blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Societate » Învățământ-Cultură » Parteneriat educațional între Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Rădăuți și Școala Gimnazială „Toma Cocișiu” din Blaj

Parteneriat educațional între Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Rădăuți și Școala Gimnazială „Toma Cocișiu” din Blaj

Publicat în 20.11.2018 la ora 23:51

Zilele trecute s-a încheiat un parteneriat educațional între Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Rădăuți, județul Suceava, reprezentată de director prof. Sascău Gabriela Cica – instituția inițiatoare și Școala Gimnazială „Toma Cocișiu” din Blaj, județul Alba, reprezentată de director prof. dr. Dulău Alina Maria – instituția parteneră.

Aflați în săptămâna „Școala Altfel”, 61 de elevi și 6 cadre didactice de la școala din Rădăuți au efectuat o excursie de trei zile în județul Alba. Obiectivul central al excursiei a fost reprezentat de evocarea momentelor istorice vizate de Centenarul Marii Uniri și încheierea parteneriatului educațional cu școala parteneră din municipiul Blaj.

Vizitării municipiului Blaj, a Gimnaziale „Toma Cocișiu” și a obiectivelor istorice și culturale din localitate i-a fost alocată o zi , celelalte două zile ale excursiei au fost dedicate vizitării municipiului Alba Iulia.

Numeroasa delegație de la Rădăuți a fost primită cu căldură de directorul instituției de învățământ și de colectivul de cadre didactice. Elevii Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu”, dar și cadrele didactice care i-au însoțit, erau îmbrăcați în tricouri roșii, galbene și albastre. Pe lângă benerul cu denumirea școlii, elevii au adus cu ei și drapele tricolore, pentru că sub faldurile unduite semeț ale Tricolorului Românesc, așa-i educăm pe copii să învețe Istoria României și să-și cinstească înaintașii!

În sala multifuncțională a școlii Grupul folk al școlii gazde, „Flori de suflet românesc”, a prezentat un moment artistic, dedicat Centenarului Marii Uniri. Ne-am cunoscut, ne-am împrietenit, am desfășurat activități împreună, am cântat, am realizat un schimb de bune practici între cadrele didactice ale celor două școlii.

După vizitarea școlii, elevii au socializat în curtea școlii, apoi s-a semnat acordul de parteneriat între cele două instituții școlare, care are următoarele obiective:

  • Schimbul de cunoștințe, experiențe, opinii între elevi din zone geografice diferite și cu specific local diferit;
  • Identificarea elementelor de identitate națională comune celor două zone geografice și istorice;
  • Colaborarea elevilor în realizarea unor activități alese de comun acord;
  • Realizarea unui schimb de bune practici între cadrele didactice de la cele două școli;
  • Dezvoltarea responsabilității de grup, a toleranței relaționale și a relațiilor afective și de suport reciproc;
  • Diversificarea activităților cu caracter extracurricular.

A urmat o drumeție prin municipiul Blaj. Împreună cu consilierul educativ al școlii, Prof. Mona-Carmen Cârnaț, delegația din Rădăuți a vizitat principalele obiective istorice și culturale: Parcul Avram Iancu, Stejarul și Statuia lui Avram Iancu, Castelul Mitropolitan, Bibliotaca Documentară „Timotei Cipariu”, Piatra Libertății și Bustul Episcopului Petru Pavel Aaron, care a deschis primele școli cu predare în Limba română din Transilvania, la 11 ocrombrie 1754. Pe scena Palatului Cultural au răsunat glasurile elevilor din Rădăuți, care au interpretat cântecul „Treceți batalioane române Carpații”, apoi directorul Ovidiu Câmpian, le-a prezentat istoricul impresionantei clădiri.

S-a vizitat apoi Catedrala Mitropolitană „Sfânta Treime” și Piața 1848, cu busturile Episcopului Ioan Inchentie Micu Clain, întemeietorul Blajului românesc, de la moartea căruia s-au comemorat anul acesta 250 de ani, Simion Bărnuțiu, cel care a rostit celebrul „Discurs de la Blaj”, Timotei Cipariu și Mitropolit Vasile Suciu („Vodă al școlilor”, considerat al treilea ctitor de școli din Blaj) – membrii de onoare ai Academiei Române. La bustul poetuluilui Mihai Eminescu, în dangătul clopotelor Catedralei Mitropolitane, elevii din Rădăuți, coordonați de Prof. Mădălina Strugaru – organizatoarea excursiei, au adus un omagiu, patronului spiritual al școlii lor. Lângă fiecare monument istoric, grupați pe cele trei culori ale tricourilor, elevii și dascălii lor, s-au fotografiat cu mândrie, pentru a duce mărturie acasă, la Rădăuți, frumoasele momente petrecute la Blaj! A fost emoționant!

Și pentru că atât în școala noastră, cât și în școala de la Rădăuți, există un interes deosebit pentru activitatea fizică și pentru competițiile sportive, ne-a făcut o deosebită plăcere să acceptăm să organizăm în sala de sport a Școlii Gimnaziale „Toma Cocișiu”, situată în Parcul Avram Iancu, o minicompetiție sportivă, de fotbal și baschet, o întâlnire amicală, în care copiii au făcut mișcare, dar s-au și împrietenit. Coordonatorii activității sportive au fost profesoara de educație fizică și sport Mihaela Fîșcu de la Rădăuți și profesorii blăjeni Carmen Prainer și Nicolae Ionescu.

Cu scopul încurajării elevilor de a comunica în diferite contexte și de a socializa, s-a vizitat apoi Clubul copiilor din Blaj, unde Aurelia Nicodin, directorul instituției le-a vorbit despre activitățile desfășurate în cercuri, le-a prezentat sălile unde se desfășoară cercurile copiilor iar la final s-a făcut o poză de grup.

Ultimul obiectiv al drumeției a fost vizitarea Câmpiei Libertății, un loc cu o deosebită însemnătate pentru istoria națională, aici având loc, în urmă cu 170 de ani, Marea Adunare Națională din 3-5 Mai 1848, la care cei 40000 de mii de participanți au strigat într-un singur glas: „Noi vren să ne unim cu țara!”. Ca simbol al respectului pentru neam și țară și mândrul nostru Tricolor Românesc, delegația rădăuțeană s-a fotografiat pe Câmpia Libertății, lângă catargul cu impresionantul drapel al României. La finalul activității, în pași de dans, elevii și profesorii s-au prins într-o Horă a Unirii și a înfrățirii celor două școli din cele două provincii istorice românești!

Într-o atmosferă de sărbătoare, încărcată de emoție, făcând cunoștință cu Istoria României, s-a marcat acest moment: celebrarea Centenarului Marii Uniri!

Continuăm împreună, în baza parteneriatului încheiat! Cu speranţa unor noi întâlniri şi desfășurarea unor activități pe teme de comun acord alese, derulate cu pasiune şi competenţă, cu onestitate şi dăruire, mulţumim fiecărui participant la această primă întâlnire în Proiectul „România 100 – Arc peste Carpați”.

Purtător de cuvânt al școlii,
Prof. Mona-Carmen Cârnaț

,,Noi vrem să ne unim cu ţara!"- Câmpia Libertății din Blaj

Publicată de Scoala Gimnaziala „Mihai Eminescu” Radauti pe Miercuri, 7 Noiembrie 2018

Cinste lui Eminescu

Publicată de Scoala Gimnaziala „Mihai Eminescu” Radauti pe Miercuri, 7 Noiembrie 2018

Ne-am împrietenit cu elevii Școlii Gimnaziale ,,Toma Cocișiu” din Blaj, cea mai mare școală generală din ,,mica Romă". Am fost primiți cu mare căldură de doamna directoare Dulău Alina, de doamnele profesoare Carnat Mona Carmen, Prainer Carmen și de restul cadrelor didactice. Oameni deosebiți și copii cu suflete deschise.

Publicată de Scoala Gimnaziala „Mihai Eminescu” Radauti pe Miercuri, 7 Noiembrie 2018

 

Acest articol a fost citit de: 255 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.