorii și-au asumat răspunderea pentru deficiențele apărute, angajându-se să remedieze pe cheltuială proprie tronsonul de stradă afectat, acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Din acest motiv, administrația publică locală s-a îndreptat, în luna octombrie din anul trecut, împotriva celor două firme responsabile de reabilitare. Primăria Municipiului Blaj solicită, în instanţă, constructorilor să refacă lucrările, în concordanță cu specificațiile tehnice prevăzute în contract, sau să suporte financiar execuția acestor reparații de către administrația publică locală.

Cel mai recent termen stabilit de Judecătoria Blaj în acest litigiu a avut loc săptămâna trecută, pe 5 martie.

Comunitatea europeană a aprobat, la începutul anului 2010, alocarea sumei de 9.22 milioane de lei pentru proiectul finanţat prin Programul Operaţional Regio “Modernizare străzi urbane Tudor Vladimirescu şi Mihail Kogălniceanu din Blaj judeţul Alba”, din care suma de 7.58 milioane lei a reprezentat finanţarea nerambursabilă, restul fiind contribuţie locală.

Banii au fost alocaţi practic pentru reabilitarea totală a 4 străzi. Atât strada Tudor Vladimirescu cât şi strada Mihail Kogălniceanu au câte două variante, în lungime totală de 2,87 km.

Complexitatea lucrărilor a fost încă de la început una deosebită. Proiectul a reprezentat o premieră pentru administraţia publică locală,  care a  reuşit  să capaciteze toţi furnizorii de utilităţi (apă, gaz, curent, canalizare) să modernizeze toate reţelele subterane.

 Obiectivul principal al primăriei a fost acela ca, la finalizarea întregului proiect, să nu mai fie nevoie de intervenţii în partea carosabilă pentru un număr de cel puţin 10 ani.

Proiectul de investiţii a presupus  şi  realizare a două ziduri de sprijin. Primul, de o complexitate ridicată, se află pe strada Mihail Kogălniceanu  şi  asigură atât locuinţele ce se află pe varianta străzii, dar, mai ales, oferă o mai mare deschidere a arterei de intrare în oraş dinspre Copşa Mică, parte integrantă a DN14 B.

Al doilea zid de sprijin, mai mic, se află pe strada Tudor Vladimirescu şi asigură un acces mult mai fluent spre centrul municipiului prin lărgirea părţii carosabile.

Unul dintre cele mai aşteptate momente de către conducătorii auto  a fost  darea în folosinţă a pasajului la nivel cu calea ferată de la km 276, Magistrala 300 Blaj. Acesta a fost modernizat prin sistemul cu plăci de cauciuc de tip strail.

În ciuda deficienţelor cauzate de constructori pe unul dintre tronsoanele de stradă reabilitate prin proiect, administraţia publică locală apreciază impactul pe care acest proiect european l-a avut asupra beneficiarilor direcţi (3400 de participanţi la trafic zilnic, 2500 de blăjeni rezidenţi în zonă, 60 de operatori economici din zona industrială, 2300 de angajaţi pe platforma industrială  şi 1000 de elevi ai Colegiului I.M.Clain) şi asupra beneficiarilor indirecţi (30 000 de locuitori din Blaj şi din zonele rurale învecinate).

FOTO: ARHIVĂ

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Administrație

Vineri, 29 martie 2024, este ultima zi în care blăjenii mai beneficiază de bonificația de 8% la achitarea integrală a impozitului pe clădiri, terenuri şi autoturisme

Publicat

în

Primăria Municipiului Blaj anunţă că vineri, 29 martie 2024, este ultima zi în care persoanele fizice vor mai beneficia de bonificația de 8% la achitarea integrală a impozitului pe clădiri, teren şi auto.

Plățile se pot face la Biroul Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Blaj sau ONLINE pe platforma Servicii Electronice – https://se.primariablaj.ro/infopage/plati.html de pe site-ul Primăriei Blaj și pe www.ghiseul.ro.

La Biroul Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Blaj, plăţile se pot face în zilele de luni, marți, joi și vineri, între orele 08:15-15:15, iar miercurea între orele 08:15-16:30.

Blăjenii (persoane fizice) care îşi vor achita integral impozitul pe clădiri, teren şi auto până vineri, 29 martie 2024, vor primi o bonificaţie de 8%, stabilită prin hotărâre a Consiliului Local Blaj.

Conform legii, impozitul pe clădiri, teren şi auto se plăteşte anual în două rate egale, până la datele scadente de 31 martie şi 30 septembrie 2024.

Impozitele și taxele locale în municipiul Blaj au rămas aceleași ca în anul 2023, la care se adaugă, conform Codului Fiscal, rata inflației din anul anterior. Pentru anul 2023, rata inflaţiei este de 10,40%.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Administrație

La Blaj, pe străzile modernizate a început înlocuirea conductelor de alimentare cu gaze naturale

Publicat

în

În această perioadă se lucrează la schimbarea conductelor de alimentare cu gaze naturale și branșamente pe mai multe străzi din municipiu. Investiția este derulată de Delgaz Grid din bugetul propriu de investiții și este rodul unei foarte bune colaborări între Primăria Blaj și Grupul E.ON România, din care face parte această companie.

Până acum, programul de „înlocuire conductă și branșamente gaze naturale în Municipiul Blaj”, în valoare de 1.467.293,10 lei (cu TVA), s-a derulat pe străzile Pârâului, Arinilor, Gheorghe Magheru și Costache Negri (parțial), iar după efectuarea probelor la branșamente, se reabilitează infrastructura rutieră și pietonală de pe străzile respective. Aceste lucrări la infrastructura rutieră și pietonală vor fi verificate atent de angajații Primăriei și de mine personal.

În prezent, se desfășoară astfel de lucrări pe strada Nicolae Bălcescu (foto), termenul de finalizare fiind 1 aprilie 2024.

Urmează înlocuirea conductelor și branșamentelor de gaze naturale de pe strada Mihail Kogălniceanu, iar termenul de finalizare, cu reabilitarea infrastructurii rutiere și pietonale, este 1 iulie 2024.

În următorii 2 ani, Delgaz Grid va executa, conform planului de investiții, lucrări de înlocuiri conducte și branșamente de gaze naturale pe străzile: Gheorghe Barițiu, Alexandru Borza, Privighetorii, Livezii, Iazului, Merilor, Măceșului, Arțarului, Nucilor, Caisului, Prunului, Șipotului, Dumbravei, Gheorghe Lazăr, Crișan, Clujului, Timotei Cipariu, Andrei Șaguna, Prundului și Parcul Avram Iancu.
Toate aceste lucrări îmbunătățesc infrastructura de utilități publice a Blajului, aducând-o la standardele europene!

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Administrație

Spitalul Municipal Blaj a primit cea mai înaltă categorie de acreditare acordată vreodată unui spital din România

Publicat

în

Spitalul Municipal Blaj a fost încadrat în categoria a II-a de acreditare, cea mai mare categorie de acreditare acordată până în prezent unui spital din România, prin Ordinul Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) nr. 61/07.03.2024, organism de acreditare a unităților sanitare.

Potrivit legislației naționale în vigoare, sunt 6 categorii de acreditare a spitalelor cu paturi: I – acreditat, II – acreditat cu recomandări, III – acreditat cu rezerve, IV – acreditat cu încredere redusă, V – decizie de prelungire și VI – neacreditat. Categoria a II-a de acreditare reflectă capacitatea managementului spitalului și susținerea autorității tutelare sau a patronatului, pentru a atinge cele mai înalte standarde și, cu toate că au fost depistate unele mici deficiențe, au fost identificate soluțiile și găsite resursele necesare corectării lor, precum și dorința de a se conforma tuturor cerințelor standardelor de acreditare.

Procesul de acreditare la Spitalul Municipal Blaj a avut loc între anii 2020 – 2024, fiind amânat pe perioada pandemiei de COVID-19. Provizoriu, Spitalul Municipal Blaj a fost acreditat anul trecut în categoria a V-a, având termen de 1 an pentru îndeplinirea completă a unuia din cele 24 de standarde de acreditare, în vederea reevaluării și reîncadrării în categoriile de acreditare.

Pe 7 martie 2024, ANMCS a stabilit că Spitalul Municipal Blaj „se reîncadrează din categoria a V-a în categoria a II-a de acreditare «Acreditat cu recomandări»”, emițând Ordinul nr. 61. Prin emiterea acestui ordin, ANMCS a constatat că spitalul din Blaj a îndeplinit integral toate cele 24 de standarde de acreditare, categoria a II-a fiind o recunoaștere a nivelului înalt la care a ajuns unitatea sanitară cu paturi din municipiul de pe Târnavă datorită investițiilor masive efectuate de-a lungul vremii în dotarea cu aparatură, dezvoltarea infrastructurii medicale și a condițiilor hoteliere, precum și pentru eforturile susținute de atragere de noi medici specialiști.

„Pentru Primăria Blaj, obținerea celei mai mari categorii de acreditare acordate vreodată unui spital din România arată că municipiul este pe drumul cel bun, că sănătatea trebuie să rămână o prioritate pentru administrația locală, fapt care obligă la continuarea investițiilor în spitalul din Blaj! Este obiectivul, atât al Primăriei Blaj, cât și al conducerii administrative a spitalului, ca Spitalul Municipal Blaj să devină unul dintre cele mai bune spitale din țară, aflat într-un oraș de 20.000 de locuitori, cu o arie de deservire de 54.000 de pacienți de pe Valea Târnavelor.

Este o realizare importantă a Blajului în sănătate, la care a contribuit mult parteneriatul constant al primăriei cu Spitalul Municipal Blaj, parteneriat care a condus la realizarea unor proiecte majore de dezvoltare a infrastructurii medicale: construirea noului ambulatoriu, realizarea heliportului, îmbunătățirea continuă a condițiilor hoteliere care vizează toate secțiile din spital, achiziționarea de aparatură medicală performantă, acordarea de facilități pentru atragerea de medici specialiști. Investițiile în sănătate vor continua și în perioada imediat următoare, prin realizarea unui proiect de investiții în sistemele informatice și de infrastructură digitală de la spital, cât și prin două proiecte ce vizează eficientizarea energetică atât a clădirii spitalului vechi, cât și a spitalului nou, proiecte aprobate și finanțate prin PNRR în valoare totală de aproximativ 5 milioane de euro.

La aceste proiecte se adaugă sprijinul administrației locale pentru extinderea serviciilor medicale cu noi specialități, atragerea de medici specialiști și personal medical. În final, doresc să mulțumesc managerului, directorului medical, directorului administrativ, asistentei-șefe, întregului personal medical și administrativ de la Spitalul Municipal Blaj, Consiliului de Administrație și Consiliului Local, precum și aparatului de specialitate din Primăria Blaj, ale căror eforturi conjugate au dus la obținerea acestei categorii maxime de acreditare pentru un spital din România și care au făcut ca spitalul din Blaj să fie recunoscut ca unul dintre cele mai bune spitale aflate într-o comunitate de 20.000 de locuitori, lucru cu care ne mândrim”, a spus primarul Blajului, Gheorghe Rotar.

Performanța Spitalului Municipal Blaj este cu atât mai meritorie cu cât, cel puțin deocamdată, în toată țara nu există nici măcar un spital încadrat în categoria I de acreditare (acreditat), iar spitalele din categoria a II-a se pot număra pe degete!

Prin Ordinul nr. 322/2019, ANMCS a instituit obligativitatea tuturor spitalelor să afișeze la intrare și pe site-urile proprii categoria de acreditare în care a fost încadrată unitatea sanitară, respectiv faptul că deocamdată spitalul se află în proces de acreditare, dacă nu a fost încă evaluat în ciclul al II-lea de acreditare.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din Zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea Ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

blajinfo, stiri blaj, informatii blaj