blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Societate » Învățământ-Cultură » Liceul Tehnologic „Ștefan Manciulea” a fost gazda simpozionului „Dascălii Blajului”, cu ocazia zilei de 11 octombrie, când au fost înființate primele școli în oraș

Liceul Tehnologic „Ștefan Manciulea” a fost gazda simpozionului „Dascălii Blajului”, cu ocazia zilei de 11 octombrie, când au fost înființate primele școli în oraș

Publicat în 12.10.2016 la ora 11:06

dascalii-blajului-simpozion-oct-2016„Mica Romă”, așa cum a fost numit Blajul de către marele poet național ”Mihai Eminescu”, a sărbătorit, în data de 11 octombrie, ziua în care au luat ființă primele instituții de învățământ.

Trebuie amintit faptul că inițiativa episcopului Inocențiu Micu Klein a fost continuată de Petru Pavel Aaron, care a anunțat deschiderea școlilor din Blaj în data de 11 octombrie 1754,  precum și a „necurmatei școli de obște”, care permitea accesul la studii tuturor celor care doreau, fără a fi solicitată vreo plată.

Acest moment important din istoria și cultura orașului a fost celebrat de Liceul Tehnologic „Ștefan Manciulea” din Blaj cu sprijinul directorului Ioan Marcu și al doamnei director adjunct Elena Drăgan. Inițiativa proiectului a aparținut cadrelor didactice de Limba și literatura română, prof. Ioana Breazu, Emese Dușa, Cristina Savonea, având o bună colaborare cu doamna bibliotecar, Mărioara Arion, prof. Iulia Dancu și prof. Goji Gyozo.

Simpozionul „Dascălii Blajului” a urmărit  aprecierea și comemorarea eforturilor depuse de înaintași în vederea dezvoltării educației. În acest sens, prin lucrările prezentate de elevi, s-a punctat importanța dascălilor care și-au adus aportul la evoluția școlilor blăjene. Timotei Cipariu, Simion Bărnuțiu, Petru Maior, Aron Pumnul, Gheorghe Șincai, Ștefan Manciulea, episcopii Inocențiu Micu Klein și Petru Pavel Aron au constituit centrul atenției celor prezenți.

A doua secțiune a manifestării a constat în recitarea unor poezii care au avut ca temă școala, dascălii și Blajul. Finalul a fost marcat prin depunerea unei jerbe la statuia lui Inochentie Micu Clain, din parcul situat în Piața 1848.

Facebook 

Acest articol a fost citit de: 80 ori

Liceul Tehnologic „Ștefan Manciulea” a fost gazda simpozionului „Dascălii Blajului”, cu ocazia zilei de 11 octombrie, când au fost înființate primele școli în oraș
5 (100%) 1 vote

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.