blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Administrație » Lucrările de reabilitare la Palatul Cultural Blaj ar putea începe din luna iunie

Lucrările de reabilitare la Palatul Cultural Blaj ar putea începe din luna iunie

Publicat în 26.02.2013 la ora 21:53

În 2016, clădirea renovată e posibil să găzduiască Festivalul Internaţional de Teatru

Licitaţia de atribuire a lucrărilor de reabilitare a Palatului Cultural Blaj va avea loc în această primăvară, iar dacă totul va decurge normal, în luna iunie firma câştigătoare ar putea să înceapă reabilitarea clădirii situate în Piaţa 1848, vizavi de Primăria Blaj, ne-a declarat primarul Gheorghe Rotar.
Palatul Cultural din Blaj a fost inaugurat în anul 1936, în prezenţa regelui Carol al II-lea, şi a găzduit toate evenimentele culturale din perioada interbelică. Tot aici au funcţionat, rând pe rând, Muzeul de Istorie şi Etnografie, Biblioteca Orăşenească şi Centrul de Radioficare. Ultima dată, clădirea a găzduit Cinematograful „Nicolae Bălcescu”, până în decembrie 1995, când un incendiu devastator a distrus clădirea în proporţie de 40%.
Noul Palat Cultural din Blaj va avea, în funcţie de activităţile găzduite, între 50 şi 250 de locuri, va beneficia de o scenă multifuncţională şi de o sală flexibilă, iar pereţii interiori vor fi din cărămidă aparentă şi vor fi luminaţi de două luminatoare ce provin din acoperiş. Interiorul edificiului va avea o amprentă contemporană ce va transmite povestea traumei suferite de clădire în urmă cu aproape 20 de ani. Acestea sunt cele mai importante componente ale proiectului de reabilitare întocmit de Biroul de Arhitectură Vlad Rusu, câştigătorul concursului de soluţii pentru reabilitarea fostului cinematograf din Blaj.
Arhitectul Vlad Rusu, coordonatorul echipei de arhitecţi care a întocmit proiectul, a făcut o scurtă prezentare a modului în care va arăta interiorul Palatului Cultural, după redeschiderea preconizată pentru anul 2016.

“Noi am păstrat în foarte mare măsură compartimentările care există. Intrarea principală rămâne cea din piaţă. Se va intra într-un hol de primire, iar foaierele care există şi în prezent vor fi reabilitate şi se vor păstra în formă actuală, iar sala multifuncţională, sala de spectacole, este gândită de aşa natură încât să funcţioneze atât cu scaune, cât şi fără scaune, în sensul că acest spaţiu va fi, în funcţie de manifestările pe care le va găzdui, foarte flexibil. Scaunele se pot strânge şi se pot depozita într-un loc, astfel încât spaţiul să poată fi disponibil pentru cât mai multe tipuri de evenimente. Ca amenajări interioare, am încercat să punem amprenta pe o reabilitare contemporană, care să sugereze povestea clădirii, în sensul că am lăsat toţi pereţii existenţi cu cărămidă aparentă. Cărămida care există acum se va restaura, se va rostui şi toată zidăria se va reabilita. În proiectul nostru am propus un nou acoperiş pentru sala de spectacole şi pentru turnul scenei, care în prezent nu au acoperiş, care include două luminatoare pe laturile lungi ale sălii şi care, prin lumina zenitala pe care o aduc în sală, practic vor evidenţia această textură, acest brutalism, al cărămizii aparenţe. Vor fi 200 de locuri în sală, în spaţiul parterului şi 50 de locuri la balcon, balconul fiind iarăşi reabilitat. Pe lângă reabilitarea propriu-zisă a clădirii, noi am propus ca curtea interioară a acestui edificiu să devină spaţiu public, cu acces liber. Acest spaţiu nu este foarte generos ca dimensiuni, însă poate găzdui o serie de evenimente mai intime, cum ar fi lansări de carte sau mici expoziţii în aer liber, întâlniri culturale, în aşa fel încât acest spaţiu să funcţioneze  în cadrul oraşului şi pe perioada în care clădirea este închisă sau în ea nu se desfăşoară activităţi”.

Investiţie de 2 milioane de euro, finanţată echitabil împreună cu CJ Alba
Investiţia va costa aproximativ 2 milioane de euro şi va avea ca termen de finalizare anul 2016, pentru realizarea acesteia CL Blaj asociindu-se cu Consiliul Judeţean Alba, fiecare urmând să contribuie cu 50% din valoare. De altfel, CJ Alba a adoptat în şedinţa din 24 ianuarie 2013 proiectul de asociere cu Consiliul Local Blaj, în vederea refacerii şi reabilitării Palatului Cultural din Blaj. La finalul acestora, Palatul Cultural din Blaj va deveni centrul cultural al zonei municipiului şi unul dintre cele mai importante edificii culturale din judeţul Alba.

“Deşi acest edificiu are o importanţă covârşitoare nu numai pentru oraşul nostru, dar şi pentru întreg spaţial românesc, făcând parte din patrimoniul istoric şi cultural al judeţului Alba, noi nu am fi avut niciodată fondurile necesare scoaterii acestuia din ruină. Parteneriatul dintre Consiliul Local şi Consiliul Judeţean Alba este garanţia că acest proiect va lăsa generaţiilor viitoare o fărâmă de istorie a acestor meleaguri. Sigur, nimic din toate acestea nu ar fi fost posibil fără buna implicare a cardinalului greco-catolic Lucian Mureşan care, în înţelepciunea sa, a decis că această clădire trebuie să fie redată comunităţii”, a declarat primarul Blajului, Gheorghe Rotar.

Preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, a declarat la rândul său că noul edificiu va găzdui parţial chiar şi evenimente culturale de mare însemnătate ca Festivalul Internaţional de Teatru, în scopul de a crea deschidere către evenimente culturale de excepţie şi spre un public care duce lipsă de o astfel de ofertă.

Facebook 

Acest articol a fost citit de: 439 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.