blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Actualitate » „Mica Romă” ocupată de agenţi secreţi, elicoptere şi poliţişti, la repetiția generală pentru vizita Papei Francisc la Blaj

„Mica Romă” ocupată de agenţi secreţi, elicoptere şi poliţişti, la repetiția generală pentru vizita Papei Francisc la Blaj

Publicat în 18.05.2019 la ora 18:44

Papa Francisc îşi va încheia vizita în România duminică, 2 iunie 2019, la Blaj. În cursul zilei de ieri, 17 mai 2019, în „Mica Romă” a avut loc o repetiţie generală a organizatorilor.

Organizatorii vizitei de stat a Papei Francisc la Blaj, au realizat vineri, 17 mai, repetiţie generală a tuturor momentelor acestui eveniment.

Încă de la intrarea în oraş, maşinile de Poliţie şi agenţii de circulaţie au putut fi observaţi la aproape fiecare intersecţie. Au fost exersate fluxurile de intrare auto şi zonele de acces spre punctele ”fierbinţi” ale evenimentului: zona pieţei centrale şi zona Câmpiei Libertăţii, acolo unde Papa se va întâlni cu aproximativ 50.000 de pelerini veniţi special să îl vadă.Cerul Blajului a fot survolat de două elicoptere, iar oraşul a fost împânzit de forţe de securitate, pompieri, agenţi în civil şi tehnică specifică serviciilor de protecţie şi pază.

La faţa locului a fost prezent şi secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, căruia i s-au prezentat câteva elemente legate de organizare.

Totodată au fost simulate mai multe momente importante: deplasarea coloanei care va însoţi papamobilul, maşina cu care se va deplasa Papa, dar şi sosirea în Piaţa 1848, precum şi o intervenţie a pompierilor, în aceeaşi piaţă.

În cadrul simulării a fost cuprins inclusiv zborul elicopterului care îl va aduce, în dimineaţa de 2 iunie, pe Suveranul Pontif la Blaj de pe aeroportul din Sibiu. Toţi timpii de intervenţie au fost coronometraţi şi urmează ca alte simulări să aibă loc şi în zilele care urmează.Tot vineri, la Blaj a avut întâlnirea reprezentanţilor voluntarilor implicaţi în organizarea vizitei Papei Francisc.

Peste 560 de voluntari s-au înscris până în prezent pentru a asigura participarea credincioşilor şi pelerinilor care vor veni la întâlnirea cu Suveranul Pontif, atât pe Câmpia Libertăţii cât şi în oraş.

„Vor fi distribuiţi la nivelul parcărilor, la nivel de info point-uri, la Sfânta Liturghie pe Câmpia Libertăţii, vor fi prezenţi în toate momentele importante. Va fi un cordon al voluntarilor care va asigura un perimetru frumos în interiorul Câmpiei Libertăţii. Sunt actualmente înscrişi 564 de voluntari, cu ajutorul cărora sperăm să asigurăm buna funcţionare a evenimentului. Sunt voluntari care provin în mod special din regiunile Transilvaniei, de la Oradea, Baia Mare, Timişoara, Lugoj, Blaj, Alba Iulia, Cluj, Târgu-Mureş, avem din Bucureşti. Avem şi o participare din partea Serviciului de Ajutor Maltez, care ne sprijină în principal în acordarea primului ajutor”, a declarat părintele Flavius Florea, coordonatorul voluntarilor pentru evenimentul din 2 iunie.

Numărul persoanelor care vor avea acces pe Câmpia Libertăţii, locul principal de desfăşuare al evenimentelor va fi de aproximativ 50.000 de pelerini. Aceştia vor intra în zonă cu un bilet primit de la parohia din care fac parte, care este uninominal şi netransmisibil. De aceea vor avea nevoie şi de cartea de identitate.

Cei care nu vor putea intra pe Câmpia Libertăţii, vor putea aştepta în Piaţa 1848, situată în centrul oraşului, pe unde Sfântul Părinte va trece şi unde îi va saluta pe oameni. Acolo va fi amplasat şi un ecran gigant.

Gheorghe Rotar, primarul din Blaj, a spus că este greu de estimat numărul total al oamenilor care vor veni la Blaj, dar că potrivit estimărilor instituţiei, poate fi vorba de 60.000 până la 100.000. Potrivit acestuia, parcările vor fi amenajate pe marginea drumurilor dar şi pe păşunile din apropierea oraşelor, puse la dispoziţie de cetăţeni. În aceste condiţii, toată lumea va trebui să meargă pe jos până pe Câmpia Libertăţii, timpul maxim de deplasare fiind de 27 de minute.

Rotar mai spune că doar persoanele cu handicap şi cele foarte în vârstă vor fi transportate cu nişte microbuze speciale. De asemenea, într-un sat din apropiere va fi amenajată o zonă de campare.

„Pe Câmpia Libertăţii aşteptăm în jur de 50.000 de pelerini, cât este şi capacitatea maximă, care vor să asiste la acest moment istoric, pentru Transilvania şi mai ales pentru Blaj. Dintre care (n.r cele 50.000 de locuri) 4.200 sunt pe scaune şi restul o să fie în picioare. De sâmbătă seara, adică de pe data de 1 iunie o să închidem accesul circulaţiei în zona centrală a municipiului. Referitor la pelerini, dacă cumva vor fi mai mulţi de 50.000 (n.r. pe Câmpia Libertăţii) vor putea fi prezenţi în Piaţa 1848, unde vom instala ecrane mari, pe care se va putea viziona întreaga manifestare. După care, Sanctitatea sa va tot prin Piaţa 1848 şi pelerinii îl vor putea vedea. De asemena accesul va fi foarte restricţionat pentru a putea să ne organizăm aşa cum trebuie şi să creăm o degringoladă”, a declarat Gheorghe Valentin Rotar.

• Programul Papei Francisc la Blaj – Duminică, 2 iunie 2019:

10:35 – Sosire la Câmpia Libertăţii din Blaj
10:45 – Divina Liturghie cu beatificarea a şapte episcopi martiri greco-catolici, Câmpia Libertăţii din Blaj Omilia Sanctităţii Sale; „Regina Coeli”
15:40 – Întâlnire cu comunitatea romă din Blaj Salut al Sanctităţii Sale1
7:00 – Sosirea la Aeroportul Internaţional din Sibiu
17:20 – Ceremonia oficială a plecării

Facebook 

Acest articol a fost citit de: 891 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.