blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Societate » Învățământ-Cultură » Omagiu adus poetului național Mihai Eminescu în cadrul Colegiului Național „I. M. Clain” din Blaj

Omagiu adus poetului național Mihai Eminescu în cadrul Colegiului Național „I. M. Clain” din Blaj

Publicat în 17.01.2017 la ora 14:44

Vineri, 13 ianuarie 2017, la Colegiul Naţional „I. M. Clain” din Blaj omagierea poetului Mihai Eminescu a adus împreună elevii claselor a II-a A și a III-a A, care coordonați de prof. Natalia Comșa, Felicia Furcă și Ana Margină, au realizat un reușit medalion literar-muzical, închinat marelui poet de la naşterea căruia s-au împlinit duminică, 15 ianuarie, 167 de ani.

Versurile poeziilor “Rugăciune”, „Revedere”, „Ce te legeni”, „La mijloc de codru”, „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie!”- recitate cu emoție, dar și cântecele inspirate de creația eminesciană au transformat activitatea într-o adevărată sărbătoare. Cu acest prilej copiii au realizat o expoziție de carte eminesciană și au aflat date importante despre viața și opera lui Mihai Eminescu. Scopul activității a fost de a sensibiliza elevii cu privire la importanța operei și a personalității ,,poetului nepereche” al literaturii române.

Activităţile dedicate lui Mihai Eminescu au continuat și luni, 16 ianuarie, la Centrul de documentare şi informare, bucurându-se de sprijinul doamnei bibliotecare Maria Brad şi de prezenţa doamnei Rodica Jeican, director adjunct al colegiului.

Manifestarea „Eminescu azi” a fost deschisă de doamna Diana Aftenie, profesoară de limba şi literatura română, care a subliniat valoarea de reper a lui Mihai Eminescu în cultura autohtonă, precum şi actualitatea operei acestuia. Elevi din clasele a VII-a B, a VIII-a B, a XI-a C şi a XI-a F, coordonaţi de profesoarele Codruţa Fleşer şi Ana-Maria Comşa, au adus în atenţia participanţilor la eveniment diferite valenţe ale biografiei şi operei eminesciene.

Astfel, au fost semnalate aspecte inedite din biografia poetului şi au fost citite eseuri care au avut ca punct de pornire poezia „Glossă”, eseuri care au propus interesante subiecte de meditaţie. O componentă importantă a manifestării a constituit-o expoziţia de grafică şi desen, având ca surse de inspiraţie diverse creaţii ale poetului naţional.

Expoziţia a evidenţiat percepţia originală a elevilor asupra operei eminesciene, demonstrând că aceasta găseşte ecou în conştiinţa şi în inima tinerilor de azi, oferindu-le prilejul de a-şi descoperi şi valorifica creativitatea. Momentul aniversar s-a încheiat cu interpretarea romanţei „Sara pe deal” de către eleva Coralia Costea, care a reuşit să creeze emoţie în sufletele celor prezenţi prin frumoasa îngemănare a versului eminescian cu muzica.

Facebook 

Acest articol a fost citit de: 192 ori

Apreciază acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.