blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Actualitate » Mâine, 23 septembrie 2018, la Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj va fi evocată figura marelui Episcop Ioan Inochentie Micu Klein, la 250 de ani de la moartea sa

Mâine, 23 septembrie 2018, la Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj va fi evocată figura marelui Episcop Ioan Inochentie Micu Klein, la 250 de ani de la moartea sa

Publicat în 22.09.2018 la ora 20:10

Parastas de pomenire, conferință tematică, lansări de carte și un concert de muzică clasică! Toate acestea fac parte din programul propus, duminică, 23 septembrie 2018, de organizatori, în cadrul căruia va fi evocată figura marelui Episcop Ioan Inochentie Micu Klein.

Duminică, 23 septembrie 2018, de la ora 18.00, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră din Blaj, în prezența Preasfinției Sale Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, va avea loc comemorarea Episcopului Ioan Inochentie Micu Klein, la împlinirea a 250 de ani de la trecerea la cele veșnice a celui considerat, pe bună dreptate, adevăratul întemeietor al Blajului, odată cu stabilirea aici, în 1737, a reședinței Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș a Bisericii Române Unite.

În deschiderea evenimentului se va oficia o slujbă de pomenire pentru odihna veșnică a Ierarhului, urmată de conferința „Episcopul Ioan Inochentie Micu-Klein, întemeietorul Blajului”, susținută de Conf. univ. dr. Laura Stanciu.

Vor urma două lansări de carte prezentate de Prof. Ion Buzași: „Blajul Episcopului Ioan Inochentie Micu-Klein”, antologie de Alexandru Petărlecean, Ion Buzași și Ion Moldovan, apărută sub egida Mitropoliei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică Blaj și „Episcopii și Mitropoliții Blajului”, de Pr. Ioan Vultur, apărută sub egida AGRU Blaj.

Programul va continua cu o expoziție documentară „Documente, scrisori și memorii către Curtea Imperială de la Viena ale Episcopului Ioan Inochentie Micu Klein”, prezentată de Dana Zecheru. La final, organizatorii au pregătit și un moment artistic: „Requiem în Do minor”, de Wolfgang Amadeus Mozart. Interpretează soliști ai Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța: mezzosoprana Lucia Mihalache, soprana Daniela Vlădescu, basul Constantin Axinte, tenorul Răzvan Săraru și Gomul Aptula, la orgă.

Organizator: Mitropolia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Parteneri: Consiliul Județean Alba, Primăria Blaj, AGRU Blaj.

Acest articol a fost citit de: 167 ori

Apreciază acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.