Rămâi conectat

Administrație

Primăria Blaj a solicitat aviz din partea APM Alba pentru extinderea rigolei pluviale și realizarea traversării digului de pe malul râului Târnava Mare

Publicat

în

Primăria Municipiului Blaj a solicitat emiterea acordului de mediu de către APM Alba pentru proiectul „Canalizare pluvială zona Târgului”.

Obiectivul investitiei consta în extinderea rigolei pluviale existente pe str. Plopilor cu L= 30m si realizarea traversării digului de pe malul stang al raului Tarnava Mare in localitatea Blaj, in vecinatatea Targului de animale situat pe str. Plopilor.

Subtraversarea se va realiza prin foraj si va fi prevazuta cu un camin cu rol de izolare si pompare, in amonte, precum si cu clapeta aniretur in aval.
Situatia existenta:

Pe malul stang al raului Tarnava Mare, in zona aparata de digul existent, in zona targului de animale, pe str. Plopilor exista o rigola pluviala stradala. Momentan, pentru apele pluviale colectate prin rigola nu exista nici un punct de deversare.

Scopul prezenului memoriu tehnic este extinderea rigolei pluviale existente pe str. Plopilor cu L= 30m si avizarea traversarii digului de pe malul stang al raului Tarnava Mare, in Municipiul Blaj, cu conductă de canalizare pluvială, cu rol de descărcare in emisar (Tarnava Mare) a apei pluviale, colectate in rigola pluvială existenta in zona.
Investitia supusa avizarii prevede:

1. Extindere rigola pluviala din prefabricate, lungime L=30m, amplasata pe str. Plopilor, in acostament. Rigola proiectata se va amplasa la baza digului, in locul santului pentru ape pluviale existent. Distanta medie dintre baza digului si rigola este de 1m.

2. Camin prefabricat din beton armat, D=1m, cu rol de izolare si pompare, amonte de subtraversare, amplasat la 1m fata de baza piciorului digului.

În camin se prevede o vana cutit Dn300, pentru izolare.

Pe perioada in care nivelul apei in emisar, este mai mare decat nivelul gurii de descarcare a subtraversării, clapeta antiretur din capatul aval al subtraversării, se inchide, se inchide si vana cutit, iar apa pluviala se va descarca cu ajutorul unei motopome mobile, care va absorbi din camin si va refula printr-un furtun mobil peste dig in emisar.

3. Subtraversarea digului de pe malul stang al raului Tarnava Mare conform planşei AC01.

La capatul aval al subtraversarii se prevede o clapeta antiretur Dn300.

Caracteristicile subtraversarii digului vor fi:

– Subtraversarea digului se va realiza prin foraj
– Tip conducta: teava PVC Dn315 in conducta de protectie PE De450 Pn8
– Lungime subtraversare: L=31m
– Caracteristici subtraversare dig:
– Cota coronament dig: 246.47 mdMN
– Latime coronament: 4 m
– Cota teren la baza taluzului spre incinta aparata: 242.95 mdMN
– Cota pozare conducta: 241.6 mdMN
– Adancime pozare conducta fata de coronament dig: min 4.4 m

4. Rigolă de descarcare in emisar, in zona indiguită, realizata din elemente prefabricate de beton, cu lungimea L=2m, care va prelua apa pluvială din conducta de subtraversare si o va descarca in albia majora a raului Tarnava Mare.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Administrație

În toamnă, la Blaj se deschide centrul de colectare prin aport voluntar

Publicat

în

Începând din toamnă, blăjenii își vor putea preda deșeurile casnice, altele decât cele menajere, la noua platformă de colectare ce va fi amenajată în prelungirea zonei industriale, în locația cunoscută sub numele „Mișca”. Proiectul „Înființarea unui centru de colectare prin aport voluntar la nivelul municipiului Blaj” va fi finalizat până la sfârșitul lunii septembrie 2024, lucrările fiind în plină desfășurare.

Investiția este finanțată prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în cadrul apelului de proiecte PNRR/2022/C3/S/I.1.B, componenta finanțare 3 — Managementul deșeurilor, prin Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Valoarea totală a proiectului este de 4.938.455,26 lei (cu TVA), din care valoare nerambursabilă 4.558.786,52 lei, contribuția Primăriei Blaj fiind de 379.668,74 lei, necesară amenajării drumului de acces la centrul de colectare.

Vor putea preda deșeuri casnice la viitorul centru de colectare toți locuitorii municipiului Blaj și a localităților aparținătoare, cetățenii care locuiesc la casă având obligația să dețină contract de salubrizare și să facă dovada plății la zi.

Tipurile de deșeuri, în cantități nelimitate, care pot fi predate la centrul de colectare prin aport voluntar: plastic, hârtie, carton, deșeuri textile, sticlă, metal, deșeuri de grădină, electrice, electronice și baterii auto.

Tipurile de deșeuri, în cantități limitate, care pot fi predate: deșeuri construcții, mobilier, ulei vegetal uzat, recipiente pentru insecticide, cutii vopsele, anvelope cu diametrul maxim de 22”, tuburi neon, baterii mici, medicamente expirate și carcase animale mici.

Proiectul „Înființarea unui centru de colectare prin aport voluntar la nivelul municipiului Blaj” este un proiect de mediu care completează investițiile în modernizarea serviciului public de salubrizare, iar odată cu implementarea acestuia, Blajul va avea un sistem complet de gestionare a deșeurilor municipale.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Administrație

Lucrări edilitare, la Blaj: Construirea stadionului din Tiur, reparații la drumuri și întreținerea zonelor verzi

Publicat

în

La Blaj se lucrează susținut la proiectele europene aflate în diverse stadii de implementare, dar și la modernizarea unor drumuri, întreținerea spațiilor verzi și stropirea cu apă și odorizant a străzilor din centru, a anunțat primarul Gheorghe Rotar.

„Pe lângă investițiile mari de infrastructură, Varianta Ocolitoare și Drumul Transregio Blaj-Teiuș-A10, unde așteptăm avizarea proiectelor și studiilor tehnice, de către Comisia Tehnică a CNAIR, în municipiul Blaj efectuăm următoarele lucrări:

– Modernizarea străzii Gheorghe Magheru, unde au fost efectuate reparații capitale la fundația străzii, carosabilul rutier, canalizarea pluvială îngropată și trotuare;

– Amenajarea trotuarului de legătură între Blaj și Petrisat, de la pasajul CF de pe strada Eroilor până în localitatea componentă a municipiului Blaj;

– Construirea stadionului din Tiur, unde suntem la faza amenajării terenului de fotbal, care a fost gazonat și dotat cu sistem de udare;

– Pietruirea drumului de acces de la podul de la Petrisat spre moara lui Timu, lucrare care precede asfaltarea acestui drum;

– Întreținerea zonelor verzi și stropirea străzilor din zona centrală, cu apă și odorizant, în zilele toride de vară.

Așa cum am promis, începând cu data de 10 iulie, vom efectua lucrări de reabilitare și amenajare a spațiilor verzi din zonele secundare ale cartierului Eroilor!

Aceste lucrări, mai mari sau mai mici, pe care le derulăm indiferent de an sau de anotimp, alături de marile proiecte europene, contribuie la edificarea Blajului european!”, a transmis Gheorghe Rotar, primarul Blajului.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Administrație

Gheorghe Rotar: „Mulțumesc blăjenilor care, cu peste 75% din voturi, m-au ales din nou Primar al Blajului”

Publicat

în

Un mare mulțumesc blăjenilor care, cu peste 75% din voturi, m-au ales din nou Primar al Blajului, confirmând că echipa câștigătoare nu se schimbă!

Rezultatul votului de duminică, de la Blaj, unul foarte bun, mă onorează și totodată mă responsabilizează pentru a-mi duce la bun sfârșit proiectul de dezvoltare al Blajului european!

Deși au trecut deja 20 de ani de când activez în administrația locală, faptul că la toate rundele de alegeri locale am obținut un procent de peste 75% din voturile pentru funcția de Primar al Blajului dovedește că locuitorii municipiului au avut încredere deplină în modul în care eu și echipa mea administrăm comunitatea noastră, că au rămas consecvenți și că și-au dorit continuitatea, iar această validare mă obligă să livrez Blajului ceea ce am promis!

Grație votului acordat echipei PNL la Consiliul Local, am obținut majoritatea de două treimi care ne va permite să realizăm cele 43 de proiecte de dezvoltare pentru Blaj, prezentate în campania electorală!

Acest program va fi viitoarea foaie de parcurs a Blajului în mandatul 2024-2028!

Alegerile de duminică au confirmat echipa câștigătoare pentru Blaj, formată din Blăjeni – Gheorghe Valentin Rotar Primar și Consiliul Local Blaj – Ion Dumitrel Președintele Consiliului Județean Alba și Consiliul Județean Alba, principalul factor care a dus la construcția Blajului european!

Mulțumiri speciale echipei mele de campanie, colegilor de partid, voluntarilor, familiei mele, fără de care nu puteam obține un asemenea scor!

Mulțumiri tuturor blăjenilor care au votat duminică, indiferent de opțiunea electorală, pentru că și-au exercitat un drept fundamental și, mai ales, o obligație pentru orice persoană care dorește binele comunității!

În final, vă asigur că voi fi Primarul tuturor blăjenilor, al celor care au pus Blajul înainte de toate, pe care nu vreau să-i dezamăgesc, dar și al celor care au ales altfel, deoarece Blajul este casa noastră comună!

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din Zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea Ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

blajinfo, stiri blaj, informatii blaj